Viaţa adulţilor cu minte de copil într-un centru de recuperare din România: „Se exprimă la nivelul la care ei pot: prin cuvinte, sunete, mimica feţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol a fost deschis în anul 2009, iar de atunci funcţionează la capacitate maximă. Astăzi are cazaţi 124 de pacienţi, cei mai mulţi au diagnosticul de retard psihic, de la moderat, până la profund.

Indiferent de starea lor, pacienţii te întâmpină cu bucurie şi curiozitate. „Se exprimă la nivelul la care ei pot: prin cuvinte, sunete, mimica feţei, oricum ar fi se exprimă într-un fel. Totul ţine de nivelul de dezvoltare la care s-au oprit. Nu cred că este vreunul care să trăiască doar în interiorul lui fără să exprime ce doreşte”, ne spune şefa centrului, Liliana Iliana.

Fiecare are un program bine stabilit, iar pentru o schimbare în rutina zilnică trebuie să fie pregătit cu săptămâni înainte. Este şi cazul lui Daniel pe care l-am întâlnit la balneo-fizioterapie. Are 40 de ani, iar din 1987 este internat în centre de specialitate. Suferă de tulburare schizoidă şi este unul dintre pacienţii care nu suportă modificările în viaţa de zi cu zi. Orice terapie sau activitate trebuie să înceapă fix la ora stabilită, altfel reacţiile lui pot fi chiar nervoase şi violente.

Pe Gheorghe, un alt pacient venit la Centrul din Techirghiol încă de la deschiderea lui, l-am văzut la masaj. Muşchii lui trebuie masaţi zilnic pentru a evita atrofierea. În anul 1985, pe când avea trei ani, a internat în centrul de îngrijire din oraşul Negru Vodă. Deşi are 35 de ani, medicii spun că mintea lui s-a oprit la 5-6 ani. Suferă de encefalopatie infantilă incurabilă. Este imobilizat într-un scaun cu rotile şi, cu toate că nu îşi poate folosi mâinile sută la sută, este cel mai harnic beneficiar al centrului: îi place să aibă camera mereu aranjată şi îi ajută şi pe ceilalţi. Singurul lucru pe care şi-l doreşte este să aibă un telefon mobil cu touchscreen. Este modul lui de a-şi exprima dorinţa de comunicare. Dacă vorbeşti cu el câteva minute, devii automat prietenul lui, iar numele tău nu-l va uita niciodată.

image

                                   Gheorghe împreună cu şefa Centrului, Liliana Iliana

Marian are 43 de ani, iar toată viaţa lui este legată de centrele de specialitate. Primii 3 ani din viaţă i-a petrecut într-un orfelinat, apoi din anul 1977 a fost internat în Centrul de specialitate de la Negru Vodă, iar în 2009 a fost printre primii pacienţi transferaţi la Techirghiol. Marian are dezvoltarea psihică a unui copil de 2 ani, de aceea el nu vorbeşte, dar îi place să se implice în toate activităţile centrului.

Dor 20% au şanse să ajungă în case de ajutor

Cei care în urma terapiilor evoluează vor fi mutaţi în casele de ajutor care aparţin, la fel ca şi centrul de recuperare, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa. „La casele de ajutor sunt mult mai puţini decât în centre. Aici se apropie mai mult de viaţa de familie: au bucătărie, au dormitoare, camere de zi, continuă şi terapia. Au lucrători sociali care-i ajută în diverse activităţi”, ne spune Liliana Iliana.



Tot de la şefa Centrului aflăm că dizabilitatea fizică a pacienţilor nu este atât de accentuată, este mai mult o dizabilitate neurologică. Problemele fizice pe care noi le vedem la ei sunt cauzate de partea neurologică.

„Cei mai mulţi au diagnosticul de retard psihic, de la moderat, până la profund. Cei cu moderat sunt cei mai puţini, mergem pe accentuat şi profund, cei mai mulţi. Retardul vine întotdeauna la pachet cu o problemă neurologică, cu o problemă psihică, mintală. Cu alte cuvinte, ei sunt adulţi cu mintea de copil. Vârsta lor mentală este sub 10 ani. Au bucuriile copiilor, dar nevoile adulţilor”, afirmă şefa Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol.

Dornici de socializare

Din cei 120 de pacienţi, doar 40% mai sunt vizitaţi din când în când de rude sau alte persoane. Restul îşi găsesc sprijinul emoţional în personalul Centrului pe care, de multe ori, îl confundă cu părinţii. Aşa se explică şi bucuria cu care te întâmpină când le treci pragul.

„Mergem la plajă, la spectacole, organizăm diferite evenimente… sunt fericiţi să meargă în comunitate. Sunt curioşi, bucuroşi să vadă oameni şi lucruri noi. Trebuie să le oferim astfel de experienţe pentru a face o conexiune între ei şi comunitate”, ne explică Liliana Iliana.

image
image

Dar lucrurile nu au stat aşa de la început. Oamenii din Techirghiol i-au privit cu reticenţă, cu temă chiar când îi vedeau pe stradă. După mai mulţi ani, au început să se obişnuiască cu ei, chiar să interacţioneze. „De 1 Martie împărţim la oameni pe stradă mărţişoare şi oamenii vin spre ei. Sunt persoane care vin în întâmpinarea noastră şi le oferă un colţ de pizza, o vată pe băţ etc.  Pe plaja din Eforie suntem cunoscuţi, oamenii se obişnuiesc cu noi. O masă la terasă pe plajă, oferită cadou, este o bucurie mai mare decât masa obişnuită de la centru”, spune Liliana.

„Oameni frumoşi”

Liliana Iliana, este de Techirghiol încă de la inaugurarea Centrului, înainte lucrînd în centrul de la Negru Vodă. Îi ştie pe Gheorghe, pe Daniel, dar şi pe veteranul Marian încă de când erau copii. Au crescut sub ochii Lilianei, de aceea ea le ştie toate nevoile chiar dacă ei nu le exprimă. O salută de fiecare dată când se întâlnesc şi îşi manifestă bucuria revederii zilnice.

„Pentru mine sunt nişte oameni frumoşi, sunt oameni care au nevoie de noi şi nu numai. Eu îi consider cei mai buni, că sunt ai mei. Lucrez de foarte mulţi ani cu ei, îi cunosc de foarte mulţi ani”, explică Liliana Iliana.

Pacienţii cooperează la nivel maxim cu personalul de specialitate. De altfel, terapeuţii, psihologii şi medicii Centrului sunt permanent preocupaţi să găsească metode de a evolua în terapia fiecărui pacient.

image

Dar puţini reuşesc acest lucru, iar ceilalţi rămân în centru.

În cele cinci centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică aparţinând DGASPC Constanţa, persoanele cu dizabilităţi beneficiază de cazare şi hrană dar şi de metode moderne de recuperare şi reabilitare: activităţi recreaţionale, kinetoterapie, ergoterapie, consiliere psihologică, terapie ocupaţională şi altele. 760 de persoane adulte cu dizabilităţi sunt îngrijite în prezent în centrele ce aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Constanţa.

image

Programul unei zile în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol:

  • Trezirea (în principiu fiecare se trezeşte la ce oră doreşte); igiena de dimineaţă; curăţenie;
  • 8.00 Mic dejun
  • 9.30 - 12.00 Activităţi terapeutice pe grupe sau individual
  • 13.00 - Masa de prânz
  • Plimbări, activităţi recreative
  • 15.00 – 17.30 Activităţi terapeutice
  • 18.30 - Cina
  • Program liber, televizor, muzică, socializare
  • 22.00 Stingerea

Pe aceeaşi temă:

Copiii care declanşează războaie între părinţi: „Sunt goniţi de pretutindeni“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite