Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, întâmpinat cu proteste la Constanţa. „Plecaţi din Crimeea“

17
29 Feb 2020 10:40:43
Autor: Călin Gavrilaş
Valeri Kuzmin (stânga), Ambasadorul Rusiei                                            Captură video
Valeri Kuzmin (stânga), Ambasadorul Rusiei                                            Captură video

Evenimentul la care a fost prezent ambasadorul Rusiei a fost organizat de o Universitate particulară din Constanţa la propunerea Ambasadei Rusiei. Prezenţa la malul mării a diplomatului a stârnit controverse.

La propunerea Ambasadei Federaţiei Rusiei în România, Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa a organizat vineri, 28 februarie, „Un dialog deschis cu Excelenţa Sa, Valeri Kuzmin”, Ambasador Extraordinar al Federaţiei Ruse în România.

Evenimentul a fost marcat de câteva incidente petrecute atât în afara universităţii, cât şi în cadrul evenimentului propriu-zis.

Câţiva membri ai Uniunii Minorităţilor Turco-Tătare Musulmane din România (UMTTM) au protestat în faţa universităţii chiar în timp ce Ambasadorul îşi susţinea discursul.

„Este un protest paşnic. Trăim în România de secole, în pace şi toleranţă, iar acest ambasador vine şi ne ţine nouă lecţii de solidaritate? Să plece din Crimeea! Să-i elibereze pe liderii noştri spirituali despre care nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei. Nu sunt împotriva Rusiei, dar istoria ne-a demonstrat ce au făcut ei”, a declarat Ali Tair, preşedintele UMTTM.

Şi primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat că „în ultimele 3 luni s-au intensificat acţiunile neprincipiale ale unor diplomaţi străini prezenţi la Constanţa, acţiuni ce pot afecta climatul de convieţuire interetnică şi interconfesională în Dobrogea. Înţeleg interesul crescut al unor puteri regionale faţă de Dobrogea, mai ales în condiţiile in care baza militară „Mihail Kogălniceanu” va deveni cea mai mare bază militară SUA din Europa, cu toate garanţiile de securitate şi avantajele ce decurg pentru ţara noastră. Îndemn diplomaţii străini şi liderii comunităţilor etnice locale la echilibru, la respectarea legislaţiei naţionale şi a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.”

SURSA VIDEO: Tomisnews.ro

„Despre o dezbatere ratată”

Prezent la evenimetul de ieri a fost şi Dorin Popescu, fost diplomat român la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo, în prezent preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre”. Acesta descrie într-o postare pe contul său de Facebook ce s-a întâmplat în timpul discursului ambasadorului.

„Ambasadorul Federaţiei Ruse a prezentat, sintetic, punctul de vedere oficial al Federaţiei Ruse privind tema de mai sus. Apetenţa sa pentru digresiuni şi ideologie a fost taxată de public, care a întrerupt de facto expozeul, substituindu-l cu un dialog spontan pe teme sensibile, astfel încât alocuţiunea iniţială s-a transformat rapid într-un ping-pong cu teme tari. Atmosfera a fost în general tensionată (acuze directe din sală privind politicile intervenţioniste ale Rusiei în Crimeea, Donbas / Ucraina, Georgia etc., zeci de întrebări incomode, părăsiri ale sălii în semn de protest faţă de politicile asimilaţioniste ruseşti asupra comunităţii tătare din Crimeea etc.)”, notează Dorin Popescu.

Cei din sală au taxat declaraţiile „oficiale antiromâneşti repetate ale liderilor ruşi (d.e. cele potrivit cărora Deveselu reprezintă o ţintă a Forţelor Armate ruse), politicile imperialiste şi agresive ale Rusiei în regiune, indisponibilitatea la dialog a Kremlinului, anexarea ilegală a Crimeei, războiul din raioanele de est ale Ucrainei, războiul informaţional desfăşurat de Federaţia Rusă împotriva ţărilor care nu împărtăşesc aceeaşi viziune ideologică şi aceleaşi interese etc”, mai spune fostul diplomat.

Dorin Popescu descrie şi dublul limbaj folosit în timpul alocuţiunilor de către Ambasadorul Valeri Kuzmin. „În timp ce acesta a acuzat de turbulenţele istorice şi actuale pe toţi ceilalţi actori globali relevanţi (evident, inamicul de serviciu fiind SUA), Moscova a beneficiat de disculpe a priori în discursul acestuia: regimul lui Antonescu ar fi comis “atrocităţi în afara teritoriului naţional” în al doilea război mondial, Maidanul de la Kiev ar fi fost provocat de “terorişti” care l-au expulzat ilegal pe preşedintele Ianukovici, războiul din raioanele de est ale Donbasului ar fi fost provocat de “naţionaliştii” şi “teroriştii” ucraineni, politicile hegemonice ale SUA sunt vinovate pentru dezordinile actuale în sistemul de drept internaţional etc. Concluzia diplomatului rus este că întreaga comunitate internaţională se află într-o culpă majoră de înţelegere a specificului rusesc/panslav, iar Rusia ar fi o frumoasă regină a eticii într-o lume ursuză şi nevrotică.”

Pe aceeaşi temă:

Bătălia deschisă Turcia-Rusia pentru Siria: Erdogan a lansat atacurile împotriva regimului Al Assad în Idlib

Rusia a intrat în tangaj: a murit susţinerea prin propagandă a lui Putin!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Ionel Marcu
29.02.2020, 10:56:52

E normal, fără ciuma sovietică, tătarii ar fi avut un stat al lor în Crimeea, unde au trăit înaintea rușilor vreo 700 de ani. Așa, sunt obligați să trăiască împrăștiați prin Siberia, până își pierd identitatea!

+4 (12 voturi)
Musceleanu
29.02.2020, 10:57:38

Personal cred ca este o stupiditate sa se abordeze aceste lozinci si subiecte din nou si din nou cind... zarurile au fost aruncate ... Aruncate de istorie , aruncate de evenimente si aruncate de politica ruseasca de asi consolida granitele imprejur ... Cui sa-i cedeze Crimeia ?? Sa ne intoarcem din nou 150 de ani sa gasim un motiv turcesc ?? Acum cred ca este bine pentru toti sa calmam intrigile si strigarile peste gard si sa evitam conflicte care pot fi fructificate gresit . Buna Romania a fost intotdeauna la rascruce de drumuri si a platit scump apararea integritatii ei ... Coloana infinitului ???!!!

-6 (14 voturi)
m wakki
29.02.2020, 12:21:13

politica rusească nu este de ași consolida granițele împrejur ci de a face rapturi și agresiuni împrejur dacă e să calmăm intrigile, încetați propaganda cu troli pe aici și prin alte părți și nu te mai vota singur trolacheii sovietici sunt singurii pe aici care se votează singuri

+7 (13 voturi)
Lucifer
29.02.2020, 11:43:51

Peste tot, reprezentanţii Rusiei o iau peste bot. Nimeni nu uită şi nu iartă ce a făcut Rusia în ultimii 300-400 de ani: AGRESIUNE sistematică contra ţărilor din Est. Din cauza Rusiei, România a pierdut 25% din teritoriul naţional( Basarabia, Bugeacul şi Bucovina de Nord). Plus tâlhărirea României de tezaur şi de aproape 100 tone de aur.

+9 (13 voturi)
costica cova
29.02.2020, 11:56:04

Trebuie remintit muscalului că începînd cu anul 1711 ,România a fost nevoită să suporte de 13 ori invazia sălbaticilor din est care-ș zic azi ruși.....cu toate nenorocirile aferente...

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările