Vergil Chiţac: „Constanţa este un şantier pentru că aşa trebuie să fie. Nu vrem să privim impasibili cum oraşul devine o ruină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări pe bulevard FOTO Primăria Constanţa
Lucrări pe bulevard FOTO Primăria Constanţa

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, explică de ce în oraşul de la malul mării sunt deschise mai multe şantiere. Strada Ştefan cel Mare, Bulevardul Lăpuşneanu şi centura oraşului generează disconfort de mai mult timp.

Edilul Constanţei a postat pe pagina de Facebook un mesaj în care explică localnicilor de ce s-au deschis alte şantiere în condiţiile în care lucrările începute nu au fost terminate.

„De ce deschidem alte şantiere înainte de a le închide pe cele în lucru? Despre disconfort, bani europeni şi dezvoltare

Dragi prieteni, Constanţa „este un şantier” pentru că aşa trebuie să fie. Din păcate, altă variantă pentru a repara ceea ce este stricat nu avem. Fie ne asumăm o perioadă de vaste lucrări pentru a reclădi oraşul (la propriu!), fie lăsăm totul cum era înainte, ne strângem lucrurile şi aşteptăm să treacă timpul. Acesta e răspunsul, foarte pe scurt, pe care îl acord acelora care se declară scandalizaţi de lucrările din oraş. Acum, daţi-mi voie să mă explic.

Fiecare proiect de infrastructură (str. Ştefan cel Mare şi împrejurimile, Bd. Lăpuşneanu - 1 Decembrie şi cele care urmează să fie deschise) reprezintă investiţii distincte, de sine stătătoare, având la bază contracte şi finanţări diferite. Toate proiectele demarate şi cele care vor începe în curând sunt finanţate, în proporţie de 98%, din fonduri europene nerambursabile. Iar aici legea este foarte clară şi nu lasă loc de interpretări: suntem OBLIGAŢI ca în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului cu antreprenorul să începem lucrările, altfel pierdem banii. Şi nu vorbim de mărunţiş, ci de zeci de milioane de euro, bani pe care Constanţa nu are de unde să îi asigure pentru dezvoltare. S-a întâmplat deja aşa ceva în cazul Parcului Arheologic, constănţenii au plătit scump, prea scump, ceva ce puteau obţine gratuit. Aşadar, nu puteam aştepta finalizarea lucrărilor pe Bd. Lăpuşneanu pentru a le demara pe cele din zona Ştefan cel Mare şi nici invers. Am primit banii, trebuia să începem lucrările sau îi pierdeam“.

Primăria Constanţa: modernizarea străzii Ştefan cel Mare a intrat în linie dreaptă
Primăria Constanţa: modernizarea străzii Ştefan cel Mare a intrat în linie dreaptă

Centrul oraşului FOTO Primăria Constanţa

El spune că toate şantierele deschise la bulevarde au termen de execuţie de 18 luni şi suntem în grafic cu acestea. „La Bd. Lăpuşneanu, odată ce am decopertat trotuarele dinspre parcul Tăbăcărie, am descoperit că acestea urmau să se prăbuşească în scurt timp şi a fost nevoie să construim un zid de sprijin, lucrare neprevăzută la momentul proiectării. În ceea ce priveşte şantierul Ştefan cel Mare, mergem în urma furnizorilor de utilităţi, cărora le-am impus să îşi schimbe graficele de lucrări şi să prioritizeze schimbarea conductelor în această zonă. Altfel, conform graficelor RAJA şi a ex RADET, curând ar fi fost nevoie să distrugem ce s-a construit cu efort şi bani mulţi pentru ca aceştia să îşi execute propriile lucrări. O situaţie complet absurdă, pe care, din păcate, o întâlnim des în toată ţara. Vrem să reparăm acest oraş, să îl punem pe picioare şi să-l dezvoltăm, nu să-l privim impasibili cum devine o ruină“.

Vă recomandăm şi: 

Decizie istorică a instanţei. O biserică ridicată fără autorizaţie de construcţie, în eparhia lui Teodosie, trebuie demolată

Parcul auto al Poliţiei de Frontieră Constanţa, printre cele mai luxoase din ţară. Greşeala românilor care cumpără bolizi second-hand

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite