Victor Climescu, medicul care a înfiinţat la Constanţa o şcoală de tratament a tuberculozei osoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Victor Climescu a deţinut aproape jumătate de secol conducerea sanatoriului de la Carmen Sylva, vechea denumire a oraşului Eforie, pe care l-a dezvoltat şi l-a modernizat. Totodată, a adus din străinătate tehnici moderne de tratare a bolilor osoase.

Victor Climescu s-a născut la 10 februarie 1895, la Botoşani. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. În 1925 a obţinut titlul de doctor în medicină cu teza „Contribuţii la studiul autogrefelor osoase, fragmentare, parţiale îm afecţiunile traumatice şi patologice le membrelor“. Ulterior, a fost trimis pentru specializări în Franţa şi Elveţia unde studiază tuberculoza osteoarticulară.

În anul 1923 a fost numit directorul Sanatoriului CTC din Carmen Sylva (Eforie). Cu această ocazie a pus bazele specialităţii chirurgia tuberculozei osteoarticulare. În fiecare an, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a mers în străinătate aducând în ţară tehnici terapeutice moderne. Din anul 1942 devine medic primar, specialitatea chirurgie infantilă şi rămâne în continuare în sanatoriul din Eforie, refuzând să meargă într-un centru universitar. 

În întreaga sa activitate a efectuat peste 11.000 de operaţii şi a fost iniţiatorul şi organizatorul primei campanii de depistare integrală a tuberculozei osteoarticulare la noi în ţară. 

În anul 1957, vestitul medic a publicat „Tratatul de tuberculoză osteoarticulară“, primul tratat de tuberculoză osteoarticulară apărut în literatura medicală românească. 

Dr. Victor Climescu a dezvoltat sanatoriul, a construit noi clădiri şi a împrejmuit toată construcţia cu un gard de piatră, aflându-se în fruntea unităţii medicale timp de 43 de ani. 

Datorită calităţii sale de bun gospodar, în iunie 1928, Victor Climescu a fost numit primar interimar, funcţie pe care a deţinut-o o scurtă perioadă de timp. Tot sub patronajul lui, în localitate a funcţionat o cantină pentru copiii săraci ai căror părinţi erau plecaţi pe front. 

Vestitul doctor a fost căsătorit cu Elisa Climescu, ambii locuind în sanatoriu. A mrit la 19 noiembrie 1967, la Constanţa. În semn de respect pentru munca sa, în anul 1971 unitatea medicală din Agigea a primit numele Sanatoriul T.B.C. osteoarticular „Dr. Victor Climescu“, iar o stradă din Techirghiol poartă numele său.  

 

Unitatea medicală vestită în toată ţara a fost abandonată de autorităţi

Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, unde a muncit dr. Victor Climescu timp de aproape jumătate de secol, a fost înfiinţat în 1908, sub patronajul Principesei Maria, pe un teren împădurit de 17 hectare situat chiar pe faleza din Eforie Sud. Din 2004, de când a fost preluat de Consiliul Judeţean Constanţa, în spital nu s-au mai făcut investiţii din banii judeţului. Singurele lucrări de întreţinere şi dotare au fost făcute din sponsorizări, fonduri proprii şi de la Ministerul Sănătăţii. 

Spitalul din Eforie Sud a fost lăsat să moară, în timp ce Consiliul Judeţean pregătea ultramodernizarea Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din Spitalul Judeţean, pentru care a alocat 10 milioane euro. De la începutul lunii iulie 2013, spitalul a fost desfiinţat ca personalitate juridică şi anexat ca secţie exterioară de Spitalul Judeţean Constanţa, prin HG 426/2013. 

Vă mai recomandăm:

Techirghiolul, în fotografii rare de epocă. Cum arăta staţiunea balneară unde boema îşi căuta inspiraţia şi tratamentul

Ce proprietăţi au nămolul şi apa de la Techirghiol. Infertilitatea şi bolile neurologice, vasculare sau respiratorii, tratate cu „aurul negru”

Scrisoare din Techirghiol de la Fanny către Liviu Rebreanu: „Sunt ca pământul scorojit, care primeşte ploaia sorbind-o cu toată lăcomia fierbinţelii lui“

Malurile lacului Techirghiol au fost reabilitate cu bani europeni: plajă mai mare, locuri de plimbare

Casa copiilor, la care Dumnezeu a pus piatra de temelie. Aşezământul din Techirghiol, închinat părintelui Arsenie Papacioc

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite