Unde va creşte viitorul parc al Constanţei. Este situat chiar la intrarea în Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În câţiva ani, turiştii vor fi întâmpinaţi de un parc întins pe 3 hectare, la intrarea în staţiunea Mamaia. Acesta va fi situat pe terenul de la Campusul Universităţii Ovidius, în urma unui parteneriat derulat în timp între mediul academic, societatea civilă şi firme private.

Terenul de la Campus, de pe Bulevardul Aurel Vlaicu (şoseaua de centură a Constanţei), ce aparţine Universităţii Ovidius, este de altfel singurul teren întins din oraş care a scăpat de construcţii. În timp ce vegetaţia este distrusă sistematic, fiind defrişate inclusiv parcurile oraşului pentru a face loc imobiliarelor, ecologiştii - indiferent de apartenenţă - încearcă să recupereze din pierderi pentru a mai echilibra balanţa verde.

Începând din anul 2007, activiştii din diferite organizaţii au plantat copaci în faţa Campusului. A început cu Mare Nostrum, a continuat cu alte acţiuni dintre care una de amploare a fost Constanţa Restart „Copacii au nevoie de oameni“, iar cea mai recentă a fost cea de sâmbătă, 16 noiembrie, în campania „Plantăm fapte bune în România“. 

GALERIE FOTO DE LA PLANTĂRILE DE COPACI 2007/2019

Cosmin Bârzan, coordonatorul proiectului constănţean, a ales să-şi organizeze astfel ziua de naştere (16 noiembrie) împreună cu voluntarii campaniei. Ei au pregătit 200 platani cu care au înlocuit copacii uscaţi, plantând alţi 1.000 salcâmi pentru viitorul parc al universităţii. Aceştia trebuie îngrijiţi, la rândul lor, pentru ca zona să devină cu adevărat înverzită. 

„Terenul este promiţător, aici poate fi amenajată o peluză, cu gazon, ca în centrele universitare din străinătate - estetic, dar şi practic pentru studenţi, turişti, vizitatori şi localnici. Solul este dificil pentru plantarea copacilor, fiind plin de pietre, iar copacii se usucă dacă nu sunt udaţi permanent şi îngrijiţi, Noi ne propunem şi îmbunătăţirea instalaţiei de irigare a terenului. Constanţa trebuie să-şi îngrijească arborii pentru a se bucura de cât mai mult verde“, spune Cosmin Bârzan, liderul Centrului pentru Resurse Civice Constanţa. 

Studenţii de la „Ovidius“, dar şi alte instituţii şcolare, au în viitorul parc un teren propice pentru practică didactică sau pentru voluntariat şi pot face din asta un proiect de înfrumuseţare a zonei, exemplu pentru municipalitate. „Este a cincea acţiune de plantare pe care Universitatea Ovidius din Constanţa o organizează, începând cu anul 2016. Este o preocupare constantă a universităţii faţă de schimbările climatice, pentru îmbunătăţirea calităţii aerului“, arată reprezentanţii Universităţii Ovidius. Acţiunea a fost coordonată de prorectorul Alexandru Bobe - responsabil cu studenţii, absolvenţii şi informatizarea instituţională, alături de lect. univ. dr. Liviu Merdinian.

Ce spune conducerea Universităţii Ovidius

„Din 2016, de când sunt prorector, m-am ocupat direct de aceste acţiuni. Eu le-am organizat, eu am adus parteneri pentru plantat copaci. Nu este de ajuns doar să plantăm, trebuie să le şi îngrijim, pentru că avem acţiuni, din 2012 de exemplu, din care n-a mai rămas niciun copac“, arată prorectorul Alexandru Bobe.

Spaţiul în suprafaţă totală de 3 hectare este format din două porţiuni, care sunt parcuri în devenire. „Avem două parcuri în lucru, la corpurile A şi B ale universităţii, pentru care avem deja PUZ-uri. Pe lângă copaci, parcurile vor avea verdeaţă, alei, bănci, sistem de irigaţii. Solul nostru nu este propice gazonului, iar soarele arde iarba.

Plantăm trifoi, o plantă care seamănă cu iarba, dar este uşor de întreţinut. Avem gazon plantat în curtea interioară a Facultăţii de Medicină, unde nu bate soarele astfel încât să ardă iarba. Costă orice operaţiune de amenajare şi de întreţinere a unui parc. Numai materialul dendrologic costă vreo 10.000-15.000 euro. Mai avem un teren unde s-ar putea face un Parc C, spre Taverna Sârbului. Costul total depăşeşte însă suta de mii de euro, trebuie adus curăţat terenul de betoane şi alte deşeuri aruncate acolo de cei care au construit în zonă, trebuie adus pământ rodnic, nivelat terenul etc.

Avem parteneri firme private din port care vor să se implice în acest proiect al nostru. Locuitorii din cartier sunt, de asemenea, chemaţi să ajute la realizarea acestei zone verzi, pentru că parcurile vor fi şi la dispoziţia lor. Din păcate, mulţi vin să se plimbe cu câinii, dar nu strâng fecalele animalelor, stau pe bănci şi fac mizerie etc. Şi ieri am atras atenţia unora.

Suntem însă foarte puţini care ne implicăm în întreţinerea spaţiilor verzi, deşi am căutat să creăm o legătură între fiecare copac plantat şi omul care îl plantează. Eu personal merg sâmbăta şi ud arborii pe care i-am plantat. Mai mult de două ore nu durează, exact cât îmi aştept copilul de la pregătire“, spune prorectorul Alexandru Bobe.

Pentru a vă alătura următoarei acţiuni de amenajare a viitorului parc al Constanţei, luaţi legătura cu oricare dintre forurile enumerate în acest material. Plantare se va face din nou la primăvară, când copacii intră în perioada de vegetaţie, şi la toamnă, când copacii ies din perioada de vegetaţie. Îngrijirea lor se face, însă, permanent. 

16 noiembrie 2019. La plantarea copacilor, în Campus Sursa Facebook Plantăm fapte bune în România

image

Pe aceeaşi temă: 

Diplomat român, după o vizită în centrul istoric: „Corupţia a transformat Constanţa într-o ruină“ 

Cum şi-a bătut joc România până la capăt de bijuteria regală din Mamaia. În acest timp, bulgarii fac avere din vila ridicată de Regina Maria la Balcic

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite