VIDEO Curs de prim-ajutor în 30 minute. Noţiuni de bază care salvează o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră pentru Constanţa, Maratonul Resuscitării desfăşurat sâmbătă, 14 septembrie, a strâns sute de persoane la Centrul Comercial Vivo, unde paramedicii au ţinut timp de 9 ore module de prim-ajutor, în serii de câte jumătate de oră.

Maratonul Resuscitării s-a ţinut pentru prima dată la Constanţa sâmbătă, 14 septembrie, la Vivo, aducând peste 50 de medici, paramedici şi voluntari, care au efectuat 9 ore neîntrerupte de instruire a populaţiei dornice să afle cum pot acorda prim-ajutor. 

GALERIE FOTO DE LA MARATONUL RESUSCITĂRII

Paramedicii fac parte din mediul medical şi nu numai, fiind instructori formatori şi voluntari, din toată ţara. Printre ei au fost angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, medici rezidenţi, studenţi la Medicină, dar şi psihologi sau profesori universitari care au devenit voluntari SMURD.

Aria de intervenţie a fost formată în jurul fântânii din zona restaurantelor din Vivo. Tineri, adulţi, vârstnici, părinţi cu copii, grupuri de prieteni au venit să înveţe de la paramedici cum să acorde primul-ajutor. „Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare?“, „Dacă vezi un accident rutier, ce trebuie să faci?“, „Când e cineva la pământ, ce ai de făcut?“ sunau întrebările din public pe care instructorii le-au avut de lămurit. 

Cunoştinţe mininale de prim-ajutor au fost condensate în prezentări de 30 minute, în intervalul orar 12-21, pentru ca oamenii să ştie câteva lucruri de bază pentru a putea interveni, fără frică, în orice accident.

Paramedicii au transmis că este vital să se acţioneze cât mai repede în ajutarea unui om. Este extrem de important ca inima să pompeze sânge către creier, altfel celulele nervoase mor, iremediabil. Organele pot funcţiona perfect, dar dacă moare creierul, nu mai este nimic de făcut. Pacientul va zace în comă tot restul vieţii.

Manevrele de resuscitare (acele compresii ale toracelui, 30 la număr, urmate de 2 respiraţii gură la gură, cu repetiţie) au rolul de a pompa sânge din inimă către creier, care trebuie să primească oxigen, altfel moare. Primele 4 minute sunt deci cele mai importante pentru a salva viaţa unui om. La fiecare minut fără oxigen, moare 10% din creier – atrag atenţia specialiştii.

image

„Cu aceste cunoştinţe de bază vei putea să acorzi primul-ajutor cât să ţii victima în viaţă până vine echipajul SMURD de la 112. Vei putea să dai prin telefon informaţii preţioase despre starea victimei şi cu îndrumarea specialistului de la telefon vei şti să acţionezi corect. Important este să acţionezi“, spun salvatorii. 

„Nu există gest mai nobil decât să salvezi viaţa unui om, cu mâinile tale. Dai înapoi ce ai primit, viaţă“, afirmă Adrian Olteanu, coordonatorul voluntarilor de la Fundaţia pentru SMURD. 

image

Cursuri de prim-ajutor pot fi efectuate prin intermediul Fundaţiei pentru SMURD (noţiuni teoretice şi practice), prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (noţiuni teoretice şi practice, cu intervenţii la acţiuni pe teren) şi prin Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă (îndeosebi noţiuni practice, pentru personalul care va lucra în domeniul medical). 

Oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.ro

Modulul de instruire a cuprins manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil şi sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de către publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare.

Spre exemplu, 4 din 5 stopuri cardiorespiratorii se întâmplă acasă. „Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă, victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece. Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră aflaţi cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Totul durează doar 30 de minute, dar informaţiile sunt pe viaţă!“, arată paramedicii.

image

Maratonul Resuscitării este o acţiune ce are loc periodic în toată ţara, fiind organizat de Fundaţia pentru SMURD în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogeaˮ (ISU) al judeţului Constanţa.

„Prin învăţarea manevrelor de resuscitare veţi putea reuşi, ca în situaţia nefericită în care vă veţi confrunta cu o persoană dragă intrată în stop cardiorespirator, să deveniţi din spectatori, salvatori. Învăţaţi cum puteţi salva o viaţă!“, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD.

image

Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 şi a pornit ca o iniţiativă a studenţilor medicinişti voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, la ediţiile de la Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.000 de persoane. În mai 2019, Fundaţia pentru SMURD a organizat prima ediţie în Bucureşti, reuşind instruirea a peste 1.200 de oameni.

image

Consiliul European al Resuscitării (European Resuscitation Council), organismul care stabileşte standardele de resuscitare în medicina de urgenţă la nivel european, a comunicat că peste 50% dintre decesele survenite în urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar vieţile salvate, dacă cetăţenii ar cunoaşte manevrele de resuscitare şi dacă, în spaţiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare.

De asemenea, demararea manevrelor de resuscitare în primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator creşte semnificativ şansele de supravieţuire ale victimei, lipsa acestora în primele 4-6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, apariţia leziunilor cerebrale este foarte probabilă, iar, la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare, se instalează moartea cerebrală. 

Pe aceeaşi temă: 

Aventură medicală românească în inima Munţilor Himalaya. „După exersarea tipurilor de traumă, profesorul arăta ca o mumie, spre deliciul celor mici“

VIDEO Manevrele de prim-ajutor care fac diferenţa între viaţă şi moarte: sfaturile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite