VIDEO Paul, românul nevăzut din documentarul controversat de pe Channel 4: „Am făcut un bine sau am adus un deserviciu ţării mele?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Andrei Lungu FOTO Arhivă personală
Paul Andrei Lungu FOTO Arhivă personală

Paul Andrei Lungu a însoţit echipa de filmare de la Channel 4, în realizarea serialului „Vin românii“. Tânărul vorbeşte despre implicarea sa şi despre efectele documentarului care a supărat o ţară.

„Aranjez, documentez, traduc şi ajut la producţia de reportaje despre România şi Moldova pentru jurnalişti străini. Am lucrat astfel pentru BBC, The Times, The New York Times. De ce m-au ales? Pentru că eu văd soluţii, nu probleme. Rezolv orice ai avea nevoie, de la găsirea locaţiei perfecte pentru filmare până la aranjarea interviurilor cu oricine, de la primul-ministru până la un membru al comunităţii de romi“.

Aşa se prezintă pe scurt Paul Andrei Lungu, un tânăr din Focşani, absolvent de SNSPA şi stabilit la Bucureşti. El este unul dintre românii care au contribuit la realizarea documentarului „Vin românii“ difuzat pe postul britanic Channel 4. „Am făcut un bine sau am adus un deserviciu ţării mele participând la producerea documentarului? Nu am găsit un răspuns tranşant, ci doar o multitudine de nuanţe“, recunoaşte Paul.

Meseria de „fixer“

Paul Andrei Lungu are îndeletnicirea de „fixer“, o ocupaţie care nu este cuprinsă în nomenclatorul de meserii al României. În traducere liberă, el este intermediarul, omul bun la toate, de care are nevoie un străin într-o deplasare de serviciu care implică muncă de teren, stabilire de contacte, întâlniri. „Fixerul“ îi face misiunea mai uşoară, dar rareori îl vei vedea menţionat pe genericul unei producţii, altfel decât la rubrica „şi alţii“. Paul a intrat în branşă întâmplător, punând în legătură o jurnalistă BBC cu un cunoscător al pieţei de carte din ţara noastră. Apoi bulgărele a început să se rostogolească şi tânărul din Bucureşti a devenit o persoană de contact pentru echipele de filmare din Marea Britanie care veneau să filmeze în România.

Actori reali

La documentarul britanic „Vin românii“, Paul Andrei Lungu a însoţit echipa regizorului James Bluemel, jucând un rol în contactarea a două dintre personaje: Mihaela - asistenta medicală din Constanţa şi Alex canadianu` care dormea în pădure.

„Eu am contribuit la a intra în contact cu Mihaela şi cu Canadian Alex (aşa îl poreclim noi), tânărul care a fost expulzat din Canada şi încearcă să-şi facă un viitor în Londra. Cu Mihaela am intrat în legătură la recomandarea unei doamne care se ocupă cu mult succes de recrutarea asistentelor din România pentru Marea Britanie. Spre norocul nostru, Mihaela a fost o persoană deschisă şi în acelaşi timp plăcută camerei. Pe Canadian Alex l-am întâlnit în timp ce filmam cu echipa în Londra. Am auzit nişte expresii nu tocmai ortodoxe într-o piaţetă şi aşa ne-am dat seama că e român. Instant, a devenit prietenos, ba chiar ne-a oferit bere din berea lui şi mâncare din mâncarea lui“, spune Paul.

Mihaela - asistenta medicală din Constanţa care merge să lucreze în Anglia

Mihaela şi Alex Canadianu`, personajele găsite de Paul Foto Gus Palmer

Alex - românul din documentarul Channel 4 „Vin românii“ Sursă foto Gus Palmer

Paul Andrei Lungu arată că găsirea personajelor a fost un efort colectiv, făcut de toată echipa de producţie. „Fiind vorba de o emisiune real-life, nu poţi face castinguri şi nu poţi angaja actori. Prin urmare, trebuie să explorezi constant şi să speri că vei întâlni pe cineva. Am căutat oameni care vor să-şi spună povestea. Ne-ar fi scutit de mult efort dacă am fi pus lucrurile în scenă puţin, dar rigoarea echipei din acest punct de vedere a fost strictă. În Marea Britanie nu poţi să faci reality show-uri false, cum era cândva «Trădaţi în dragoste» la noi, fiindcă rişti procese costisitoare şi distrugerea reputaţiei. Mi-ar fi plăcut să fie mai simplu, dar nu a fost“, relatează tânărul.

Povestea din spatele poveştii

Mulţi români au fost supăraţi că documentarul a prezentat doar cazurile unor români care se luptă să trăiască în Marea Britanie. Dacă filmul trata fenomenul migraţiei, de ce nu a prezentat români din diferite pături sociale?

„Documentarul nu s-a adresat publicului românesc, ci publicului britanic. Stereotipul clasic despre români nu este că studiază la Oxford şi fac afaceri. James a demontat acest stereotip: a arătat povestea din spate, povestea pe care englezul mediu nu o vede când merge la restaurant sau magazin. E naiv să credem că britanicul mediu ar empatiza cu un film care prezintă strict cazuri de români extraordinari.

Ştiu că ne place să credem că elevii noştri de liceu sunt cel puţin de Balcaniadă, însă jumătate din ei pică Bacul. Ar fi simplist să definim cazurile din documentar drept «negative». Oricine a-ncercat să realizeze vreodată ceva pe cont propriu ar trebui să empatizeze cu lupta oamenilor din film. Eu nu am văzut pe nimeni în documentar care să fure sau să încalce normele morale, am văzut nişte oameni care caută o viaţă mai bună“, justifică Paul.

Optică diferită

Reacţiile la documentar l-au surprins şi pe el. Unii români l-au felicitat, dar destui l-au criticat pentru a contribuit la un asemenea film. „Am fost surprins să primesc mesaje şi telefoane pozitive din partea românilor din Marea Britanie. Ştiu că a existat un protest organizat de un grup de persoane în faţa Channel 4 după primul episod. Unele articole au titrat «Comunitatea românească din Marea Britanie, scandalizată». Cred că e foarte probabil ca 30 de oameni să fie irelevanţi pentru cei peste 100.000 de români din Regat. Şi mai sper că nişte persoane care spun «haideţi să ne îmbrăcăm la costum şi să ne punem cravată, ca să înţeleagă englezii cât de frumoşi şi deştepţi suntem» nu sunt reprezentative pentru noi. De parcă o cravată te redefineşte ca om, iar locurile de muncă tehnice, manuale sau de curăţenie ar fi ceva degradant“, consideră Paul.

Sandu şi tovarăşii săi, ajunşi în Anglia

„Vin românii“ - documentarul difuzat de britanici pe Channel 4

Românul crede că documentarul a schimbat ceva în optica britanicilor: „Ar trebui să ne dea de gândit faptul că filmul a avut comentarii pozitive în Marea Britanie, însă a generat controversă şi pe alocuri indignare în România. E suficient să ne uităm la tweet-urile englezilor care au văzut documentarul. Mulţi dintre ei au conştientizat pentru prima dată că migranţii sunt oameni ca şi ei, nu roboţei care le spală maşina pe bani puţini. Sper că filmul a schimbat ceva şi pentru noi. Îmi doresc să fi contribuit câtuşi de puţin la capacitatea noastră de a ne uita şi la celălalt, nu doar la pozele pe care ni le facem singuri“.

Un film ca o devenire

Paul Andrei Lungu declară că abia aşteaptă să vadă documentarul pregătit de românii din Marea Britanie, în replică la filmul britanic care a stârnit atâta controversă. „Cred că filmul difuzat pe Channel 4 contribuie la un mărunt pas în progresul nostru: conştientizarea. Ne-am supărat, ne-am  contrazis, ne-am indignat  – un început bun. Sper ca aceste scurte convulsii să contribuie la o evoluţie reală în atitudinea tuturor, la o reconstrucţie a toleranţei şi empatiei. Îmi iubesc ţara. În fiecare zi, lună şi an, aleg să nu plec şi să continui ce am început aici. Pentru mine, acest film a fost o devenire. Sper că şi pentru ţara mea“, mai spune Paul.

Sandu - român din documentarul Channel 4 Foto Gus Palmer
Ştefan - românul din documentarul britanic de pe Channel 4 Foto Gus Palmer

Sandu şi Ştefan, protagonişti în documentarul britanic Foto Gus Palmer

Vă mai recomandăm

VIDEO „Vin românii“, documentarul unui exil dureros. Britanicii au urmărit parcursul unor migranţi din România care vor să muncească în Anglia

VIDEO Documentarul „Vin românii“, partea a doua, a fost difuzat. Mihaela, o asistentă din Constanţa, trăieşte dezamăgirea vieţii ei în Marea Britanie

VIDEO Britanicii insistă. „Vin românii!”, partea a II-a: asistenta Mihaela a rezistat doar o lună în Anglia, Alex - actorul ratat, Adi de sub pod - salvatorul Lupenilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite