Visul unui tânăr pianist român care şi-a uimit profesorii: „Să deschid o şcoală pentru copiii talentaţi, dar săraci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Renea predând la colegiul unde a studiat Foto Adrian Mergiani
Octavian Renea predând la colegiul unde a studiat Foto Adrian Mergiani

Octavian Renea a absolvit Conservatorul în Germania, acolo unde trăieşte, concertează şi predă pianul. Elev de excepţie al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, tânărul artist care este laureat Steinway and Sons, visează să se întoarcă în ţară şi să deschidă o şcoală de muzică la care să poată studia copiii talentaţi, dar fără posibilităţi financiare.

Pe vremea când românii cumpărau maşini, case şi terenuri, părinţii lui Octavian au cumpărat un pian. Să fie în casă. După ce a învăţat să citească, copilul afla că un mănunchi de opt note muzicale fac o octavă, iar el, Octavian, le poate cânta cu uşurinţă.

Înscris la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, Octavian Renea a fost un elev-minune al şcolii muzicale. Peste ani, tânărul ajuns profesor de pian în München s-a întors în şcoala sa de la Constanţa. A fost invitat, chiar de dascălii care l-au format, să ţină elevilor un curs de măiestrie interpretativă. Iar întâlnirea a fost suprinzătoare, pentru ambele părţi.

„Vreau să învăţ de la cel mai bun“

Octavian Renea a început să studieze pianul la vârsta de 6 ani cu profesoara Adela Stoica, apoi a continuat cu profesoara Victoria Niţu până la încheierea liceului. Talentul său a rămas un reper pentru dascălii care continuă să-l dea exemplu, la mulţi ani de la absolvire.

„Când au simţit că am depăşit un anumit nivel, profesorii m-au îndemnat să merg mai departe, pentru că ei m-au învăţat deja tot ceea ce ştiau – m-au trimis să învăţ lucruri noi de la mentori noi. Este un mare merit uman pe care ei l-au avut şi pentru care îmi voi aminti cu drag de ei toată viaţa. Având încurajarea lor, am susţinut cu success examenul de admitere la Conservatorul din München şi am cerut să fiu repartizat la clasa celui mai sever profesor.

Solicitarea mea a surprins chiar şi pe profesor, care nici nu mă cunoştea. Era ştiut faptul că profesorul Vadim Suchanov nu acceptă pe oricine la clasa lui. De aceea, când la început de an universitar m-am prezentat sigur pe mine ca viitor student al său, profesorul rus a clătinat sceptic din cap: «Nu, nu cred că eşti la clasa mea. Nu te cunosc – nu am ales eu să îmi fii elev». M-a pus totuşi să îi cânt un studiu de Chopin, probabil mai mult ca să se convingă că într-adevăr «greşisem adresa».

Spre surprinderea colegilor, profesorul Suchanov m-a acceptat. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că am mers, ca şi în alte circumstanţe, cu foarte mult entuziasm şi în acelaşi timp o oarecare inconştienţă, fapt care mi-a deschis noi drumuri în viaţă, nebănuit de interesante“, povesteşte Octavian.

Şansa pedagogiei

Cu o muncă asiduă, cu forţarea continuă a limitelor, chiar mai mult decât i-o cereau profesorii săi, pianistul a fost nevoit la un moment dat să facă un repaus al mâinilor, din cauza unei tendinite cronice. În acel răstimp a urmat cursurile de pedagogie. „Nu eram atras neapărat de ideea de a preda, dar am zis să trec şi prin acest modul. Gândul meu era în continuare doar la concerte, la scenă“, mărturiseşte Octavian.

Octavian Renea, la Colegiul de Arte din Constanţa Foto Adrian Mergiani
Octavian Renea, la Colegiul de Arte din Constanţa Foto Adrian Mergiani

Însă lucrul cu copiii l-a făcut în timp să-şi schimbe optica. Pe lângă activitatea concertistică, Octavian Renea este profesor de pian la două şcoli din München, una de stat şi una particulară. Într-una dintre vizitele sale acasă, la Constanţa, prima sa profesoară l-a invitat să împărtăşească din experienţa sa elevilor de la Colegiul de Arte.

De la interpret, la profesor

În luna februarie, cei mai buni elevi-pianişti au studiat la cursul de măiestrie interpretativă cu „colegul“ lor mai mare. Octavian a avut un program foarte încărcat în sala de repetiţii de la Arte. Părinţi şi profesori au dorit să asiste la ore, pentru a vedea cum abordează studiul partiturilor tânărul profesor şcolit în Germania.

„Copiii sunt fantastici, prin modul lor direct, sincer de a fi. Când predai, te confrunţi cu o nouă personalitate care îţi ridică noi întrebări, cărora trebuie să le dai cele mai clare dar şi complexe răspunsuri. Predatul este pentru mine nu numai o îmbogăţire muzicală, dar şi una spirituală. Ca interpret eşti actor, ca profesor eşti un regizor ce are viziune de ansamblu. Explicând copiilor cum să studieze o partitură, apar noi viziuni, noi modalităţi de interpretare, de descoperire şi abordare a multitudinii stărilor şi trăirilor ce stau ascunse în spatele notelor muzicale. Toate acestea sunt lucruri la care până atunci nu te gândisei atât de profund, fiind preocupat poate prea mult de studiul în sine“, relevă Octavian.

Octavian Renea - pianist în Germania şi elev-minune al Colegiului de Arte Regina Maria din Constanţa Foto Adrian Mergiani

Tânărul profesor ar vrea ca elevii lui să se simtă liberi, să îşi descopere şi să îşi dezvolte propria  personalitate cât mai devreme, ajungând la o maturitate muzicală mai devreme chiar decât el însuşi a ajuns. Îi tratează ca pe nişte fraţi mai mici, care trebuie să se ridice la înălţimea propriilor aşteptări. „Eu când eram elev, chiar încă student, mi-am fixat modele în alţi muzicieni, poeţi, filozofi, desigur ţinte cât mai înalte. Dar întrecerea nu trebuie să se facă decât cu tine însuţi. Tu trebuie să atingi cel mai înalt nivel al tău. Asta vreau să-i învăţ pe copii. Să se compare doar cu ei înşişi, cu ceea ce ei pot deveni, urmându-şi propriul model“, spune el.

„Vreau să dau mai departe ceea ce am primit“

După cursul predat la Constanţa, Octavian recunoaşte că se gândeşte cu bucurie la o continuare. Este mai mult decât recunoştinţă faţă de cei de la care a învăţat. „Nu vreau doar să dau înapoi ceea ce am primit, prin recunoştinţă. Vreau să dau mai departe. Un artist se formează mergând pe drumuri foarte aspre. Trebuie să aibă acel har, apoi să aibă părinţi care să-l susţină şi să-i acorde libertate. Şi este nevoie de profesori care să aibă forţa de a te impulsiona şi de a te lăsa liber să te dezvolţi aşa cum îţi doreşti. Nu tăiaţi aripile copilului când el vrea să zboare, indiferent pe ce drum“, declară Octavian Renea.

Îşi doreşte să fie un profesor care să-şi întreacă dascălii, iar elevii lui să fie mai buni decât el. Despre asta este vorba, în fond, despre evoluţie şi progresul firesc. „Copiii nu trebuie subestimaţi, personalitatea lor nu trebuie tratată cu indiferenţă, frustări sau asprime. Profesorul trebuie să fie un om, un prieten, nu o entitate de care să te temi şi care paralizează personalitatea şi hrăneşte fricile elevului“, spune tânărul profesor care zâmbeşte des şi îşi cere scuze de la elevi atunci când i se pare că greşeşte sau că e prea sever.

Octavian Renea - pianist în Germania şi elev-minune al Colegiului de Arte Regina Maria din Constanţa Foto Adrian Mergiani

Şcoala pentru copii talentaţi, dar săraci

Deşi trăieşte confortabil în Germania, ţară care i-a oferit o carieră şi o viaţă lipsită de griji, Octavian Renea simte că poartă în bagaje o încărcătură emoţională, de care n-a devenit conştient decât departe de casă.

„Este ceva indescriptibil şi nu aş vrea să vorbesc cu patosul care ne caracterizează. Sunt şi puţin german, în felul meu. Dar când te detaşezi de ţară, vezi mai clar ceea ce încă nu merge, ce ar trebui făcut, ceea ce lipseşte. Sunt atâtea de construit aici... Dacă aş câştiga la Loto, m-aş întoarce în ţară în secunda doi şi aş deschide o şcoală de muzică pentru copiii talentaţi, dar fără posibilităţi financiare. Ar plăti doar cei care şi-ar permite.

N-aş schimba neapărat programa de învăţare a muzicii, sistemul liceelor de muzică din România este bun, dar cu siguranţă l-aş îmbogăţi. Aş introduce mai multe ore de compoziţie, mai multă armonie, complementar studiul jazz-ului în paralel cu clasicul. În şcolile noastre de artă este tradiţie în a se studia serios, performant. Aşa ne-am format şi noi, atâtea generaţii de muzicieni care cântăm sau predăm în toată lumea.“

Pianistul român, laureat al premiului Steinway and Sons

Octavian Renea a început pianul la vârsta de 6 ani cu profesoara Adela Stoica . A continuat studiul pianului la Liceul de Artă Constanta cu profesoara Victoria Niţu cu care a studiat până la absolvire in 2003. În paralel a lucrat cu profesorul Horia Cristian de la Conservatorul de Muzică din Braşov şi cu maestrul Walter Krafft de la Münchener Musikseminar din München.

Din 2003 până în 2007 a urmat cursurile Conservatorului Richard Strauss din München având ca mentori profesorii Vadim Suchanov şi Benedikt Koelhlen. Tot la München, la Hochschule für Musik und Theater, a absolvit masterul la profesorul Franz Massinger în anul 2010. A susţinut concerte în Italia, Germania, Austria, România, a participat la diverse concursuri naţionale şi internaţionale, printre distincţii se numără premiul Steinway and Sons. Are o activitate pedagogică intensă la două instituţii din Germania: Münchener Musikseminar München şi Camerloher Musikschule Murnau.

Octavian Renea - pianist în Germania şi elev-minune al Colegiului de Arte Regina Maria din Constanţa Foto Adrian Mergiani

Vă mai recomandăm

Dragobete la superlativ: Teodora şi Vlad, cuplul de aur al şcolii româneşti. Medaliaţi şi colegi de grupă la Facultatea de Medicină

EXCLUSIV Românul din spatele superhitului „Waves“ cântat de Mr. Probz. Mihai Puşcoiu vine în România

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite