Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Urcat pe cisternă, ÎPS Teodosie sfinţeşte apa în Ajun de Bobotează: „Aghiasma nu infectează, nu e periculoasă“ | VIDEO

7
5 Jan 2022 09:15:30
Autor: Călin Gavrilaş
IPS Teodosie s-a urcat pe cisternă
IPS Teodosie s-a urcat pe cisternă

ÎPS Teodosie s-a urcat şi anul acesta pe cisternele pline cu apă pentru a sfinţi aghiasma. Cu o zi înainte de Bobotează, ierarhul va arunca trei cruci în Dunăre.

UPDATE: „Pentru mine nu este un efort să urc pe cisterne, dar unii se mai miră de ce urc. Trebuie apă pentru tot poporul. În mod canonic, Liturghia cuprinde şi Aghiasma. În mod excepţional azi voi merge şi la Hârşova”, a spus ÎPS Teodosie la finalul slujbei.
 
„Această apă sfinţită se ia pentru cei ce nu pot să se împărăşească, se ia ca mângâiere. De zi se ia până pe 14 ianuarie. Să trăiţi în curăţenie în această perioadă. Femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia”, a mai spus ierarhul. 
 
Ştirea iniţială:
 
Evenimentele prilejuite de Botezul Domnului se întind pe parcursul a două zile, la Constanţa. Astfel, miercuri, 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, ÎPS Teodosie oficiază prima slujbă de sfinţire a apei care va fi îmbuteliată în 150.000 de PET-uri, sticlele urmând să ajungă mâine la credincioşi. Este momentul când ierarhul se urcă pe cisternele cu apă aduse special în faţa Catedralei Arhiepiscopale.
 
Tot astăzi, în jurul prânzului, Teodosie va oficia o nouă slujbă de sfinţire a apei la Hârşova, apoi va arunca trei cruci în apele Dunării, „furând startul” Bobotezei. 
 
„Aghiasma nu infectează, nu este periculoasă. Nici Sfânta Împărtăşanie, nici Aghiasma nu infectează şi noi nu avem o astfel de rată ridicată a infectărilor. Dacă anul trecut nu ne-am infectat peste 10.000, câţi au fost la Bobotează, nici anul acesta nu vom avea", declară episcopul Tomisului.
 
Şi mâine va oficia două slujbe de sfinţire a apelor: în Portul Tomis, unde sunt aşteptaţi circa 20.000 de credincioşi şi în localitatea Ovidiu. La ambele evenimente va arunca în apa mării şi a lacului Siutghiol câte trei cruci.
 
„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului care atunci îşi doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede. Nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă. Şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine”, spune ÎPS Teodosie. 
 
 
 
 
Termenul „aghiasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Aghiasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:
 
„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.
 
 

Captură video: IPS Teodosie s-a urcat pe cisternă

 

Vă recomandăm şi: 

 
Lucrări de grafică ale lui Pablo Picasso, expuse la Muzeul de Artă Constanţa
 
Peste 700.000 de elevi rămân fără bursă de merit. Ministerul Educaţiei a modificat media minimă pentru acordarea ei
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Cristi Lascu
5.01.2022, 10:26:49

Teodosie rade de ipohondri pentru al 3-lea an consecutiv.

-16 (18 voturi)
Mironov George
5.01.2022, 10:50:34

Teodosie = Batman

+1 (1 vot)
The Fog
5.01.2022, 10:52:23

Sa arunce doar prima cruce in Dunare, cat mai departe. Si sa nu ii dea drumul din maini.

+1 (1 vot)
Ukraine Strong
5.01.2022, 11:12:39

barbati imbracati cu draperia ----------------- baaa rade galaxia de voi babuinilor ----------- maine ploua cu ciftele asa mi-a spus un barbat imbracat in rochie neagra asta din poza e imbracat in draperie LOL :)

+2 (2 voturi)
Paun Al
5.01.2022, 12:56:43

IPS Teodosie poate zice ca sfinteste si toata Marea Neagra.. De ce sunt atat de multi romani, care cred ca un fost informatori al securitatii comuniste ca ar putea "sfinti" ceva? IPS Teodosie este un exemplu de manual, despre cum pot fi prostiti o multime de romani.. Prea multi.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările