Craiova

articolul anterior articolul urmator

Apicultorii ameninţă cu proteste în stradă, dacă nu primesc ajutor pentru pierderile din 2016

0
14 Feb 2017 18:29:47
Autor: Andreea Mitrache
Apicultorii din Dolj ameninţă u proteste Foto: Arhiva
Apicultorii din Dolj ameninţă u proteste Foto: Arhiva

Apicultorii susţin că au avut anul trecut cea mai slabă perioadă din ultimii 30 de ani. Producţia a fost distrusă din cauza ploilor şi sectei.

Apicultorii din judeţul Dolj au precizat că anul trecut nu au produs miere aproape deloc, dar au fost nevoiţi să plătească impozite. În cazul în care nu vor obţine de la Ministerul Agriculturii ajutorul de minimis pentru pierderile în anul 2016, aceştia ar putea protesta în stradă.
 
„Anul trecut toţi apicultorii din România trebuiau să primească un minimis, pentru că toţi apicultorii din România au avut de suferit din cauza condiţiilor climatice. De ce nici până la această dată nu aţi primit nimic? Pentru că nu s-a dorit. Dar noi am făcut acest sindicat ca să ne batem pentru drepturile noastre. Şi ne vom bate. Acum o săptămână, când ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastră şi primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului şi conducerea ministerului şi vă spun cu toată responsabilitatea că dacă nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastră pentru prima acţiune de stradă, primul protest adevărat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016“, a spus Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, la Craiova.
 
În judeţul Dolj există 45.000 de familii de albine, iar apicultorii cer să fie interzise folosirea neonicotinoidelor, dar şi obligarea fermierilor să afişeze la loc vizibil substanţele folosite la tratarea culturilor. 
 
„În funcţie de cum vor decurge lucrurile, cât de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili paşii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cuţitul la os şi vom ieşi în stradă cu afumătorile şi echipaţi cu halate, cu cizme. Sperăm ca importanţa apiculturii pentru omenire să fie conştientizată de cei care au frâiele agriculturii şi situaţia să se rezolve“, a declarat Dănuţ Puişoru, preşedintele Sindicatului Apicultorilor.  
 
Apicultorii care depăşesc 75 de familii de albine trebuie să plătească impozit pe venit. În judeţul Dolj taxa a fost stabilită la 20 de lei/familia de albine. 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările