Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO ÎPS Teodosie, după achitarea pentru fapte de corupţie: „Păcat de osteneala celor ce-au întors pe faţă şi pe dos toate acele acuzaţii“

15
14 Feb 2020 14:36:56
Autor: Călin Gavrilaş
IPS Teodosie si Ferma Nazarcea (foto 2013)
IPS Teodosie si Ferma Nazarcea (foto 2013)

Arhiepiscopul Tomisului a înregistrat un mesaj video după aflarea sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. După 3 ani de procese, ierarhul a fost achitat pentru fapte de corupţie.

„Lucrurile lui Dumnezeu nu sunt cuprinse de întuneric. Am crezut în Dumnezeu căruia m-am încredinţat cu slujirea mea . Am crezut în justiţie şi iată că rezultatul este pe măsură. Ştiam că cele pentru care eram cercetat nu există”, sunt declaraţiile ÎPS Teodosie, după aflarea sentinţei definitive.

Dosarul „Nazarcea” a început în 2016, când procurorii DNA au descins în ferma Nazarcea din judeţul Constanţa, fermă aflată în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. După un an, Teodosie şi alţi preoţi cu funcţii înalte erau trimişi în judecată pentru că au accesat fonduri europene (subvenţii APIA de peste 1,2 milioane de lei) prin „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Vineri, 14 februarie 2020, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis achitarea tuturor inculpaţilor din dosar.

„Mulţumesc lui Dumnezeu şi mă rog pentru toţi cei ce păzesc dreptatea în această ţară să aibă mereu credinţă lumină şi dragoste de oameni. Unii dintre credincioşi îmi plângeau de milă şi spuneam de fiecare dată că nu sunt supărat. Când te acuză cineva fără să existe un motiv de acuzaţie îţi face un bine şi eu le mulţumesc şi celor ce m-au acuzat şi celor ce m-au achitat”, mai spune ierarhul.

De asemenea, Teodosie afirmă că au fost credincioşi care „poate au gândit că am făcut ceva, că nu degeaba sunt chemat la DNA. Vreau să nu vă smintiţi, de multe ori iese fum şi fără foc. Nu mai este proverbul acest adevărat decât în cele materiale. Focul lui Dumnezeu stinge toată vrăjmăşia, toată nedreptatea, toată răutatea.

Mulţumesc tuturor celor ce au crezut că nu este nimic să mă incrimineze. Doamne ajută tuturor şi să rămânem în pace în iubire şi în bunăvoire unii cu alţii”, se mai arată în mesajul video filmat de boroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Teodosie a fost primul ierarh al BOR trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Timp de mai bine de un an, procurorii şi intanţele de judecată l-au plasat sub control judiciar.

Ferma Nazarcea (foto sus - anul 2013) a fost primită de Arhiepiscopia Tomisului (în administrare) imediat după venirea lui Teodosie la Constanţa. Prin două Hotărâri ale Guvernului Adrian Năstase, Arhiepiscopia a primit peste 320 de hectare de viţă de vie şi de livadă în zona Nazarcea. de asemenea, au primit şi banii cu care să achiziţioneze utilajele şi cramele necesare desfăşurării activităţii. Treptat, ferma a devenit o ruină, iar producţia de vin de pe o suprafaţă de 170 de hectare de viţă este una infimă.

Pe aceeaşi temă:

ÎPS Teodosie, achitat definitiv în dosarul „Nazarcea”. Judecătorii i-au iertat pe toţi preoţii inculpaţi

ÎPS Teodosie, la finalul procesului de la ÎCCJ: „Biserica are istoric în acuzarea pe nedrept”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Dili Mache
14.02.2020, 16:11:13

„Lucrurile lui Dumnezeu nu sunt cuprinse de întuneric. Am crezut în Dumnezeu căruia m-am încredinţat cu slujirea mea . Am crezut în justiţie şi iată că rezultatul este pe măsură. Ştiam că cele pentru care eram cercetat nu există” Deja coruptia si spagile din biserici, seminarii si faultati de teologie sunt devenite cultura generala. Demagogii astia imputiti nu fac decat sa repete aceleasi minciuni in continuare. Unde ati vazut voi niste narcisisti sa-si recunoasca vreo vina, sa spuna "am gresit.". Teodosie a fost achitat pentru ca biserica a parazitat toate institutiile de stat, s-a inhaitat cu toti politicienii si isi fac favoruri reciproce: biserica la alegeri iar politicienii oricand. Rusine tuturor implicati in cazul asta si rusine tuturor constantenilor care au uitat de mult ce inseamna sa ai coloana vertebrala.

+2 (6 voturi)
M Costi
14.02.2020, 17:12:53

Dilimache ( sanchi , o alta clona a lui Radu Mircea ! ) , chiar trebuia sa fii iar primul care isi varsa ura si frustrarile la un articol despre Biserica ( doar cea Ortodoxa , nu si celelalte ! ) sau un ierarh ortodocs ? Doar un diliman poate crede ca dupa ce l-au inchis pe Dragnea , daca judecatorii de la ICCJ ar fi avut dovezi impotriva IPS Teodosie , nu l-ar fi trimis si pe el la inchisoare . Se vad cum urmarile infiintarii Sectiei Speciale si desfiintarii celei din subordinea DNA , judecatorii nu mai sunt santajati de procurori.

-3 (7 voturi)
cosma marin
14.02.2020, 16:16:12

Si totusi bani de la CE cca 300 de mii cine i-a folosit ilegal si pentru ce ?! Procurori romani sunt dusi cu pluta cind intocmesc un dosar de coruptie si furt ! Facatura nu alta !Cine este adevaratul vinovat !

+2 (2 voturi)
cosma marin
14.02.2020, 16:18:09

Toate aceste cazuri de furt si de coruptie vor duce la diminuarea nr de credinciosi ! Pacat ca se intimpla ce se intimpla !

-4 (4 voturi)
cosma marin
14.02.2020, 16:21:09

Ferma Nazarcea (foto sus - anul 2013) a fost primită de Arhiepiscopia Tomisului (în administrare) imediat după venirea lui Teodosie la Constanţa. Prin două Hotărâri ale Guvernului Adrian Năstase, Arhiepiscopia a primit peste 320 de hectare de viţă de vie şi de livadă în zona Nazarcea. de asemenea, au primit şi banii cu care să achiziţioneze utilajele şi cramele necesare desfăşurării activităţii. Treptat, ferma a devenit o ruină, iar producţia de vin de pe o suprafaţă de 170 de hectare de viţă este una infimă. Citeste mai mult: adev.ro/q5oxrb Nici un vinovat!!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)