Vacanţă pe banii firmei. Prin acordarea voucherelor de vacanţă va fi revigorat turismul de tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul este pregătit pentru turişti FOTO Adevărul
Litoralul este pregătit pentru turişti FOTO Adevărul

Dincolo de avantajele pe care le vor avea angajaţii care vor primi vouchere de vacanţă, acelea de a beneficia de un concediu sigur, se va descuraja comerţul la negru, iar într-un final va avea de câştigat statul.

Linica Stan, directorul THR Marea Neagră, care deţine zeci de hoteluri de la patru la două stele din sudul litoralului, spune că este o decizie foarte bună, întrucât banii se întorc astfel la stat şi astfel este stimulată industria. „Dincolo de ajutorul nostru, al salariaţilor şi al agenţilor economici, este o măsură de stimulare a economiei. Va fi descurajat comerţul la negru şi economia subterană“, spune Linica Stan.

Ea spune că prin emiterea acestor vouchere de vacanţă, angajatorul investeşte în oameni. „Mulţi agenţi economici dau angajaţilor prime de vacanţă. Omul ia banii şi nu se duce de fiecare dată în concediu, pentru a se trata sau pentru a se odihni, ci îşi cumpără diverse obiecte prin casă sau îşi achită o rată la bancă. Ori, prin aceste vouchere de vacanţă, omul poate să-şi refacă forţa de muncă“, spune directorul THR Marea Neagră.

Turismul de tratament va fi revigorat

Cornel Găină, patronul complexului Complexului Cormoran din satul Uzlina din Delta Dunării, spune că iniţiativa acordării salariaţilor este veche, din perioada anilor 1998 – 2000. „Atunci se numeau tichete de vacanţă şi a fost iniţiativa ANT-ului. Legea există, numai că domnii guvernanţi au spus că nu se poate aplica întrucât a venit criza şi că tichetele de vacanţă nu mai sunt o facilitate fiscală, ci venit care se impozitează“, spune el.

Investitorul din Deltă spune că legea voucherelor de vacanţă reprezintă un avantaj al persoanei, dar şi al angajatului. „Poate fi revigorat turismul de tratament, pentru a preveni o boală profesională“. Spune că este foarte important că s-a decis ca voucherele să poată fi folosite doar pe teritoriul naţional. El crede că acordarea a şase salarii medii pe an, aşa cum prevede actul normativ, este cam mult.

Lobby pentru susţinerea turismului

Corina Martin, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare din România, spune că de cinci ani a făcut lobby pentru a susţine turismul românesc, iar acum rezultatele au început să apară. „Întreaga industrie a turismului susţinea aceste proiect încă din 2009. Va aduce mai multi turişti în destinaţiile din România şi implicit mai multe venituri în unităţile de cazare şi alimentaţie publică din ţară. Angajatorii privati sunt, de asemenea, stimulaţi să ofere vouchere de vacanţă angajaţilor, în loc de bani, datorită impozitării reduse a acestora, comparativ cu impozitul mare pe fondul de salarii”, spune Corina Martin.

Băi de nămol la Techirghiol FOTO Facebook Techirghiol oraş

Ce spune legea

Camera Deputaţilor a aprobat marţi, 3 iunie, proiectul de lege pentru aprobarea acordării voucherelor de vacanţă, prin care angajatorii din România, atât în sectorul public cât şi cel privat, pot acorda vouchere de vacanţă în limita a maximum şase salarii minime brute pe economie.

,,Voucherele de vacanţă vor permite cheltuirea acestor beneficii exclusiv pentru servicii turistice interne, contribuind astfel la dezvoltarea acestei industrii. Avem nevoie de dezvoltarea acestui sector important al economiei româneşti iar introducerea voucherelor de vacanţă este doar primul pas al unei serii de măsuri menite să sprijine în mod direct investitorii în industria turismului”, a declarat Florin Nicolae Jianu, ministrul  pentru Înteprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism.

Voucherele de vacanţă vor putea fi acordate de către angajatorii din România, ce încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă.

Tichetele de vacanţă vor fi suportate integral de angajatori, iar sumele corespunzătoare acestora vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 6 salarii minime pe economie pentru fiecare angajat, pe an calendaristic.

Pentru salariat, tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente.
Pentru instituţiile publice, voucherele de vacanţă se vor acorda în limita bugetului de venituri şi cheltuieli, iar nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate unui salariat reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată în decursul unui an fiscal. Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă.

Voucherele de vacanţă pot fi folosite doar pe teritoriul României, în unităţile de primire turistice sau în agenţiile de turism autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism şi au termen de valabilitate până la data de 31 decembrie a anului în care au fost emise.

Autoritatea emitentă a voucherelor de vacanţă a fost desemnată Autoritatea Naţională pentru Turism. Astfel, A.N.T., va putea emite, după ce va incheia contracte cu toţi angajatorii ce acordă aceste beneficii, vouchere de vacanţă doar în sistem online pentru a evita costurile suplimentare generate de tipărirea acestor vouchere.

Turişti în Deltă (foto arhivă)

Vă mai recomandăm:

1 Mai@Vama Veche, pagina de Facebook dedicată celei mai frumoase iubiri

FOTO VIDEO Ofertă de 1 mai în Vama Veche: te tatuezi şi primeşti cazare gratuită, pe viaţă

De 1 Mai, litoralul petrece trei zile şi trei nopţi. Programul complet al evenimentelor de la mare

Moş Crăciun în şlapi, cel mai pitoresc turist de la Vama Veche

VIDEO Sport pe cod portocaliu. Cum se vâsleşte la Vama Veche, în plină furtună, pe valuri de 3 metri



 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite