VIDEO Cetatea Carsium de la Dunăre, reconstituită virtual. Arheologul Hârşovei: „Rămâne un mister profund“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reconstituire virtuală - Corabie la cetatea Carsium din Hârşova pe malul Dunării Sursa Youtube

Un arheolog dobrogean a făcut o reconstituire virtuală a cetăţii Carsium de la Hârşova, a cărei însemnătate era recunoscută din cele mai vechi timpuri.

Arheologul Constantin Nicolae, directorul Muzeului Carsium din Hârşova, a făcut o încercare de reconstituire virtuală a fortificaţiei antice şi a celei medievale de pe malul Dunării.

„Nu cunoaştem astăzi decât poarta de nord, iar spre vest un rest de turn despre care nu ştim exact nici ce formă are şi nici dimensiunile iniţiale. Pentru asta mai trebuie să săpăm, să înlăturăm reconstrucţiile din Evul Mediu târziu.

Cât priveşte situaţia dinspre Dunăre, rămâne un mister profund.

Ca orice propunere, se apelează şi la fantezie. Oricum publicul are nevoie şi de fantezie. Chiar de foarte multă, ca să înţeleagă şi să se apropie de istorie.

Următoarea reconstituire, cea din 2050, va fi, probabil, mult mai apropiată de realitatea timpului. În 2100 se vor putea face şi reconstituiri în interiorul cetăţii“, a precizat istoricul de la Hârşova. 

Într-un colţ al Dobrogei, pe malul Dunării, există un mic muzeu născut din pasiunea unor învăţaţi, fii ai locului. Muzeul Carsium din Hârşova a fost inaugurat în 1904 de regele Carol I, apoi a fost redeschis în 1926 de regele Ferdinand, ca în 2006, regele Mihai să fie cel care a reînnodat tradiţia unui lăcaş de istorie milenară. 

Muzeul Carsium este o secţie a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa şi funcţionează actualmente într-o casă cu cerdac plină cu flori şi vestigii arheologice, păzită de căţei şi pisici. Are program prelungit inclusiv în weekend, când turiştii străbat drumurile arse de soare şi poposesc la umbra istoriei.

Aşa au poposit, cândva, şi regii României, veniţi special la Hârşova pentru a deschide şi redeschide acest muzeu. „Istoria muzeului s-a identificat cu cea a ţării. A avut o perioadă de glorie, a căzut în ruină şi deznădejde, a fost desfiinţat, ca apoi să fie reînfiinţat. Muzeul a renăscut, precum pasărea Phoenix, şi, de fiecare dată, atunci când a fost redeschis sau reorganizat, regii României au fost prezenţi aici“, remarcă cercetător dr. Constantin Nicolae, muzeograful de la „Carsium“.

Pe aceeaşi temă: 

Superbul muzeu unicat în România din cotloanele Dobrogei. A fost inaugurat de trei dintre cei patru regi ai României

FOTO Spectacolul unic al Dunării la poalele unei celebre cetăţi antice. Peisajele superbe din jurul carierelor de calcar

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite