Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Ziua când s-a strigat: „Noi muncim, nu gândim“, „Liberali şi ţărănişti, puneţi mâna şi munciţi!“. Prima manifestaţie liberă de după Revoluţie

5
29 Jan 2019 14:53:01
Autor: Mariana Iancu
Prima manifestaţie liberă de după Revoluţie Arhivă Fundaţia Corneliu Coposu
Prima manifestaţie liberă de după Revoluţie Arhivă Fundaţia Corneliu Coposu

La  29 ianuarie 1990, în Bucureşti a avut loc primul mare miting organizat la iniţiativa PNŢCD ca răspuns la decizia lui Ion Iliescu de a participa alături de FSN la alegerile din luna mai.

La 23 ianuarie, Ion Iliescu, preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, a anunţat că, la alegerile ce vor urma, de pe 20 mai 1990, formaţiunea politică se va prezenta în alegeri. Atunci,  Corneliu Coposu i-a zis lui Ion Iliescu: „Aţi anunţat oficial că veţi candida. Atunci, şi noi, cele trei partide istorice, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat, vom organiza un miting în care vom protesta faţă de decizia FSN-ului“. Mulţi ani după acest eveniment, Seniorul a fost acuzat că a vrut să dea o lovitură de stat. 
 
Despre acest eveniment îşi aminteşte Ion Andrei Gherasim, şeful de cabinet al lui Corneliu Coposu. Cererea a făcut-o chiar el, în numele celor trei partide, care mai apoi a fost bătută la maşină de secretara preşedintelui, şi ulterior depusă la Primăria Bucureşti pentru a obţine aprobare pentru realizarea unui miting la data de 28 ianuarie. 
 
 
Corneliu Coposu cerul ca, cel puţin pe durata campaniei electorale, Frontul, care vine în concurenţă alături de celelalte partide, să lase conducerea statului pe mâna unor tehnicieni independenţi şi neutri, pentru că nu poţi să fii în acelaşi timp şi guvernant, şi legiferator, şi concurent în campania electorală.
 
Manifestaţia anti-FSN pentru alegeri libere şi corecte a fost deturnată de cei care deţineau puterea la acea vreme, fiind aduşi în piaţă oameni înarmaţi cu răngi, topoare şi mergându-se până acolo încât vocile puterii au cerut condamnarea la moarte a celor care subminau noua ordine politică. La ora 22.00, piaţa era ocupată de agitatori, înarmaţi cu răngi şi topoare, care strigau: „Moarte intelectualilor!“, „Moarte lui Coposu!“, „Noi muncim, nu gândim“, „Huo!“, „Liberali şi ţărănişti, puneţi mâna şi munciţi!“
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

IonIon Codreanu
29.01.2019, 16:26:48

„Noi muncim, nu gândim“, „Liberali şi ţărănişti, puneţi mâna şi munciţi!“ Acesta este POPORUL ROMÂN! și acum, la 30 ani de la revoluție. Popoarele cu adevărat performante au priceput devreme încotro trebuie să meargă. Să ne mai mirăm că o cincime au FUGIT din țară?!

+1 (1 vot)
armani giorgio
29.01.2019, 17:38:23

Asa va trebuie la toti fraierii care au sustinut feseneul acum treizeci de ani, aveti ce meritati!!!

+2 (2 voturi)
armani giorgio
29.01.2019, 17:41:54

Cand feseneaua comunistoida a lui ilici a anuntat in 1990 ca se transforma in partid si candideaza la alegeri, am stiut ca s-a terminat democratia in Romania.

+2 (2 voturi)
Stoian Vasile
29.01.2019, 19:31:45

In timpul COMUNISMULUI am fost condusi (can 50 de ani si cam doua generatii) de CLASA BOLSEVICA DE JOS unde un Ceausescu din CIZMAR a devenit JENERAL si PRESEDINTE CAM GREU SA SCAPI DE ASTIA AU RADACINA INFIPTA PESTE TOT

+1 (1 vot)
Stoian Vasile
29.01.2019, 19:34:16

Si pe timpul respectiv toti TRACTORISTII,HOTII,MARLANII,TALHARII si sa nu uitam TIGANII si UNGURII (partial) s-au impus ca "LEADERS"

0 (0 voturi)
Modifică Setările