Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Unde şi-ar putea ispăşi pedeapsa Radu Mazăre. Edilul constănţean este aşteptat luni în ţară

26
19 May 2019 15:23:44
Autor: Sinziana Ionescu
Radu Mazăre, scos în cătuşe de la DNA Sursa arhivă
Radu Mazăre, scos în cătuşe de la DNA Sursa arhivă

Fugarul Radu Mazăre este aşteptat luni în România, unde urmează să fie adus, sub escortă, de Poliţia Română. Fostul primar al Constanţei are de ispăşit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru corupţie, la care a fost condamnat în februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru că va sosi pe Aeroportul Otopeni, Mazăre va intra într-o carantină de 21 zile la un penitenciar din Ilfov, conform procedurii. După această perioadă obligatorie pentru toţi deţinuţii, el va fi repartizat la cea mai apropiată închisoare de domiciliul său.

Cum Radu Mazăre are buletin de Constanţa, Penitenciarul Poarta Albă este prima opţiune pentru ispăşirea pedepsei. Însă penitenciarul are regim deschis şi semideschis, pentru condamnări sub 3 ani, şi nici nu mai are locuri disponibile. La Poarta Albă este un grad de ocupare de 128%, aşa cum a declarat pentru „Adevărul“ inspector Nicoleta Bărăitaru, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Penitenciarul este cel mai mare din sud-estul ţării, având o capacitate de 1.000 locuri, dintre care 600 sunt în incinta de bază şi 400 în secţia exterioară de la Valu lui Traian (renumita „închisoare VIP“ pentru deţinuţi de lux ca verii Becali, Cristian Borcea, Mircea şi Dragoş Băsescu, Miron Mitrea, Maricel Păcuraru etc, care şi-au făcut rapid mutaţia pe Constanţa).

Cele mai apropiate închisori cu regim închis, unde Radu Mazăre s-ar încadra, sunt Tulcea (125 kilometri de Constanţa, cu toate regimurile) şi Slobozia (situat la 139 kilometri de Constanţa, doar regim închis).

Decizia o va da însă Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care face repartizarea şi aprobă transferurile deţinuţilor. Aşa cum deţinutul Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pendulează între Poarta Albă şi Slobozia, şi deţinutul Radu Mazăre poate fi încarcerat temporar într-unul dintre aceste trei penitenciare.

Regimul i se poate schimba pe parcurs, pe măsura ce perioada executată scade şi doar dacă deţinutul are o conduită foarte bună. Evaluările se fac periodic, astfel că Mazăre poate beneficia de clemenţă şi ajunge, la un moment dat, în puşcăria VIP de lângă casă. 

Sursa arhivă

Condamnat pentru retrocedări ilegale care au însumat 1 milion de metri pătraţi şi 114 milioane de euro, Radu Mazăre se sustrăgea executării pedepsei, fiind fugit de sub control judiciar, din decembrie 2017, în Madagascar. El şi-a construit aici, din vreme, un complex turistic de bungalowuri, Mantasaly Resort, în golful Antsiranana din nordul insulei. A fost reţinut, la 8 mai, de autorităţile malgaşe, fiind introdus într-un centru de extrădare din capitala Antananarivo.

Vineri seara, o televiziune anunţa că Mazăre a evadat din centru, dar informaţia a fost infirmată întâi de Poliţia Română, care a transmis că nu deţine nicio informare oficială că urmăritul internaţional Radu Ştefan Mazăre ar fi evadat. „Evadarea“ a fost infirmată apoi şi de Ministerul de Externe din Madagascar, care a declarat că Mazăre se află în custodia sa. Ministrul Justiţiei din Magadascar, Jacques Randrianasolo, declarase anterior că-l expediază pe Mazăre în România fără ezitare, specificând că nu doreşte ca politicianul român să-i contamineze pe corupţii de acolo. 

Pe aceeaşi temă: 

Radu Mazăre, săltat din Madagascar. Fostul primar al Constanţei stătea din decembrie 2017 în complexul său turistic construit pe malul Oceanului Indian 

Răducu Mazăre: „Tata doarme pe o saltea de burete, merge la o baie comună. Dar nu trebuie să-l plângem şi nici să-l victimizăm, doar a trecut printre atâtea“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

bob
19.05.2019, 15:36:48

Cum unde? La Poarta Alba, coleg de camera cu Borcea, regele party urilor din puscarie. Piscina, fitness, fetite dulci,... O sa invete sa faca si copii, ca Borcea face cate unul intre doua permisii. O s o duca mai bine ca in Madagascar, sturlubaticul Mazarica.

+5 (5 voturi)
Alfa Omega
19.05.2019, 15:41:12

Nu conteaza unde conteaza sa stea cat mai mult !

+4 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
19.05.2019, 15:53:11

Merita OCNA ca in inchisorile comuniste inventate de acelasi PSD ( PCR ) - cu bataie la talpi si ZARCA cu apa pe jos si cura de slabire cu TURTOI si ZEAMA la 2-3 zile....asta merita.... ...dar pentru ca Normele UE au interzis asta.....atunci mai bine trebuie tinut in puscariile mizerabile din Madagascarul iubit unde si-a gasit :scaparea" de Justitie....acolo as-i putrezeasca oasele.

+4 (4 voturi)
Nicu Czernowitz
19.05.2019, 15:38:30

Va face 4 ani de puscarie, DACA ii va face si pe astia si nu va ii va fi anulata pedeapsa de clica de hoti la putere, apoi va fi liber sa-si digere in tihna averea intacta de zeci sau sute de milioane euro... Hotii INTOTDEAUNA castiga.

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
19.05.2019, 16:06:39

Nea Mazare nu va face mai mult de 3 ani de puscarie si apoi va fi liber si cu milioanele furate la el in buzunar. Doar traim intr-un stat 101% mafiot si cunoastem si alte cazuri. Voiculescu de ex. Justitia si legile sunt ale lor nu ale poporului care ii sclvageste pe marii borfasi.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (26)