Zilele din anul 2020 când Biserica Ortodoxă interzice nunţile. „Petrecerile nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rânduielile bisericeşti sunt foarte stricte când vine vorba de comportamentul credincioşilor, de aceea calendarul ortodox prevede perioade când este interzis să se facă nunţi.

Deşi Taina Căsătoriei sau Nunta, conform dogmelor, nu prevede vreo anumită perioadă când nu se poate săvârşi, rânduielile bisericeşti cuprind zile când preoţii nu pot să săvârşească această slujbă deoarece ea ar fi urmată de petrecerea tradiţională care ar încălca perioada de postire. De asemenea, chiar şi cei care s-au cununat religios înainte de intrarea în post, trebuie să se abţină de la petreceri în această perioadă.

Pe lângă perioadele când este post, Biserica Ortodoxă interzice săvârşirea nunţilor şi în ajunul unor sărbători importante (praznice împărăteşti) sau în perioada cuprinsă între Crăciun şi Botobează.

„Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospeţele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale. părintele Nicolae D. Necula, în volumul „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică”.

Astfel, în cele patru mari posturi de peste an (Postul Paştilor, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Naşterii Domnului), în toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc, în zilele de 14 septembrie şi 29 august, în săptămâna brânzei, adică cu şapte zile înainte de Postul Paştelui, în Săptămâna Luminată, adică între Paşti şi Duminica Tomii, în Duminica Rusaliilor, în ajunul şi în ziua tuturor praznicelor împărăteşti şi în perioada cuprinsă între Crăciun şi Bobotează, nu se pot face nunţi.

În anul 2020 nu se fac nunţi în următoarele zile:

•    În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
•    În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 27-28 mai; 6-8 iunie 15 august; 13-14 septembrie);
•    De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 februarie - 26 aprilie);
•    În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (15-28 iunie);
•    În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);
•    De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
•    În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie);
•    În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie).

Pe aceeaşi temă:

Ignatul la români. Care este legătura între tăierea porcilor şi sfântul pe care Iisus l-a ţinut în braţe când era prunc

Ce sunt colindele şi când au apărut. „O datină arhaică, prin excelenţă agrară, cu mult anterioară creştinismului“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite