Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Au început operaţiunile pentru ranfluarea navei scufundate în portul Midia

0
20 Jan 2020 08:26:04
Autor: Călin Gavrilaş
Barja GSP Bigfoot 2 s-a poziţionat la epavă                                      FOTO: GSP
Barja GSP Bigfoot 2 s-a poziţionat la epavă                                      FOTO: GSP

Firma care a câştigat licitaţia pentru serviciile de ranfluare s-a angajat ca în 35 de zile să finalizeze toate operaţiunile, inclusiv incinerarea cadavrelor aflate la bord.

Barja GSP Bigfoot 2 a efectuat duminică, 19 ianuarie, manevra de poziţionare la epava din portul Midia. Pentru realizarea poziţionării a fost nevoie de prezenţa a 4 remorchere.

Pe 14 ianuarie s-a semnat contractul între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) şi Grup Servicii Petroliere SA (GSP), compania angajându-se ca în termen de 35 de zile să finalizeze toate operaţiunile de aducere la mal, scoaterea şi neutralizare cadavrelor animalelor aflate la bord.

Valoarea contractului este 19.000.150 de lei, bani pe care-i va plăti CN APMC, apoi vor începe procedura de recuperare a lor de la asiguratorul navei.

După poziţionarea la epavă a Barjei GSP Bigfoot 2 urmează, spun reprezentanţii GSP, operaţiunea de sudare pe bordul epavei a sistemelor de prindere pentru verticalizare. Vinciurile vor acţiona ca să răsucească nava şi macaraua o va ridica în acelaşi timp. Adâncimea în zona respectiva este de circa 4 metri, bordul barjei are 6 metri.

Concomitent, se vor face inspecţii la corpul navei cu scafandri pentru a evalua situaţia actuală. Imediat ce vremea va fi favorabilă va ajunge şi GSP Neptun, macaraua de 1.800 de tone.

Operaţiunea de sudare va dura circa 2-3 zile. Având în vedere că se va suda pe bordul unei nave răsturnate, acest lucru presupune măsuri de siguranţă suplimentare pentru oameni şi utilaje. Anterior sudării, BF2 va fi intra în submersie poziţionadu se pe fundul bazinului portuar.

Odată cu barja a ajuns si macaraua plutitoare GSP Granit care va fi folosită pentru manipularea diferitelor materiale necesare operaţiunii.

Pe 24 noiembrie 2019, nava Queen Hind s-a răsturnat în apropierea portului Midia. Era încărcată cu 14.600 de oi vii.
 

Barja BF2 s-a poziţionat la epavă SURSA VIDEO: GSP

Pe aceeaşi temă:

Încep operaţiunile de ranfluare a navei scufundate în Portul Midia. Toate cheltuielile sunt suportate de statul român

Oile salvate de pe „vaporul morţii” au ajuns într-un adăpost din judeţul Ilfov

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările