VIDEO Cum au reuşit nişte săteni să facă cea mai mare petrecere câmpenească din ţară: 35.000 de oameni, show aviatic, concerte, palmieri, animale exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţimea de la spectacol, la orele prânzului. FOTO Adrian Boioglu
Mulţimea de la spectacol, la orele prânzului. FOTO Adrian Boioglu

Salcâmul înfloreşte doar o săptămână pe an. Nu e niciodată aceeaşi săptămână, dar se spune că mirosul florilor are efecte terapeutice. Pădurea de salcâmi din comuna constănţeană Peştera se transformă pentru o zi din acea săptămână în cea mai mare petrecere câmpenească din România.

În vara lui 2013 o comună din judeţul Constanţa devenea cunoscută în toată ţara după ce apele distrugeau totul în calea lor. Numele de Peştera era pe buzele tuturor celor care se temeau de viituri. Au trecut doi ani şi zona arată din nou ca un paradis. Totul depinde de organizarea unui primar şi a unui consiliu local format în totalitate din independenţi. Oamenii spun că au lăsat interesele de partid şi au început să lucreze în interesul localnicilor. Sunt 3500 de suflete în comuna Peştera, iar de Sărbătoarea Florii de Salcâm numărul lor devine de 10 ori mai mare. 

Primul silvicultor al satului

Valentin Vrabie este primarul independent care nu şi-a uitat prima meserie, aceea de silvicultor. În luna martie el trebuie să ia decizia pentru ziua în care va fi organizată marea petrecere din luna mai. Salcâmii nu înfloresc decât o săptămână pe an şi acele şapte zile nu sunt niciodată aceleaşi. 

"Mă uit la cât de lungă este iarna şi aşa îmi dau seama când vor înflori salcâmii. Decizia o iau în primăvară şi tot atunci începem să discutăm cu artiştii şi să organizăm petrecerea", ne explică Valentin Vrabie.

Două luni mai târziu, intuiţia primarului se dovedeşte a fi corectă. Sărbătoarea florii de salcâm a picat exact într-o zi de sămâbătă, atunci când Valea Izvorului de la marginea comunei Peştera era inundată de mirosul copacilor înfloriţi. 

Câmpia pe care are loc mega-petrecerea câmpenească a fost pregătită şi ea cu atenţie de angajaţii Primăriei. Toţi ciulinii şi buruienile au dispărut, iar terenul de câteva hectare a fost pregptit cu maşina de tuns gazonul. Copiii pot călca în voie cu picioarele pe iarbă. 

Sarbatoarea Florii de Salcam la Pestera. FOTO Adrian Boioglu

Primarul Valentin Vrabie. FOTO Adrian Boioglu

Palmieri şi fântâni arteziene

În ziua petrecerii lumea vine în Peştera din toate colţurile Dobrogei: doar 10% dintre spectatori sunt localnici, restul au venit de la Tulcea, Constanţa şi chiar Bucureşti. "Noi nu atragem lumea prin mici şi bere, ci printr-un act cultural, printr-un spectacol. Muzica începe la ora 12.00 cu ritmuri populare şi se termină aproape de miezul nopţii în acorduri pop şi rock", spune Vrabie.

Pentru cineva care nu a mai mers la Peştera, localitatea pare ceva ireal. Drumul de la Medgidia până în comună nu este asfaltat corespunzător, pentru că oamenii de la Consiliul Judeţean nu şi-au făcut treaba. Atunci când intri în sat însă, totul se schimbă. Semnul care marchează graniţa comunei este iluminat cu o instalaţie fotovoltaică, iar pe deal se vede pădurea de eoliene. 

Turiştii de o zi trec apoi pe lângă parcul care desparte Primăria de Şcoală şi rămân profund impresionaţi. Brăduţii sunt tunşi, iar între ei au răsărit palmieri. Fântâna arteziană a fost distrusă de tone de noroi aduse de viitura din 2013, iar acum străluceşte. Străzile sunt udate de o cisternă pentru ca praful să nu se ridice, lucru pe care nu îl vezi nici măcat în Medgidia sau Constanţa. 

Peştera a fost prima comună din ţară care a avut WiFI gratuit pe străzi, iar oamenii nu plătesc niciun fel de taxe. Până şi taxa de habitat este suportată de la bugetul local. 

Elefanţi, cămile şi un show aerian

Sărbătoarea Florii de Salcâm nu este aceeaşi de la an la an. În 2015 primarul nu s-a îngrijit doar de muzică, ci a adus animale exotice şi un show aerian.

"Noi am venit să plantăm copaci în această comună în urmă cu trei săptămâni. Ajungând aici, un coleg al meu de la Turda a venit cu avionul să mă caute. De aici a pornit ideea «Dar nu poate aviaţia să vină să completeze spectacolul de la Ziua Comunei?». Am zis că timpul este foarte scurt, dar vom face tot posibilul pentru a amenaja un teren de aterizare", povesteşte comandorul în rezervă Ovidiu Ioan.

Gropile din teren au fost astupate şi pista a fost marcată cu steaguri, iar sâmbătă, localnicii din Peştera au putut să-şi vadă pădurea de salcâmi de la câteva sute de metri înălţime. Două avioane ultra-uşoare şi două moto-deltaplane au decolat la fiecare 15 minute de pe noul aerodrom. Amatorii de aventură plăteau 160 lei pentru o plimbare cu deltaplanul şi cu 20 lei mai mult puteau să se urcă în cabina unui avion cu două locuri. 

Cei care nu văzuseră până atunci un show aerian au avut ocazia să admire echipa Yakărilor Acrobaţi - năzdrăvanii care au brăzdat cerul cu trei avioane YAK-52, s-au dat peste cap şi au lansat mingii de foc pe dealul care oglindeşte pădurea. 

La sol, copiii aveau o altă distracţie. După ora 16.00, un bărbat corpolent trage de urechea dreaptă un elefant pe care stăteau veseli doi adulţi şi doi copii. Dresorul făce turul ţarcului şi le spune privitorilor că animalul cântăreşte aproape patru tone. Bărbatul are faţă de Indian şi vorbeşte într-o limbă română stricată. După ce termină explicaţiile, începe să cânte la fel de stricat "Doi elefanţi, se legănau...", iar mulţimea începe să râdă la auzul cântecelului. 

Nu a fost un circ, sau o expoziţie de animale exotice, ci un safari în miniatură. Ţarcul de lângă scena din Peştera adăpostea elefanţi, cămile, o zebră şi ponei aduse de o firmă din Timişoara. Cei mici puteau să călărească animalele sau să le hrănească.

Lângă ţarc, un bărbat cu mustaţă lungă îi spune soţiei "uită-te la ele că la anul nu-l mai avem pe Vrabie aici!". Este unul dintre cei care se tem că primarul îi va părăsi pentru a candida la Medgidia sau la Consiliul Judeţean Constanţa. "Sunt peşterean, dar am plecat să muncesc la Medgidia acum 30 ani",  spune mustăciosul. "Primarul ăsta face treabă bună. Cine a mai văzut avioane sau elefanţi la Peştera până acum?", se întreabă el retoric. 

Sărbătoarea de la Peştera a costat peste 40.000 euro, spune primarul. Administraţia locală nu a plătit decât 8000, restul fiind acoperiţi de investitorii din zonă. Seara s-a terminat cu un recital al solistei Andra, un show cu lasere, concertul trupei Zdob şi Zdub şi un foc de artificii. 

Ziua comunei Peştera - Sărbătoarea florii de salcâm

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite