Vine gerul aprig. Temperaturile coboară până la -30 grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de învăţământ rămân închise şi marţi, 10 ianuarie, deşi drumurile au fost deblocate. Avertizarea meteorologică de marţi ar putea prelungi suspendarea cursurilor.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că gerul va coborî mercurul termometrelor până la -30 grade Celsius în zilele de luni, 9 ianuarie şi marţi, 10 ianuarie. Şcolile rămân închise, pentru a nu periclita siguranţa elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice. În intervalul 9-10 ianuarie, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade. 

Toate drumurile deschise 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează că, în acest moment, pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi se circulă în parametri de siguranţă şi control. Toate sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi sunt deschise şi se circulă fără asistenţa Poliţiei Române. 

„Cu toate acestea, atragem atenţia participanţilor la trafic, că în perioada imediat următoare ANM anunţă un nou val de vreme rea. Deoarece va urma un nou episod de fenomene extreme cu noi precipitaţii de ninsoare abundentă şi fenomene de viscol, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în prezent, continuă acţiunile de deszăpezire şi de întreţinere preventivă a întregii reţele de drumuri pe care le are în administrare“, transmite CNAIR.

„De asemenea, având în vedere că pe toată această perioadă temperaturile sunt extrem de scăzute şi accidental, pot apărea suprafeţe cu polei pe partea carosabilă, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere monitorizează permanent, şi intervine, atunci când este cazul, prin DRDP-urile din ţară, pe toate sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi expuse fenomenelor de îngheţ“, transmite CNAIR. 

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 şi pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situaţia Drumurilor Naţionale, dar şi pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ şi de TWITTER, @CNADNR.

Alimentarea cu energie electrică

Enel transmite că în Dobrogea mai sunt probleme în alimentarea cu energie electrică în 4 localităţi  din judeţul Constanţa, în două dintre acestea urmând să fie reluată alimentarea în scurt timp. În ultimele zile, intervenţiile echipelor E-Distribuţie Dobrogea şi ale contractorilor au restabilit furnizarea de electricitate în 187 de localităţi afectate de codul roşu de zăpadă şi viscol. Continuă eforturile pentru realimentarea tuturor consumatorilor şi restabilirea normalităţii în furnizarea cu energie electrică, fiind mobilizate la această oră un număr de 97 echipe.

În data de 9 ianuarie, la ora 16.00, situaţia se prezenta astfel:

-       în judeţul Constanţa au rămas nealimentate 2 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 7 linii de medie tensiune parţial şi 33 posturi de transformare, fiind afectate 4 localităţi

1.     Viroaga-parţial – se lucrează pentru remediere.

2.     Nazarcea, Topalu, Tichileşti sunt nealimentate de la ora 14:30 şi se lucrează pentru remediere.

În municipiul Constanţa se înregistrează deranjamente individuale şi colective determinate de condiţiile meteo pentru remedierea cărora se intervine.

·     în judeţele Tulcea, Călăraşi şi Ialomiţa au fost realimentate toate localităţile dar se mai înregistrează deranjamente individuale şi colective determinate de condiţiile meteo, pentru remedierea cărora se intervine. 

„În pofida condiţiilor meteo severe, cu temperaturi extrem de scăzute resimţite în câmp până la -30 grade Celsius, cu rafale de vânt de peste 70 km/h şi a condiţiilor de circulaţie rutieră dificile sau drumuri închise, şi a lipsei vizibilitaţii în teren (câmp) sub 20 metri, zăpadă troienită şi viscolită, echipele vor lucra neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Către unele reţele avariate este nevoie deplasarea în câmp, prin troiene de zăpadă, cu tot echipametul de intervenţie purtat de electriceni în spate şi mâini, chiar şi cu scară necesară pentru a urca pe stâlpi până la reţea“, promite ENEL.

Furnizorul de energie explică faptul că printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără: izolatori sparţi şi conductori rupţi, chiciură depusă pe elemente de reţea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

RADET-ul rezistă

„În aceste zile afectate de viscol şi de temperaturi extrem de scăzute, RADET arată eficienţa sistemului centralizat, furnizând fără întrerupere energia termică necesară clienţilor săi“, a transmis RADET Constanţa.

Furnizorul dă asigurări că echipele RADET sunt în stare de alertă pentru asigurarea căldurii în locuinţele abonaţilor.

Disfuncţionalităţile în alimentarea cu energie termică trebuie anunţate la Dispeceratul RADET în regim non-stop la numerele de telefon 0241.616.792 sau 0341.461.000. RADET Constanţa mulţumeşte clienţilor săi pentru că au încredere în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică  şi îi asigură că depune şi în continuare toate eforturile pentru a le asigura confortul termic necesar“, a comunicat RADET Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Gratuitatea pe autobuzele RATC, menţinută de Primăria Constanţa până la degajarea drumurilor

Premierul Sorin Grindeanu, uimit de nămeţii înalţi de doi metri din sud-est

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite