Viaţa de film a „prinţesei roşii“, fiica liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din filmul Lupeni 29 Colecţie Studiourile Buftea
Imagini din filmul Lupeni 29 Colecţie Studiourile Buftea

Lica Gheorghiu, fiica cea mare a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi-a dorit să fie vedetă de cinema, deşi nu avea talent. Cât timp a trăit tatăl său, i s-au atribuit câteva roluri. Un succes mai mare l-a avut limuzina sa, care a apărut în mai multe filme.

Lica Gheorghiu a avut viaţă scurtă pe platourile de filmare. Devenită actriţă datorită tatălui său, ea a fost distribuită în câteva filme ale epocii: „Avalanşa“, „Tudor“, „De-aş fi Harap Alb“, „Lupeni ‘29“. 

Studiourile Buftea au publicat imagini în premieră din timpul filmărilor la pelicula în care se evocă evenimentele tragice din 5-6 august 1929, soldate cu moartea a 22 de mineri. Pentru acest rol, ea a primit premiul de interpretare feminină la primul festival al filmului românesc de la Mamaia. 

GALERIE FOTO

Cât timp a fost actriţă, ea a jucat în compania celor mai mari nume ale vremii din cinematografia română: George Calboreanu, George Vraca, Alexandru Giugaru, Ştefan Ciubotăraşu, Colea Răutu, Emanoil Petruţ, Gheorghe Dinică, George Motoi. 

Lica Gheorghiu şi-a dorit să fie vedetă de cinema, deşi nu avea nimic comun cu scena: „O femeie mărunţică, dolofană, cu figura de gospodină banală, cu o voce proastă, fără niciun un pic de talent. Făcea pe fecioara îndrăgostită. Nu avea nimic care s-o recomande pentru un rol în vreun film de pe lumea asta, dar ea voia să fie artistă, vedetă de cinema“, a caracterizat-o Stelian Tănase. Drept dovadă că, după moartea tatălui ei, ea şi-a pierdut notorietatea publică. În mai multe filme a apărut şi limuzina prinţesei comuniste. 

Nici în dragoste nu a avut mai mult noroc. În 1958, în timp ce era căsătorită cu trei copii, s-a îndrăgostit de Gheorghe Placinţeanu, un medic chirurg. Ea deşi era căsătorită şi avea trei copii. Numai că medicul era de “origine burgheză”, divorţat. 

Povestea de dragoste nu a ţinut mai mult de-un an, întrucât pe fir a intrat Gheorghe Gheorghiu-Dej, care s-a opus căsătoriei celor doi, pe motiv că tatăl lui Gheorghe Plăcinţeanu, medic la rândul său, se făcea vinovat de moartea mamei lui Dej, întrucât nu ar fi internat-o în spitalul din Bârlad, deşi era bolnavă. Se pare că femeia nu a fost internată pentru că avea bani suficienţi, iar în opinia lui Dej vinovat de moartea mamei sale era directorul spitalului. Arestat pentru contrabandă cu ciorapi, medicul a murit în închisoare, la vârsta de 36 de ani. 

Lica Gheorghiu a murit în 1987. Se spune că ea a păstrat în portofel toată viaţa o fotografie a lui Gheorghe Plăcinţeanu, marea iubire a vieţii ei. Pe mormântul ei de la cimitirul Cernica a cerut să se graveze „Lica Gheorghiu – artistă“.  

Vă mai recomandăm:

Goeleta „Speranţa“, destin ca-n filme. Bătrânul marinar Marin Deboveanu, cel care a construit-o, dezvăluie secretele corabiei din „Toate pânzele sus!“

VIDEO Malul mării - eternul platou de filmare din Cinematografia românească 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite