Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Ce semnificaţie are celebrul îndemn lui Iisus: „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu“

9
27 Mar 2020 04:05:01
Autor: Călin Gavrilaş
Dinar roman cu chipul cezarului                                                            FOTO: wikipedia
Dinar roman cu chipul cezarului                                                            FOTO: wikipedia

Pe parcursul existenţei sale lumeşti, Iisus a fost ispitit şi de oameni, nu doar de diavol. Astfel, fariseii au încercat printr-o întrebare să-L pună în dificultate pe Hristos: „Să dăm sau nu tribut cezarului?”.

„Învăţătorule, ştim că eşti sincer şi nu eşti părtinitor cu nimeni, căci nu te uiţi la faţa omului, ci înveţi cu adevărat calea lui Dumnezeu. Este permis sau nu a da tribut cezarului? Să dăm sau să nu dăm?”, aşa sună întrebarea ispititoare a fariseilor, adresată lui Iisus.

Părintele arhidiacon Ionuţ Mavrichi arată că Mântuitorul este testat în mod deliberat de către farisei care, mai întâi îl flatează pe Iisus, apoi îi adresează o întrebare plină de viclenie.

„Este o întrebare care polariza: dacă legitimai practica, te urau iudeii, dacă o delegitimai, intrai în conflict cu puterea politică. Subiectul taxei per capita era un subiect sensibil, introdus în Iudeea în anul 6 după Hristos. A stârnit o revoltă importantă care a inspirat mişcarea anti-romană a zeloţilor. A fi de acord cu taxa, te punea în opoziţie cu majoritatea populaţiei care nu o vedeau cu ochi buni. A nu fi de acord cu ea, te opunea puterii romane.”

Iisus le arată fariseilor că ştie că sunt ipocriţi, că vor doar să-l prindă cu ceva. „De ce mă ispitiţi?”, îi întreabă. Cu toate acestea cere un ban de la ei pentru a le da un răspuns. Iar fariseii aveau un dinar care purta chipul cezarului.

Zis-a Domnul: „Daţi, deci cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu." (Matei 22, 21)

„Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului, adică faceţi ce făceaţi şi până acum, folosiţi aceşti bani în tranzacţii. Daţi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu - Dumnezeu este autoritatea supremă. Ascultarea faţă de Dumnezeu, recunoaşterea autorităţii Lui, plasează orice altceva, inclusiv fiscalizarea, în umbră”, explică părintele Mavrichi, cel care explică faptul că acest răspuns al Mântuitorului este des invocat în limbajul comun atunci când se vorbeşte despre relaţia dintre politică şi religie, despre fidelitatea faţă de Dumnezeu sau faţă de autoritatea publică.

VIDEO: Trinitas TV

Pe aceeaşi temă:

Zece filme creştine de artă recomandate de un preot român din Spania: „Reprezintă o alternativă ziditoare la TV“

Cine este arhanghelul care a vestit naşterea lui Iisus dintr-o fecioară. Numele lui înseamnă „Omul lui Dumnezeu“

VIDEO Recomandare DSP către preoţi: „Folosiţi la împărtăşanie linguriţe de unică folosinţă“. Răspunsul Bisericii
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Realist
27.03.2020, 09:14:35

Din pacate acest indemn (convenabil versiunii romane a crestinismulul) este unul colaborationist, un indemn de a pleca capul, de a deveni sluga la doi stapani (de remarcat pozitia de "sclav al lui dzeu" din credinta crestina, ecou istoric al oranduirii sociale din vremurile fondarii religiei iudaico-crestine). De aici si apetenta conducerii statelor lumii de a sprijini Bisericile - atat vreme cat ele sustin "cezarul" in functie: doi poli de putere care se sprijina unul pe altul ! Numai ca inerent apare contradictii cand ajungi sa sprijini abuzurile liderilor lumesti, incalcand preceptele morale statuate de aceeasi religie ! Iar atunci, ce fac prelatii: inchid ochii si deschid punga !

+2 (8 voturi)
Stanila Ion
27.03.2020, 09:56:16

In afara de greseala/dezacordul si virgulele lipsa din ultimul aliniat, acesta este o aiureala...logica.

-2 (6 voturi)
Mesterul Ardelean
27.03.2020, 11:08:22

Imi displace profund modul in care este formulata interpretarea raspunsului: "Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului, adică faceţi ce făceaţi şi până acum, folosiţi aceşti bani în tranzacţii.". Cu alte cuvinte, dand Cezarului ce este al Cezarului vei face "o tranzactie" prin care tributul platit de tine te tine departe de pedeapsa statului. In raspunsul original („Daţi, deci cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.") apare si ideea perversa a contributiei in doua parti, adica si catre biserica. Per total, raspunsul si interpretarea indeamna, ba chiar obliga moral crestinul (prin autoritatea cuvantului "Domnului"), sa fie supus, obedient si bun platitor de taxe catre cele doua forme de autoritate. In ziua de azi, interpretarea BOR ("Ascultarea faţă de Dumnezeu, recunoaşterea autorităţii Lui, plasează orice altceva, inclusiv fiscalizarea, în umbră”) este de o mizerie morala in conditiile in care, din "umbra", lor le vin bani de la bugetul de stat, fara sa miste un deget, pentru simplul fapt ca ei exista si atat. Exist deci primesc de la stat (atitudinea BOR) este replicata in mentalul individual in care romanii cer mereu sa fie sustinuti de catre stat si percep rolul acestuia ca fiind unul de furnizor material si nu doar unul de organizator al vietii publice, asa cum s-ar cuveni, de fapt, sa fie! Mai vrea cineva lamuriri suplimentare despre motivele profunde ale inapoierii tarii noastre?!

+1 (5 voturi)
Stefan din Nord
27.03.2020, 09:32:53

Ce faci atunci cand ceea ce-ti cere Cezarul , intra in conflict flagrant cu ceea ce-ti cere Dumnezeu ? Raspunsul il avem de la ap Petru Trebuie sa ascultam MAI MULT de Dumnezeu ,decat de oameni Fapte Ap 5 ;29 Dumnezeu iti spune clar crestinule ; Nu ucide ! Cezarul te cheama la oaste si iti cere sa lupti cu arma in mana impotriva altor crestini ca si tine . Ce faci ????

-3 (5 voturi)
Bogdan Liviu
27.03.2020, 09:35:46

cred ca noi am interpretat gresit si am dezvoltat industria spagii ! acum versiunea e : "dai o spaga unde trebuie si te rezolva "

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)