VIDEO Cum este restaurată capodopera lui Rembrandt în văzul publicului. Strategia genială de marketing muzeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un muzeu vestit al Europei, publicul se înghesuie să privească o cameră cu pereţi de sticlă, dincolo de care cercetători îmbrăcaţi în halate negre migălesc la ceva.

În halatele lor negre inscripţionate pe spate, „detectivii artei“ îşi fac de lucru în faţa unui tablou întins pe un perete întreg, pe care-l privesc cu lupa şi un puternic reflector, măsoară, scanează, notează cifrele într-un calculator, discută încet între ei, apoi iar caută crăpături invizibile, măsoară şi notează.

Spectatorii sunt fascinaţi. Copiii mai ales îşi lipesc nasurile de geam sau vin cu grupele însoţiţi de educatori şi se aşază pe jos, uitându-se ca la un film. Ca să prinzi un loc la vedere ai de aşteptat ca alţii, dinaintea ta, să se sature. Şi ai de aşteptat.

Aşa înţeleg olandezii, la Rijks Museum din Amsterdam, să arate publicului cât de valoroasă este arta, în ce constă munca unui restaurator şi ce presupune o astfel de operaţiune, stârnind astfel curiozitatea şi atracţia vizitatorilor, de la cei mai mici până la cei mai mari. Pictura este faimosul „Rondul de noapte“ (Night Watch), cea mai importantă lucrare a lui Rembrandt, considerată cel mai valoros tablou al Olandei. Proiectul său de restaurare este denumit Operaţiunea Night Watch.

GALERIE FOTO - „RONDUL DE NOAPTE“ AL LUI REMBRANDT

„Rondul de noapte“ a fost pictat în anul 1642, înfăţişând o gardă gata să apere un oraş. Pictura a fost realizată la comanda personajelor, care au vrut să fie imortalizate în exerciţiul funcţiunii“: căpitanul Frans Banning Cocq şi locotenentul său Willem van Ruytenburgh înconjuraţi de 16 dintre soldaţii lor. Cei 18 bărbaţi pictaţi au plătit această lucrare - şi au plătit-o scump, după cum spun biografii lui Rembrandt, care consemnează că pictorul şi-a cumpărat după aceea o casă scumpă. Artistul a adăugat, apoi, pentru culoare, câteva figuri pe lângă eroii tabloului.

Iniţial, „Rondul de noapte“ n-a avut nume, denumirea actuală fiind folosită abia în anul 1797. Chiar şi Rijksmuseum foloseşte titulatura „Garda Civică a Districtului II sub comanda căpitanului Frans Banninck Cocq, cunoscută ca <Night Watch>“. De frica celui de-Al Doilea Război Mondial, tabloul a fost ascuns, împreună cu alte 30.000 opere de artă, într-un buncăr de pe coasta Olandei, apoi într-o peşteră din Maastricht.

Opere de artă puse la adăpost în Al Doilea Război Mondial Sursa rijskmuseum.nl / National Archives

image

De-a lungul timpului, 4 fâşii laterale din pictură au fost tăiate pentru a încăpea în spaţiile de expunere. Niciodată, piesele-lipsă nu au mai fost găsite.

Pictura a suferit, însă, câteva atacuri. În anul 1911, un vizitator a vrut s-o sfâşie cu un cuţit. În 1990, altul a dat cu spray pe ea. Din fericire, doar lacul de deasupra a fost afectat. Dar în 1975, un bărbat cu probleme psihice înarmat cu un cuţit a lovit-o de 12 ori. A fost tratată de cel puţin 12 ori, dar anul acesta, la 8 iulie, restaurarea a fost demarată – cea mai amplu proiect desfăşurat vreodată pentru capodopera de artă.

Pentru cercetare, rama i-a fost scoasă, astfel că acum se pot observa marginile picturii. „Studiul este necesar pentru determinarea celui mai bun plan de restaurare, care implică tehnici de imagistică, fotografiere de înaltă rezoluţie şi analiză computerizată extrem de performantă“, spun experţii muzeului olandez. La Rijks Museum, „Rondul de noapte“ se află la etajul al doilea, în galeria cu acelaşi nume. Este cel mai vizitat loc al muzeului, următorul cel mai căutat fiind autoportretul lui Van Gogh. Turul întregului muzeu durează până la 5 ore. Pe site-ul muzeului sunt transmisii live anunţate cu Operaţiunea Night Watch. 

Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn pe numele său întreg) a trăit în perioada 15 iulie 1606 – 4 octombrie 1669. Este unul dintre cei mai mari pictori ai omenirii şi cel mai însemnat artist plastic olandez al Perioadei de Aur. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Giethoorn, fermecătorul sat olandez supranumit Veneţia Nordului. Are canale în loc de uliţe şi podeţe arcuite

FOTO La umbra Teiului lui Matei Corvin. Castelul de basm aflat la 500 kilometri de România, locul preferat al regelui

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite