Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cazinoul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 7 monumente ale Europei. Nume mari se implică în reabilitare

2
15 Mar 2018 09:05:07
Autor: Sinziana Ionescu, Mariana Iancu
Cazinoul din Constanţa Foto Sînziana Ionescu
Cazinoul din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Cazinoul din Constanţa a fost inclus de Europa Nostra pe Lista celor mai periclitate 7 monumente ale Europei în 2018, declarat Anul Patrimoniului Cultural.

UPDATE ORA 12.00 Conferinţa de presă s-a încheiat cu anunţul că la mijlocul lunii aprilie, la Constanţa va demara o campanie de sensibilizare pentru strângerea de fonduri dedicată acţiunilor umanitare. Iniţiatoare este echipa NEVERSEA. 

UPDATE ORA 11.40 Organizatorii NEVERSEA, festivalul estival de pe plaja din Constanţa, discută cu municipalitatea despre posibila implicare în proiectul de reabilitare a Cazinoului. 

Bogdan Buta, managerul general Neversea, aminteşte despre campaniile umanitare derulate la Cluj-Napoca de echipa Festivalului UNTOLD, care realizează acum NEVERSEA la Constanţa. „Vrem să lăsăm amprenta asupra comunităţii. Am strâns 100.000 euro cu care au fost dotate cu echipament camerele sterile din Spitalul Judeţean Cluj“, explică Buta. 

El a precizat că echipa NEVERSEA va demara la ediţia din anul acesta (a doua a festivalului lansat în vara 2017) o campanie de strângere de fonduri destinate nevoilor comunităţii.

UPDATE ORA 11.30 Cazinoul va fi conservat de Primăria Constanţa până de Ziua Dobrogei, serbată la 14 Noiembrie - ce marchează intrarea trupelor româneşti în provincie la 1878. Primarul Făgădău speră ca până atunci licitaţia organizată de Compania Naţională de Investiţii să fie finalizată şi să nu mai existe contestaţii care să împiedice procesul de atribuire a lucrării şi de restaurare. 

GALERIE FOTO CU CAZINOUL ÎN STAREA ACTUALĂ

UPDATE ORA 11.20 În toamna acestui an, o echipă de experţi Europa Nostra va sosi la Constanţa pentru a vedea care sunt soluţiile optime de restaurare pe care le vor propune autorităţilor române. Municipalitatea va organiza un concurs de arhitectură pentru alegerea celui mai bun proiect de reabilitare a edificiului-simbol de la Marea Neagră. 

Primarul Decebal Făgădău a declarat, la conferinţa de presă, că 25.000 persoane au răspuns chestionarului prin care erau consultaţi în privinţa soartei Cazinoului. Dintre aceştia, 76% vor ca proiectul de restaurare derulat de Compania Naţională de Investiţii să fie continuat, iar 24% - ca acesta să fie realizat printr-un împrumut pe care să-l contracteze municipalitatea.  

UPDATE ORA 10.55 Cazinoul din Constanţa a fost inclus pe Lista scurtă a celor mai periclitate 7 monumente de patrimoniu din Europa. 

Cazinoul din Constanţa a primit verdictul de la Europa Nostra, pentru includerea pe lista celor mai degradate 7 monumente din Europa, pe anul 2018 declarat de Comunitatea Europeană drept Anul Patrimoniului Cultural. 

Din clasament mai fac parte: Bisericile post-bizantine din Voskopoja şi Vithkuqi din Albania; Centrul istoric al Vienei, Austria; monumentul Buzludzha din Bulgaria; Mănăstirile David Gareji din Georgia; Orfelinatul Prinkipo Greek din Insula Prinţului, Turcia; Fabrica de gheaţă din Grimsby, Marea Britanie. 

Foto Mariana Iancu

Monumentele care au concurat în finala europeană provin din 10 ţări, incluzând România: Cazinoul din Constanţa, România; Centrul istoric din Gjirokastra şi bisericile post-bizantine din Voskopoja şi Vithkuqi din Albania; Centrul istoric al Vienei, Austria; Fabrica de pregătire a cărbunelui din Beringem, Belgia; Monumentul Buzludzha din Bulgaria; Reţeaua de cablu aerian din Chiatura şi mănăstirile David Gareji din Georgia; Castelul Sammezzano din Toscana, Italia; Situl preistoric de la Cadiz, Spania; Orfelinatul Prinkipo Greek din Insula Prinţului, Turcia; Fabrica de gheaţă din Grimsby, Marea Britanie. Unele sunt în pericol din cauza neglijenţei şi a dezvoltării inadecvate, altele - din cauza lipsei de resurse şi de expertiză, consideră experţii europeni.

Clasamentul este menit să atragă atenţia internaţională asupra unor obiective de patrimoniu care trebuie să intre urgent în reabilitare, apoi în circuitul comunităţii. Lista scurtă este anunţată joi, 15 martie, ora 10 (CET) de către Europa Nostra, cea mai mare asociaţie dedicată patrimoniului European, fondată de Placido Domingo. 

Cazinoul se află deja pe Lista celor mai periclitate 12 monumente periclitate din Europa, anunţată la începutul anului. 

Cazinoul din Constanţa, edificiul-simbol al oraşului de la Marea Neagră, a fost propus pentru nominalizare de Asociaţia ARCHÉ din România. Argumentele românilor au convins juriul european că valorosul monument de patrimoniu trebuie reabilitat de urgenţă sau măcar conservat, nu lăsat la voia intemperiilor. „Este foarte probabil ca acoperişul monumentului să se prăbuşească dacă procesul de degradare nu este oprit urgent“, arată experţii Europa Nostra, organizaţia-lider în patrimoniul cultural din Europa, ce are sediul la Luxemburg.

Experţi de prestigiu mondial vor realiza un plan de reabilitare pentru Cazino, cu rol consultativ pentru autorităţile responsabile de starea edificiului - când acesta va intra pe lista scurtă a celor 7.

Primăria Constanţa împreună cu Asociaţia ARCHE, iniţiatorul acţiunii de conştientizare a riscului în care se află Cazinoul, şi cu organizatorii NEVERSEA susţin la ora 11 o conferinţă de presă în care vor anunţa, indiferent de rezultatul Europa Nostra, cum se vor implica în repararea Cazinoului. 

Actualmente, procedura de atribuire a contractului de reabilitare se află în fază de reluare, fiind derulată pentru a patra oară, de Compania Naţională de Investiţii. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Restaurarea Cazinoului din Constanţa, la a patra strigare. Situaţia este critică: „Trebuie conservat de urgenţă, altfel se prăbuşeşte acoperişul“

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, inclus pe lista celor mai periclitate monumente ale Europei, în Anul Patrimoniului Cultural

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, după bombardamentul din 1916. Starea edificiului, asemănătoare celei de azi

Chestionar pentru soarta Cazinoului din Constanţa: „Cu ce bani vreţi să fie restaurat? Ce vreţi să facem din el?“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

cosmopolit ardeleanul
15.03.2018, 21:36:35

Niste cetateni, ca nu le pot spune altfel, i-au votat timp de peste un deceniu pe Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, devenind complici la o crima culturala de anvergura. Somn usor tovarasi!

Lucifer
16.03.2018, 10:06:32

Hai, măi, refaceţi-l odată! Îşi va scoate banii în max. 3 ani. Este o ruşine ceea ce s-a întâmplat.

+1 (1 vot)
Modifică Setările