Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Vergil Chiţac a făcut un pas în spate: a modificat Regulamentul parcărilor din Constanţa. Ce tarife propune

3
4 Mar 2021 19:26:17
Autor: Călin Gavrilaş
Vergil Chiţac
Vergil Chiţac

Primarul a anunţat în seara zilei de joi, 4 martie, că a luat act de propunerile şi nemulţumirile oamenilor. Astfel, propune noi zone de tarifare şi noi tarife ale parcărilor.

După mai bine de o săptămână de când în Constanţa a izbucnit un adevărat scandal pe tema tarifelor de parcare propuse în Regulamentului parcărilor, primarul Vergil Chiţac a anunţat unele modificări.

Vă reamintim, Regulamentul care prevedea ca tarifele de parcare pentru Zona 1 să fie de 7 lei/oră + TVA (primele două ore), iar ora a treia să fie taxată cu 15 lei + TVA, a fost retras în ultimul moment de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local.

În seara zilei de joi, Vergil Chiţac a postat pe pagina sa de Facebook noile tarife de parcare şi noile zone de tarifare. Astfel, zona centrală este mai bine delimitată şi taxată cu 5 lei pe oră (TVA Inclus). Apare o nouă zonă, Zona 1B, unde parcarea va costa 3,5 lei/oră (TVA inclus) şi parcarea în Zona B va costa 2 lei/oră.

„Am luat cunoştinţă de opiniile pe care vi le-aţi exprimat referitor la subiectul parcărilor. Am înţeles argumentele acelora dintre dumneavoastră care reclamă că o astfel de măsură poate produce efecte neplăcute pentru unii dintre constănţeni. De aceea, am decis să vin în faţa dumneavoastră şi a consilierilor locali cu o nouă propunere de zone tarifare. Am concentrat mai bine zona centrală şi i-am redus tariful. Am creat o nouă zona intermediară cu tarif mai mic, şi am redus proporţional restul preţurilor”, spune primarul.

În acest moment, Regulamentul parcărilor se află în dezbatere publică şi orice cetăţean interesat poate transmite observaţii, sugestii sau opinii pe adresa primăriei.

„Vă provoc să facem împreună un mic exerciţiu de imaginaţie: Mare parte din reţeaua stradală a Constanţei (care înseamnă doar 4% din suprafaţa oraşului) a fost realizată înainte de 1989, iar spaţiul pe care îl mai avem la dispoziţie, nu ne permite să o îmbunătăţim semnificativ. Aşadar, arterele pe care circulă autoturismele, autobuzele, bicicletele şi pietonii sunt limitate. Pe de altă parte, ce nu este limitat şi creşte cu cel puţin 2.000 pe an, este numărul autovehiculelor. Acum 10 ani, acestea erau cu 20.000 mai puţine pe aceleaşi străzi! Şi vin şi vă întreb: oare care va fi numărul lor peste încă 10 ani? Oare cum vor arăta atunci străzile Constanţei?
Vreau să se înţeleagă foarte clar că prima propunere a fost pe măsura gravităţii situaţiei, nu pentru că mi-ar face plăcere să împovărez oamenii”, explică Vergil Chiţac.

Citeşte şi:

Regulamentul parcărilor din municipiul Constanţa, în dezbatere publică. Tarifele criticate de cetăţeni rămân neschimbate

Vergil Chiţac: „Vă doriţi un oraş ale cărui străzi, trotuare şi spaţii verzi lasă impresia unui târg auto permanent?“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

VĂRU N
4.03.2021, 21:58:52

Mari nărozi mai sânt unii....

Popa Pius
5.03.2021, 03:19:49

Chițac, acest Moș Teacă al marinei române, a aterizat prima dată în Constanța în școala militară maiștri de marină ca ”păstaie” cu pregătirea de luptă și politică (politruc) care deși a ajuns rector habar nu are de administrare, acum a orașului. În loc să stopeze construcțiile abuzive și ilegale și contractele oneroase făcute de Mazăre și Făgădău, el s-a apucat să bage taxe uriașe pe parcarea de reședință, (iar dacă ai treabă prin oraș o mai plătești o dată, acum și triplată) jupuind efectiv cetățenii orașului cu o taxă pe auto de 5 ori mai mare decît impozitul pe casă, de parcă orașul a fost un deșert al lui și a construit el totul peste noapte, ca pe propria lui moșie. Să nu uităm că străzile s-au construit și asfaltat cu o mică parte din banii locuitorilor, că restul din bani i-au furat. Ca să pornești mașina plătești impozit plus alte cîteva feluri de taxe de combustibil, de drum, TVA, poluare, accize, asigurare obligatorie. Ca s-o oprești te jupoaie Chițac iar cu parcarea. Cu asemenea taxe, suplimentare pentru zona turistica din centru, să tot aștepte să vină turiștii. El are impresia că aceștia mai vin ca pe vremea Împușcatului, cu valizele în spinare, ca hamalii. Fiind nevoiti să plătească o zi suplimentară de cazare doar pentru accesul auto, turistii se vor duce in celelalte statiuni, rămînînd ca horecarii să stea in ușa cîrciumilor și să privească după ei mai ceva ca țăranii din nuvela lui Fănuș Neagu, ”Dincolo de nisipuri”, mai ales după foamea asta cu covidul. Și-a delegat atribuțiile diferiților directori din primărie, printre care comunistele Țenea și Ovanesian iar el dă din clanță fără a avea o privire de ansamblu asupra orașului și să atragă fonduri și investitori, orbit fiind numai de nimicuri pentru ”glanț” imediat, precum șiraguri de scoici strălucitoare pentru papuași. Dovada vie că actualul PNL (=PSD), aceeași mizerie. Am spus.

+1 (1 vot)
Stan Toma
5.03.2021, 06:19:06

Chiar asa este , Amin !

-4 (4 voturi)
Modifică Setările