Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un lac de peste 850 de hectare, din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat

6
11 Aug 2020 19:59:43
Autor: News.ro
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Un lac de peste 850 de hectare din judeţul Constanţa, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat, flora şi fauna din zonă fiind afectate.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul Nuntaşi nu ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei în alte două lacuri şi acesta.

“Aşa arată acum lacul Nuntaşi din Dobrogea, care avea o suprafaţă totală de 851 de hectare de luciu de apă. Astăzi, în mai puţin de două luni, este secat în proporţie de 95%...Lacul Nuntaşi se află în administrarea Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), precum şi lacurile adiacente - Sinoe şi Histria. ARBDD se ocupă de îngrijirea şi exploatarea în condiţii normale a acestor lacuri. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, a afirmat Bogdan Bola, directorul ABADL.

El a precizat că Primăria Istria a notificat Prefectura Constanţa cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntaşi. Bola a menţionat că specialiştii ABADL monitorizează periodic lacul Nuntaşi privind calitatea apei şi potenţialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaşte evoluţia lui de la an la an, iar ultima monitorizare a avut loc în aprilie 2020.

“Menţionez faptul că acest fenomen extrem a avut ca factor şi diferenţa de nivel dintre lacul Nuntaşi şi lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele. (…) Fenomenul s-a mai manifestat parţial în anii trecuţi, însă este pentru prima dată când lacul Nuntaşi a secat complet. Astfel, fauna şi flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului”, a explicat directorul ABADL.

El a spus că miercuri va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, administratorul lacului, şi ai Primăriei Istria. Bola a afirmat că ABADL poate acţiona doar dacă cei de la Rezervaţie vor solicita acest lucru.

“În cazul în care ni se va solicita şi după discuţiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient şi vom putea acţiona pe lac chiar în decursul acestei săptămâni. Eforturile noastre vor fi condiţionate însă de fenomenele meteo - seceta hidrologică. Sperăm doar că în perioada de toamnă şi iarnă, vremea din Dobrogea să fie bogată în precipitaţii. Planul nostru este simplu: ABADL va trebui să intervină de urgenţă pentru decolmatarea canalelor care asigură secţiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria şi până la Nuntaşi. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri şi întreţinerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă”, a mai afirmat Bogdan Bola.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

L. L.
11.08.2020, 21:24:01

ABDL nu sunt cei care inchiriaza foarte transparent plajele de pe litoral? Ce imi place sa aud ca monitorizeaza pana cand se produce un dezastru ecologic. Apoi se aduna autoritatile si stabilesc un plan de masuri. Dupa ani de zile ajung la concluzia ca vremea este de vina. Pana la urma te gandesti serios... pentru ce sunt platiti oamenii astia?

+5 (5 voturi)
sida progresista
11.08.2020, 21:44:34

sunt platiti ca sa ia un salariu. bani la sfarsit de luna.

+2 (4 voturi)
Popa Pius
12.08.2020, 01:33:55

Toti makidonii incompetenti (nu ca le da desteptaciunea pe dinafara altora) cu pile la primarie acolo sînt angajati.

Azzumbo Jo
12.08.2020, 00:42:02

Nu inteleg ce mare filozofie! Sa aduca muncitori si sa decolmateze canalele care alimentau lacul.

Popa Pius
12.08.2020, 01:30:34

ABADL e o firma doar de luat taxe si salarii babane, plina numai de makidoni care nu fac nimic, doar pilaraie si cafele. Acu' 6-7 ani au anulat un concurs de angajare inspector doar pentru ca mosneagul makidon pilos a cazut pe locul 3. https://www.replicaonline.ro/cine-a-condus-apele-romane-de-la-revolutie-si-pana-in-prezent-441263/

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)