Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Filmul ultimelor clipe din viaţa lui Iulian. Drama de la Pecineaga se poate repeta oricând

5
8 Nov 2019 20:01:54
Autor: Călin Gavrilaş
Pecineaga, satul unde se poate repeta o dramă                              FOTO: Călin Gavrilaş
Pecineaga, satul unde se poate repeta o dramă                              FOTO: Călin Gavrilaş

Oficialii au prezentat vineri, 8 noiembrie, filmul tragediei de la Pecineaga. Iulian, un copil de 8 ani a dispărut în urmă cu şase zile, iar astăzi doi paznici au găsit cadavrul acestuia.

Pe 2 noiembrie, la ora 19.00, poliţiştii au fost alertaţi că un copil, Iulian Alexandru Biţică (8 ani) a dispărut de acasă. Timp de şase zile anchetatorii au răscolit satul Pecineaga (judeţul Constanţa), au vizionat imaginile de pe 42 de camere video, au căutat cu elicopterul, câini de urmă, sonare şi cu sute de oameni orice urmă lăsată de copil.

Primele imagini video cu copilul au fost surprinse de o cameră a sistemului de supraveghere din localitate. Era ora 11.20 şi Iulian se juca în zona unui podeţ rutier de pe strada Lăcrămioarei.

Firul căutărilor, dar mai ales simţurile celor trei câini specializaţi în depistarea urmelor, i-a dus pe poliţişti către 9 bazine (3 goale şi 6 pline cu dejecţii) ce aparţin unei ferme situată la aproximativ un kilometru de sat. În apropierea acesteia au fost găsite rolele cu care copilul plecase de acasă.

Un frame, o umbră care se mişcă între două bazine şi apoi dispare, asta au văzut poliţiştii pe o cameră video aflată la fermă. De aici, ancheta s-a canalizat pe golirea bazinelor şi verificarea acestora.

„Pe una din camere am văzut o umbră, un frame, care ne indica zona aceea, între cele două bazine. Ele erau protejate cu o membrană. Din datele de anchetă a rezultat faptul că minorul şi-a abandonat la un moment dat rolele şi a rămas în ciorapi. Asta a întărit ideea anchetatorilor că putea aluneca mai uşor într-unul din bazine”, spune comisarul şef Constantin Dancu, comandantul IPJ Constanţa.

VIDEO: Umbra surprinsă de camere între cele două bazine SURSA: Replica de Constanţa

De ce şi-a abandontat Iulian rolele pe câmp şi a mers doar în şosete pe pâmânt? Una dintre ipotezele poliţiştilor este că acestea îi erau mari, rolele având numărul 41. Astfel, copilul a fost deranjat la un moment dat şi s-a desculţat. Plecase cu rolele de acasă, deşi îi erau mari şi ele erau foarte uzate, deoarece văzuse un desen animat care l-a influenţat, spun anchetatorii.

După vizionarea imaginilor care surpind o urmă între două bazine ale fermei respective, Poliţia i-a chemat în ajutor cei de la ISU Dobrogea care cu două, apoi cu patru motopompe au început golirea a două bazine. Era 3 noiembrie. Până în seara zilei de joi, 7 noiembrie, pompierii au reuşit să golească un bazin şi parţial pe al doilea.

Vineri dimineaţa, după aproape 6 zile de căutări, doi paznici au găsit cadavrul lui Iulian: plutea în bazinul cu dejecţii golit parţial. Azi urma să fie golit în totalitate cu o pompă specială, adusă de la Hârşova.

„Institutul de Medicină Legală a finalizat necropsia. Cauza decesului este asfixia mecanică consecutivă înecului. Nu au fost găsite urme de violenţă. Aceasta este concluzia preliminară. La întocmirea actului medico-legal se vor nota toate detaliile”, mai spune comisarul şef Dancu.

VIDEO: Imagini cu Iulian jucându-se în apropierea unui podeţ SURSA: Replica de Constanţa

Drama se poate repeta oricând

Ferma respectivă este aproape de sat, la aproximativ un kilometru. Oricând, în joacă, un copil poate ajunge pe marginea acelor bazine cu dejecţii şi poate aluneca. Nu există niciun gard, nicio oprelişte.

De ce nu există nicio măsură de blocare a accesului la aceste bazine? „Nu vă pot răspunde de acum la această întrebare. Face parte din datele de anchetă” a răspuns şeful IPJ Constanţa la întrebarea reporterilor „Adevărul”.

Nici Agenţia de Protecţia Mediului Constanţa nu ştie dacă firma care deţine ferma avea sau nu obligativitatea de a împrejmui acele bazine. Conform şefului APM Constanţa, Latif Celzin, abia luni vor verifica autorizaţia emisă de instituţia sa pentru a vedea ce scrie în ea. Azi era vineri şi se făcea ora de plecare de la birou.

Şeful Gărzii de Mediu Constanţa, Marian Râşnoveanu, a declarat că nu este treaba instituţiei sale să verifice acele bazine, dacă erau sau nu protejate.

Primarul comunei Pecineaga, Niculae Stan, a fost chiar iritat de întrebările reporterilor „Adevărul” pe această temă. „Îţi trimit numărul celor de acolo, să-i suni. Copii trebuie să stea în curte”, a concluzionat acesta. Bineînţeles că nu ne-a mai transmis contactul firmei respective.

De asemenea, Poliţia nu a oferit încă un răspuns de ce în această dimineaţă existau doi paznici în zona bazinelor (cei care au găsit cadavrul), iar în ziua de 2 noiembrie nu era niciunul.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Ultimele imagini cu Iulian Biţică în viaţă: momentul în care cade într-un bazin

Copilul dispărut din Pecineaga a fost găsit mort în primul bazin. Trupul copilului fusese căutat cu sonarul, dar a fost descoperit de doi paznici

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Popescu Ion
9.11.2019, 10:07:10

Comentariu considerat abuziv.

George Petru Manea
9.11.2019, 11:36:09

Organele penale ale statului sa se autosesizeze, inclusiv avocatul ala al poporului , daca este al poporului si nu al politicienilor cum a fost nimicul nociv anterior . Responsabilii sa plateasca familiei 1 milion de euro, ca sa se invete minte ca nesimtirea si proasta judecata duc la adevarate drame. Sint vrednici de o pedeapsa si mai mare, dar nu se practica la noi. Vor arunca vina unul pe altul, cum fac intotdeauna, dar procurorii sint mandatati sa rezolve. Pina la nenorocirea asta nici un cap sec de politician local nu si-a pus problema ca o sa cada un om acolo. Singura chestie care-i framinta pe ei intotdeauna este cum sa-si maximizeze profitul care deriva din functie ( afacere, pardon ) . Proiecte locale " pentru populatie" , pasamite. Blestematul ala de comision pe fiecare proiect, ala-i poarta, apartenenta politica si sustinerea structurii de partid si increngaturii din comisiile de buget judetene. Nu ne intereseaza acuma ce culoare politica are, dar sint unii " edili " de o prostie si infatuare ingrozitoare. Pe linga salarii bune, fiindca fac exact nimic si umbla creanga ca niste pauni umflati , mai vor si pensii speciale dupa terminarea mandatului "epuizant si eroic". Responsabilitatea a devenit in tara asta un lucru uitat, de la ministru la ultimul primar de catun, iar justitia incarcata intentionat ca sa poti pierde turme de elefanti pe acolo.

foarte atent
9.11.2019, 13:44:36

"Astfel, copilul a fost deranjat la un moment dat şi s-a desculţat." hahahaha Desculţ, adjectiv Sinonime: cu picioarele goale, descălţat, (regional) desculţat.

+1 (1 vot)
Spiridon Necsulescu
9.11.2019, 17:05:30

Daca tot se cere ingradirea, sa se ingradeasca si soseaua (copilul poate sari in fata unei masini), sa se ingradeasca raurile si marea

Musceleanu
10.11.2019, 10:47:29

Desigur sint niste limite dar s-ar putea face niste ingradiri de acces unde copii nu au voie sa intre...sau retinuti in timp .

+1 (1 vot)