VIDEO Dublă premieră cinematografică. Primul lungmetraj din România filmat cu smartphone-ul este şi primul film despre Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul lungmetraj din România filmat cu smartphone-ul, „Vama Veche - fără filtru“, va fi lansat în seara de 6 iulie, la Plaja de Carte din Vama Veche.

Primul lungmetraj din România realizat cu smartphone-ul este chiar un film despre Vama Veche, primul din cu această temă, şi este realizat de un actor-regizor, Bogdan Fanariu (33 ani, „Taxi“, „Casa din copac“). În producţia de 75 minute intitulată „Vama Veche – fără filtru“ care va fi vizionată în premieră în seara de sâmbătă, 6 iulie, pe Plaja de Carte din Vama Veche, în prezenţa echipei de actori, veţi regăsi locuri emblematice din satul de la graniţă şi atmosfera boemă care captivează generaţii la rând.

Două premiere într-una

Ideea unui film despre Vama Veche i-a venit lui Bogdan acum 2 ani. Este locul care l-a format ca artist, locul care i-a marcat studenţia „în cel mai frumos mod posibil“. „Am trăit atât de multe momente frumoase încât mi-am dorit să le spun într-un film. Şi cum nimeni nu a făcut un film despre Vama Veche, am zis că mi-ar plăcea să fiu eu cel care spune povestea “fără filtru”, exact aşa cum am văzut-o eu. Colegii îmi spuneau: ‘Ar trebui să treci pe generic <un film regizat şi trăit de Bogdan Fanariu>’“, povesteşte Bogdan. 

GALERIE FOTO CU SECVENŢE DIN FILM

Iniţial, filmul a pornit la drum cu un producător, dar la un moment dat a rămas fără susţinere. Mai în glumă, mai în serios, Bogdan le-a spus colegilor că îl va filma cu telefonul dacă este nevoie, şi tot va face filmul. 

Într-o dimineaţă, şi-a dat seama că nu e o idee atât de rea. A căutat pe internet despre acest gen de producţii, a văzut că acest gen de filmare a apărut din 2017 şi este tot mai uzitat, astfel că a decis să încerce el să o facă în România. „Am primit apoi oferte de producţie a filmului cu echipamente de filmare foarte bune, dar mi-a plăcut atât de mult simplitatea acestei nişe cinematografice, că m-am decis să merg pe asta“, spune regizorul. 

Vama Veche - fără filtru / primul lungmetraj din România filmat cu smartphone-ul Regia Bogdan Fânariu Sursa BF

Şi-a strâns o echipă formată din 16 oameni, prieteni care au fost bucuroşi să participe la proiect – chiar dacă asta implica să-şi plătească singuri costurile cu transportul, cazarea, mâncarea. „Au crezut în ideea mea, au mers până la capăt. Oamenii din domeniu ştiu ce presupune un lungmetraj. Pot să spun că a fost o mare provocare; dar a meritat din mai multe motive. Acest gen de cinema poate să deschidă ochii unei noi generaţii de cineaşti sau tineri care au ceva de spus şi nu au buget. Este o vorbă: cea mai bună cameră e aia pe care o ai în buzunar“, râde Bogdan Fanariu.

Filmul a fost tras cu telefonul lui Bogdan, un iPhone 5SE, în format 4K. După multe ţeste cu multe telefoane, singurele care filmau fără ca softul să le autocorecteze imaginea au rămas cele de la Apple. „Asta o spun fără să vreau să le fac reclamă. Când m am apucat să fac testele, nici o clipă nu m-am gândit că voi ajunge să trag chiar cu al meu. De la 5SE în sus, toate au aceeaşi calitate. Mai sus de atât ar fi X-ul, dar nu aveam buget de un telefon nou“, mărturiseşte el.

Drumul spre Vamă

În ianuarie au scris scenariul, iar la 13 mai s-au apucat de filmat. Au fost două locaţii: 3 zile în Bucureşti şi 8 zile în Vama Veche. Au început filmările în celebra dubiţă care se află pe deal, spre 2 Mai. Parcată acolo de 3 ani, dubiţa ce străjuieşte faleza îi aparţine unui prieten de-al lui Bogdan, care îi găzduieşte pe toţi.

Sursa Facebook Plaja de Carte - Vama Veche

Plaja de Carte cu Biblioteca din Vama Veche Sursa Plaja de Carte

Apoi au filmat la Plaja de Carte, pe strada principală, la Bazzart, la Acolo, la Stuf, în barcă. Aşa s-au împrietenit cu fondatorii Plajei de Carte, Adrian Gurlea şi Anda Runtag, care le-au propus să-şi lanseze filmul la micul lor cinema în aer liber, unde au loc proiecţii speciale în fiecare vară. Chimia între ei s-a produs instant, mai ales că toţi aparţin aceleiaşi culturi: Vama Veche schimbă oameni.

„Filmul este total independent, aduce în prim-plan vieţile unor corporatişti, artişti, vloggeri şi a unui imigrant ce se întoarce şi rămâne în România datorită Vămii Vechi. Filmul are să ajungă departe, fiindcă mulţi se regăsesc în acest spirit“, afirmă Adrian Gurlea de la Plaja de Carte. 

„L-am gândit să fie un film de stare, am evitat să mă adresez raţiunii publicului. Cum spunea Petru Păcuraru, un bun prieten de la  ‘Creştem oameni’: ‘Oamenii nu o să ţină minte ce le zici, ci cum i-ai făcut să se simtă’. Personajul principal este spaţiul în sine, Vama Veche, unde îl tratez ca pe un spaţiu sacru care schimbă oameni. Sentimentul de libertate, starea de bine şi curajul de a te îndrăgosti fără a fi inhibat de doctrinele sociale. Rolurile principale sunt personaje colective, astfel contrastul se va crea între poveştile triunghiurilor şi spaţiile unde se desfăşoară acţiunea: Bucureşti versus Vama Veche“, explică Bogdan Fanariu.

Legea lui Pi

Când eşti în Vamă, îţi asumi şi peripeţiile. Echipa de filmare a numit-o „Legea lui Pi“ (3,14), în care lucrurile se aranjează de la sine. Din cauza soarelui şi a căldurii, telefonul avea nevoie de pauză de răcorire. căldură, au fost momente când a trebuit să-i dăm o pauză telefonului să se răcorească. Dacă aveau nevoie de mai multă lumină în cadru, se limpezea cerul dintr-o data. Iar mâncarea a ajuns mereu la fix pentru toţi. 

Vama Veche - fără filtru / primul lungmetraj din România filmat cu smartphone-ul Regia Bogdan Fânariu Sursa BF

„Aveam nevoie de o fată pentru figuraţie la o scenă, iar plaja era goală. Filmam în mai, de unde să o iei? Şi dintr-o data apar 2 fete. Am râs tare ca la scena de la Mangalia, scenă de noapte, unde erau întunecate străzile. Unul dintre colegi zice: ‘Ne-ar trebui mai multă lumină’, şi dintr-o dată s-au aprins luminile pe stradă. Tot filmul a fost aşa“, râde regizorul.

Tot ce îţi trebuie

Producţia a durat 11 zile, iar totul a costat maximum 2.000 euro. Cineastul recomandă astfel de demersuri care pot avea, cu resurse minime, efect de impact. 

„Avantajul este că scoţi telefonul din buzunar şi te apuci să-ţi filmezi povestea. Simplu! Acolo este farmecul şi frumuseţea. Şi dacă mai eşti şi pasionat şi îţi doreşti, chiar poate să iasă un film de calitate, pentru că te vei interesa de toţi parametrii şi poate să te coste mai nimic dacă te pricepi să-l şi editezi tu singur. Pe scurt, cu o gaşcă de prieteni buni, dorinţa de a face şi nişte beri, poţi face un film. În America, de exemplu, sunt regizori de Oscar - Claude Lelouch, Steven Soderbergh - care au început să facă filme cu telefonul, dar nu din lipsă de buget, ci pentru simplitatea lui“, mai spune Bogdan Fanariu. 

image

În film joacă: Bogdan Fanariu, Marius Ursu, Alin Popa, Adela Mihai, Claudia Susanu, Beatrice Rubică, Alexandra Băcăoanu, Cristina Almăşan, Cristina Floroiu, Mihaela Răducu, Dragoş Dumitru, Vadim Rusu, Vasile Calofir, Gabriel Zaharia, Dana Bălan, Ionuţ Marcu. 

Pe aceeaşi temă: 

Cel mai bun film românesc din 2017 vine la Plaja de Carte în Vama Veche. Proiecţie specială „Un pas în urma serafimilor“, alături de regizor şi actori

VIDEO Semnele ascunse în cel mai bun film românesc din 2017. Lista secretelor din „Un pas în urma serafimilor“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite