Una dintre cele mai mari asociaţii de vânători din România, în centrul unui scandal. Conducerea este acuzată că funcţionează ilegal de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Un membru al AJVPS acuză conducerea că funcţionează ilegal de 2 ani şi dă dovadă de lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte cheltuirea banilor.

Asociaţia de Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Constanţa (AJVPS) este cea mai mare asociaţie de profil din întreaga regiune Ilfov, Giurgiu, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman şi Bucureşti, având 37 de fonduri de vânătoare, peste 1.100 de membri şi un buget anual de aproape 1,5 milioane de lei.

Lucian Manolache, membru în Consiliul de conducere al Asociaţiei, susţine că actuala conducere a asociaţiei (preşedinte, vicepreşedinte, consilieri) funcţionează de mai bine de 2 ani ilegal, nefiind înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de la Judecătoria Constanţa. De asemenea, vânătorul este nemulţumit şi de lipsa de transparenţă a conducerii când vine vorba de cheltuirea banilor. Omul spune că se va adresa inclusiv instanţei pentru a verifica legalitatea actelor emise în ultimii doi ani.

Conform articolului 33 din Ordonanţa de Guvern 26/2000, cu privire la asociaţii şi fundaţii, „modificarea actului constitutiv şi/sau a statutului asociaţiei se face prin înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul asociaţia”.

Conducere nerecunoscută legal

„Este indubitabil că actuala conducere a AJVPS Constanţa acţionează fără a fi recunoscută oficial, emite documente, hotărâri şi alte acte oficiale fără a respecta dispoziţiile legilor în vigoare”, spune Manolache.

Povestea actualei conduceri începe în 15 iulie 2016, când Adunarea Generală AJVPS Constanţa alege noul consiliu de conducere al asociaţiei, cu Petru Ogrinji, preşedinte, Răzvan Moga, vicepreşedinte, şi alţi 7 membri. Se redactează astfel un nou Statut al Asociaţiei care trebuia, conform articolului 42, să intre în vigoare „după înscrierea modificărilor în registrul special aflat la grefa Judecătoriei Constanţa”. Iar pentru a face acest lucru era mandatat preşedintele nou ales, Petru Ogrinji.

„Prima dată, după alegerile din 2016, avocata a depus actele după o lună. Atunci, s-a gândit ea şi nu a plătit taxa de timbru. Bineînţeles că judecătorii au respins acţiunea. Până să depună a doua oară au mai trecut câteva luni, timp în care l-a minţit pe director că s-au depus actele”, spune Petru Ogrinji.


                                         Sediul AJVPS Constanţa FOTO AJVPS Constanţa

AJVPS Constanta FOTO AJVPS Constanta

În anul 2017, doi dintre cei 9 membri ai Consiliului se retrag, astfel că se organizează o nouă Adunare Generală care are pe ordinea de zi aprobarea raportului de activitate al Consiliului, prezentarea şi aprobarea bilanţului pe 2016 şi alegerea a 2 membri în locul celor care s-au retras. Se redactează, un alt Statut care ar fi trebuit să ajungă la Judecătorie.

„I-am dat (avocatului n.red.) şi actele din 2017, pentru a le depune la Judecătorie. S-a gândit ea şi a făcut o întâmpinare prin care a contopit cele două hotărâri ale Adunării Generale, din 2017 şi 2016”, declară Petru Ogrinji.

Intrarea în legalitate, respinsă de Tribunal

Aşa s-a ajuns în anul 2018, când la Judecătoria Constanţa se înregistrează cererea depusă de avocatul AJVPS prin care se solicită instanţei „înscrierea menţiunilor privind modificarea actelor constitutive proprii (componenţa Consiliului AJVPS şi a preşedintelui), conform Ordonanţei de Guvern 26/2000.

Pe 13 august 2018, instanţa admite cererea, însă Parchetul de pe lângă judecătoria Constanţa face apel susţinând că Hotărârea 1/2017 a AJVPS Constanţa, depusă prin avocat, este semnată „exclusiv de către noul preşedinte al asociaţiei şi, în lipsa unui proces-verbal întocmit cu ocazia întrunirii Adunării generale a Asociaţiei, nu se poate stabili cu certitudine dacă modificările pentru schimbarea preşedintelui şi componenţa Consiliului, au fost adoptate cu respectarea dispoziţiilor legale şi statutare”.

Tribunalul Constanţa decide în octombrie 2018, definitiv, să admită apelul procurorilor şi să respingă cererea vânătorilor, astfel AJVPS Constanţa rămâne, oficial, în registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu conducerea pe care o avea până în iulie 2016.

„La ultimul termen de judecată, la Tribunal, am fost şi eu. Ce pot să vă zic. În urmă cu o lună am încetat contractul cu avocata”, spune Petru Ogrinji, preşedintele ales.

FOTO AJVPS Constanţa

                    Sediul AJVPS Constanţa - FOTO AJVPS Constanţa


„Tot ce s-a făcut este perfect legal”

„Din 25.08.2017 (data alegerii în Consiliu) şi până în prezent, bugetul de venituri şi cheltuieli al AJVPS Constanţa nu a fost prezentat Consiliului spre aprobare şi avizare, conform statutului, de către directorul Asociaţiei, precum şi alte acte administrative ce trebuiau prezentate, conform aceluiaşi statut”, spune Lucian Manolache, membru în conducerea AJVPS Constanţa.

Din momentul în care a aflat de ilegalitate funcţionării, vânătorul nemulţumit spune că le-a adus la cunoştinţa conducerii Asociaţiei în cadrul şedinţelor de Consili. „Conducerea nu a ţinut seama de gravitatea situaţiei, adică funcţionarea asociaţiei fără a respecta dispoziţiile legale în vigoare”, adaugă Manolache.

În schimb, Petru Ogrinji, preşedintele ales, susţine că „tot ce s-a făcut de către Consiliul de conducere (numit în 2016 şi completat în 2017) este perfect legal, dar nu este opozabil terţilor. Dacă dumneavoastră îmi cereţi o adresă nu pot să o semnez eu ca preşedinte, ci directorul care este angajat. Oricare dintre membri asociaţiei poate să comande un audit extern, evident, pe banii lui”.

„Un preşedinte nevalid propune revocarea lui”

O altă acuzaţie la adresa actualei conduceri a AJVPS Constanţa este aceea că la următoarea Adunare Generală, din 23 noiembrie, doreşte să facă noi alegeri.

„Un preşedinte care nu este validat oficial de Judecătorie şi este în cunoştinţă de cauză propune revocarea lui însuşi şi a organelor de conducere statutar alese pentru un mandat de 5 ani, precum şi organizarea de noi alegeri stabilind până şi data depunerii candidaturilor fără ca Adunarea Generală să aprobe revocarea. Este ilar şi nelegal. Eu nu doresc nimic altceva decât respectarea întocmai a Legilor şi dispoziţiilor legale”, spune Lucian Manolache.

În schimb, preşedintele Petru Ogrinji susţine că pe data de 23 noiembrie era stabilită Adunarea generală anuală, obligatorie pentru orice Asociaţie. Cu acest prilej, spune acesta, a decis să pună pe ordinea de zi şi revocarea conducerii şi alegerea alteia.

„O altă problemă pe care o avem este un proces-verbal al Adunării Generale din anul 2016 în care s-a strecurat o eroare materială, fiind înscris pe prima pagină anul 2017, în loc de 2016.  Unii avocaţi ne-au spus că trebuie făcute din nou documentele, alţii că trebuie să facem îndreptare materială, altul că trebuie să semneze toată adunarea generală prezentă atunci la şedinţă. Având situaţia aceasta am pus pe ordinea de zi de pe 23 noiembrie şi revocarea conducerii şi alte alegeri”.

Cât despre nemulţumirile membrului Consiliului AJVPS Constanţa, preşedintele Ogrinji crede că „încearcă să provoace oarecare haos. Nu vreau să zic mai mult. ”

Pe aceeaşi temă:

De ce ar trebui raportat Poliţiei orice turist cazat în România. Modificările din noua lege a turismului stârnesc scandal

Românii care au înfiinţat prima livadă de migdali din ţară, după '89. Investiţia a ajuns la 200.000 de euro




 
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite