VIDEO Cum se acordă prim-ajutorul corect în caz de convulsii. „O criză poate dura între 30 de secunde şi 5 minute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mavromalidi - ambulanţa prim-ajutor SMURD ISU Constanţa Sursa Facebook AM

Paramedicii ne arată cum să acţionăm în cazul în care o persoană de lângă noi începe să aibă brusc convulsii. Aceasta poate fi ajutată simplu, cu doar câteva mişcări de bază - fără a-l muşca de deget şi fără a-l înţepa „că are boala copiilor“.

Convulsiile sunt mişcările necontrolate ale corpului, generate de impulsurile de la nivelul creierului. Asta înseamnă că persoana a suferit un traumatism, sau are febră puternică, o criză de hipoglicemie sau are chiar epilepsie, o boală cronică. Semne: mişcări necontrolate, muşcă limba, apare o spumă rozalie la gură, apoi omul face pe el, adică micţionează ca urmare a relaxării musculare. 

Paramedicul Adrian Mavromalidi (video - sursa ISU Dobrogea), instructor la Centrul de pregătire SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa, instructor voluntar la Fundaţia pentru SMURD, ne arată cum să intervenim când cineva are astfel de convulsii. Bolnavul trebuie ajutat, pentru că în timpul acelor crize se poate lovi de ceva, inclusiv la cap, de un spaţiu sau un obiect tare sau tăios sau de un geam care să se spargă - ceea ce îi agravează starea. 

„Trebuie sunat la 112 de la debutul crizei, nu aşteptăm ca aceasta să se încheie. O criză poate dura 30 secunde - 5 minute, iar dacă anunţăm rapid Salvarea, este timp câştigat pentru pacient“, atrage atenţia paramedicul. 

Crucea Roşie ne învaţă că bebeluşii, cel mai adesea, fac convulsii la febră. Mamele trebuie să-şi învingă panica şi să ia nişte măsuri elementare care pot feri copilul de complicaţii şi îi pot ameliora starea, până la sosirea ajutorului specializat.

„Convulsiile febrile sunt cauzate de febră sau temperatură ridicată. Bebeluşul sau copilul va avea contracţii bruşte şi incontrolabile ale muşchilor şi febră. Mişcările convulsive pot dura uneori câteva minute bune. Protejează-l să nu se rănească, dar nu îi restrânge mişcările! Pune o pătură sau orice articol de îmbrăcăminte sub capul bebeluşului sau copilului pentru a îl proteja. Îndepărtează îmbrăcămintea în exces pentru a ajuta corpul să se răcească. Când convulsiile au luat sfârşit, ajută-l să se întoarcă pe o parte. Capul trebuie înclinat către spate. Aceste acţiuni îl vor ajută să respire mai bine. Dacă simptomele continuă sau dacă este prima lor convulsie, sună la 112!“ 

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, spune paramedicul Adrian Mavromalidi.

Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă, victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece. „Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră aflaţi cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Totul durează doar 30 de minute, dar informaţiile sunt pe viaţă!“, arată paramedicii. 

Unde poţi face cursuri de prim-ajutor

Cursuri de prim-ajutor pot fi făcute GRATUIT la Fundaţia pentru SMURD şi la Centrul SMURD de la ISU, indiferent de pregătirea medicală a cursantului. 

La Fundaţia pentru SMURD (înfiinţată de dr. Raed Arafat, părintele SMURD) este de ajuns să contactezi forul şi vei face gratuit acest curs, unde vei primi informaţiii teoretice şi practice.

La Centrul SMURD din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitanţii vor putea participa şi la ieşiri pe teren şi vor fi alături de paramedici la intervenţii. Pentru acest lucru, trebuie să depună din start un dosar cu documente care să ateste că are o stare bună de sănătate, care să-i permită acest antrenament. 

Sesiunea de pregătire ar trebui împrospătată periodic, pentru ca modul de acţiune să nu fie uitat sau alterat de trecerea timpului. 

De la distanţă oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.rorealizat de Fundaţia pentru SMURD, unde sunt informaţii extrem de utile, date de specialişti în intervenţia de prim-ajutor. 

Pe Youtube există, de asemenea, un tutorial de prim-ajutor, intitulat Manual video de prim-ajutor

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare sub ochii tăi. Manevra simplă care-i salvează viaţa

VIDEO Cum extragi din maşină victima unui accident rutier. Câteva mişcări vitale pentru siguranţa rănitului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite