Ziua Dobrogei, programul unei zile festive. 14 Noiembrie marchează revenirea regiunii la patria-mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Dobrogei, serbată la 14 noiembrie, a fost pregătit un program special în toate instituţiile culturale din judeţul Constanţa. Intrare gratuită la muzee, spectacole şi evenimente artistice se întind pe tot parcursul zilei de marţi.

De Ziua Dobrogei, constănţenii au intrare gratuită la instituţiile publice subordonate Consiliului Judeţean.

„Ziua de 14 noiembrie are o semnificaţie deosebită pentru dobrogeni pentru că este celebrată împlinirea a 139 de ani de la revenirea Dobrogei la statul român“, transmite Consiliul Judeţean Constanţa.

Constănţenii vor putea vizita gratuit marţi, 14 noiembrie, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă, Teatrul pentru copii şi tineret „Căluţul de mare”, dar şi Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii ce include Delfinariul, Microrezervaţia, Planetariul şi Acvariul.

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, publicul este invitat la „Expoziţia Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”, iar la ora 17.00, la Biblioteca din Medgidia, va putea participa la lansarea de carte a prof. Adrian Ilie, având tematica istoria Medgidiei.

Tot marţi, 14 noiembrie 2017, începând cu ora 10.00, se finalizează proiectul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”, realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. În cadrul evenimentului vor fi premiaţi elevii selectaţi la concursul şcolar organizat de MINAC şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Şi Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” are un program special. La Casa de Cultură din localitatea Tuzla şi Căminul Cultural din comuna Adamclisi se va proiecta filmul „Mircea”.

Teatrul pentru copii şi tineret „Căluţul de mare” îi invită pe cei mici la spectacolul „Capra cu trei iezi”, începând cu ora 10.00. Dobrogenii sunt aşteptaţi la Muzeul de Artă Constanţa, ora 17.00, la o seară lirică. 

Cazinoul, deschis timp de 3 zile

Cazinoul din Constanţa se deschide timp de 3 zile, 14-17 noiembrie, pentru expoziţia Ordinului Arhitecţilor din România ititulată „Arhitectura interbelică pe litoralul românesc“. Vernisajul este la ora 14. 

Spectacolul public, la Teatrul de Operă şi Balet

Primăria municipiului Constanţa, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Palatul Copiilor organizează marţi, 14 noiembrie, ora 15.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, spectacolul omagial „Dobrogea, 139 de ani de istorie, tradiţie şi multiculturalitate“.

Program:

Imnul naţional al României

- Sara Barbu - Palatul Copiilor Constanţa – prof. Margareta Dumitru;

• Alocuţiuni:

Ioan Albu – Prefectul Judeţului Constanţa

Decebal Făgădău – Primarul Municipiului Constanţa;

Petrică Miu – Inspector Şcolar General;

Costin Scurtu – Directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, filiala Constanţa.

• Program artistic:

- Dans tradiţional tătăresc - Ansamblul „Qaytarma” – coord. Ene Ulgean;

- Dans românesc stilizat - Cercul de Dans modern al Palatului Copiilor Constanţa – prof. Luminiţa Rucăreanu;

- Dans sportiv - Liceul cu Program Sportiv – prof. Magda Martinescu;

- Dans tradiţional grecesc - Ansamblul „Elpis” al Comunităţii elene din Constanţa – coord. Teodora Pârlea;

- Dans aromân - Ansamblul „IHOLU” – coord. Mirela Goga;

- Dans tradiţional turcesc - Ansamblul „Delikanlîlar” – coord. Melek Osman;

- Muzică populară dobrogeană - Elvis Asan, Palatului Copiilor Constanţa – prof. Margareta Dumitru;

- Gimnastică aerobică - Clubul Sportiv Şcolar Nr. 1 Constanţa - prof. Nicoleta Copoiu;

- Gimnastică ritmică - Clubul Sportiv Şcolar Nr. 1 Constanţa - prof. Mariana Paris;

- Dans tradiţional al ruşilor lipoveni - Ansamblul „Galuboe More” – coord. Claudia Artion;

- Moment de gimnastică artistică în cadrul programului naţional „Ţară, ţară vrem campioane’’ - Clubul Sportiv Şcolar Nr. 1 Constanţa - prof. Szemerjai Mirela şi Cătălin Meran, coregraf – Mihaela Linzmaier;

- Dans aromân - Ansamblul „Vanghilizmo” - coord. Costel Puiu;

- Dansuri populare dobrogene - Ansamblul folcloric al Palatului Copiilor Constanţa „Rapsodia mării“ – prof. Magda Kastal şi Eugen Albu.

Evenimente la Muzeul de Istorie şi Arheologie

La ora 10.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, se va desfăşura conferinţa de finalizare a proiectului Dobrogea în contextul Primului Război Mondial: valorificări cultural-educaţionale, realizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa, Asociaţia „Dobrogea - Istorie şi civilizaţie” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, cu fonduri nerambursabile AFCN.

În cadrul manifestării va fi vernisată expoziţia Dobrogea în contextul Primului Război Mondial. În continuarea evenimentului, va avea loc premierea elevilor selectaţi în cadrul concursului şcolar organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Eroi şi fapte memorabile din localitatea mea în timpul Primului Război Mondial.

Tot la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în sala „Vasile Canarache“, poate fi vizitată expoziţia „Calea ferată engleză Cernavodă-Constanţa“, în cadrul proiectului #BritaininRomania, organizată de Ambasada Marii Britanii în România, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ Constanţa şi Ordinul Arhitecţilor din România.

Teatrul de Stat Constanţa, luminat în albastru

Teatrul de Stat Constanţa continuă tradiţia instituită de Ziua Dobrogei, cu un an în urmă, luminând clădirea în albastru. „Este un fel de a marca simbolic această zi, precum şi Ziua Mondială a Diabetului, stabilită la aceeaşi dată – 14 noiembrie – de către Federaţia Internaţională de Diabet. Teatrul doreşte să sprijine astfel conştientizarea importanţei screening-ului acestei boli, în scopul diagnosticării precoce, a tratamentului eficient şi a cercetării în domeniu“, spun reprezentanţii instituţiei.

Ziua Dobrogei, aniversată de marinarii militari

Unirea Dobrogei cu Patria-Mamă, în luna noiembrie a anului 1878, reprezintă pentru Forţele Navale Române un moment important în dezvoltarea acestei categorii de forţe din Armata României. Apărarea celor 245 de kilometri de ţărm la Marea Neagră a generat dezvoltarea segmentului maritim al Marinei Militare Române, în strânsă legătură cu dezvoltarea economică şi socială a Dobrogei.

Pentru a marca cei 139 de ani de la revenirea teritoriului cuprins între Dunăre şi Marea Neagră la statul român, Forţele Navale Române participă marţi, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, la ceremonialul militar şi religios organizat la Monumentul Independenţei din municipiul Tulcea.

La Cercul Militar Mangalia, publicul este invitat să viziteze expoziţia de pictură, intitulată „Dobrogea în culorile mării”, prezentată de pictorii Florentina Hristache şi Alexandru Ghinea, iar, de la ora 13.00, Ansamblul Artistic „Litoral” va susţine un spectacol folcloric.

La Constanţa, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale împreună cu membrii Comitetului Naţional Român pentru Drepturile Copilului, filiala Constanţa, vor aduce în atenţia publicului dintr-un mall constănţean semnificaţia Zilei Dobrogei şi importanţa unirii acestei regiuni istorice cu România. 

Pe aceeaşi temă: 

Frământările României la 1878, înainte de preluarea Dobrogei în stăpânire

Cum a trăit Carol I zilele de dinaintea luării în stăpânire a Dobrogei. Monarhul a trecut Dunărea doar când armata a dat undă verde

FOTO Toamna în culorile Dobrogei. Imaginile de vis din care cenuşiul lipseşte

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite