VIDEO Ultimul concert al Armatei Roşii în România. În octombrie, corul rusesc a cântat românilor. De Crăciun, tragedia a lovit năprasnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Armatei Roşii Rusia / FOTO EPA
Corul Armatei Roşii Rusia / FOTO EPA

Catastrofa a lovit Rusia. Un avion militar Tupolev-154 cu 92 oameni la bord, s-a prăbuşit în dimineaţa de duminică, 25 decembrie, în Marea Neagră, la doar câteva minute după decolarea din Soci. Aeronava transporta jurnalişti şi o parte din faimosul cor al Armatei Roşii, Ansamblul Aleksandrov, în Siria. Corul urma să ofere trupelor ruse un concert de Anul Nou. Toţi cei aflaţi la bord au pierit.

Avionul a decolat la ora 5.20 (ora locală) a dimineţii de 25 decembrie şi a dispărut de pe radar la aproximativ 20 de minute. Turnul de control nu a reuşit să ia legătura cu aeronava la ora 5.40, când a dispărut de pe radare. 

Cu doar două luni înainte de catastrofă, Marele Cor al Armatei Roşii a fost adus în România, de Consulatul Federaţiei Ruse de la Constanţa. Corul militar a susţinut atunci în weekendul 8-9 octombrie, două concerte excepţionale, la Constanţa (Casa de Cultură) şi la Bucureşti (Sala Palatului). 

Ce se ştie până în acest moment

Ministerul rus al Apărării a publicat lista celor aflaţi la bordul avionului: 8 membri ai echipajului, 8 militari, 9 jurnalişti, 64 membri ai Ansamblului Aleksandrov, 2 oficiali civili şi o reprezentantă a unei organizaţii umanitare internaţionale.

Printre victime se numără şeful ansamblului muzical militar, Valeri Khalilovi şeful departamentului Cultură al Ministerului rus al Apărării, Anton Gubankov, Elizaveta Glinka (Doctor Liza), director executiv al organizaţiei umanitare Fair Aid International Public Organization, potrivit Russia Today. 

Echipele de salvare au găsit deja cadavre ale pasagerilor de la bordul avionului. Primul corp a fost găsit la circa 6 kilometri de ţărm. Surse din echipele de intervenţie au declarat că printre obiectele descoperite sunt şi documente de identitate ale unora dintre cei 9 jurnalişti aflaţi la bord.

Autorităţile ruse au precizat că resturile avionului sunt împrăştiate pe o suprafaţă de circa 1,5 kilometri pătraţi, la circa 6 kilometri de Soci, în largul mării, la o adâncime care ajunge până la 100 metri.

O imagine cu avionul Tu-154 chiar înainte de decolare a fost publicată pe Facebook de inginerul de sunet al postului rus NTV Evgeny Tolstov, care s-a aflat printre cei nouă jurnalişti de la bord. 

Spectacolul trebuie să continue. Ultima reprezentaţie de la Constanţa

Ansamblul Aleksandrov este cel mai mare ansamblu artistic din Rusia. Data înfiinţării este considerată ziua de 12 octombrie 1928, atunci când a avut loc şi primul concert pe scena Casei Centrale a Armatei Roşii. În acele timpuri, ansamblul era format din doar 12 persoane. La jumătatea anilor ‘30, corul număra deja aproape 300 de membri, iar renumele său depăşise demult graniţele Uniunii Sovietice. În 2008 au fost aniversaţi 80 de ani de existenţă ai Ansamblului printr-un turneu pe întreg teritoriul fostei Uniuni Sovietice şi în aproape 60 de ţări din Europa, Asia, Africa şi America. 

Pentru întâlnirea din luna octombrie cu publicul român, Ansamblul Aleksandrov pregătise un recital de excepţie, din care n-au lipsit cele mai consacrate piese ale folclorului rus: Kalinka, Oci ciornîi, Katiuşa. Militarii au avut şi o surpriză pentru spectatorii români: au interpretat cele mai cunoscute piese ale formaţiilor Queen şi The Beatles. Biletele costaseră între 150 şi 200 lei.

„Corul Ansamblului Aleksandrov este renumit pentru fineţea şi puritatea interpretării muzicale academice, plină de emoţie, artă şi înzestrare vocală. Muzica Ansamblului combină cu succes instrumentele populare ruseşti - donara, balalaica şi acordeonul cu butoane - cu instrumentele de suflat din metal şi lemn. Din palmaresul impresionant al Ansamblului Aleksandrov merită evidenţiate câteva realizări de excepţie: în anul 2004, Ansamblul a susţinut un concert de neuitat la Vatican, primind binecuvântarea Papei Ioan Paul al II-lea. În 2007, Ansamblul Aleksandrov a «învins» N.A.T.O, printr-un recital de excepţie care a avut loc chiar la sediul Alianţei Nord Atlantice de la Bruxelles“, arătau diplomaţii de la Consulatul Federaţiei Ruse de la Constanţa. 

Cu doar câteva zile în urmă, Rusia primea o lovitură în Turcia, prin asasinarea ambasadorului Andrei Karlov. Diplomatul a fost împuşcat din spate, în inimă, de un poliţist de 21 ani, care asista la vernisajul unei expoziţii ruseşti, într-o galerie de artă din Ankara. „Este pentru Siria!“, a strigat ucigaşul Mevlut Mert Altintas, înainte de a fi doborât de forţele speciale. 

Iată un video de la ultima reprezentaţie de la Constanţa:

    

Iată o reprezentaţie a Ansamblul Aleksandrov:

Pe aceeaşi temă: 

Tupolev Tu-154, calul de bătaie al liniilor aeriene ruse, a fost folosit şi de TAROM. Preşedintele polonez a murit în 2010 în urma prăbuşirii unui Tu-154

Un avion rusesc, cu 92 de oameni la bord, s-a prăbuşit în Marea Neagră. Aeronava se îndrepta spre Siria

Asasinarea ambasadorului rus la Ankara, revendicată de Jabhat Fatah al-Sham

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite