Avertismentul unui medic: 10% din oamenii care ascultă muzică la căşti riscă să-şi piardă auzul. „Sunetele puternice distrug celule care nu se mai refac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzica din căşti ne poate afecta auzul Foto: Arhiva
Muzica din căşti ne poate afecta auzul Foto: Arhiva

Muzica poate fi dăunătoare pentru sănătate, dacă este ascultată la căşti, cu volumul dat la maximum. Tot mai mulţi tineri ajung în clinicile ORL cu probleme de auz.

Medicii ORL susţin că 10% din persoanele care ascultă muzică la căşti riscă să îşi piardă auzul. „Tinerii greşesc atunci când asultă muzică în drum spre şcoală sau la o plimbare. Trauma sonoră apare şi la 80 de decibeli, iar în momentul în care observă un ţiuit încontinuu în urechi este indicat să meargă la un medic ORL. Tot mai multe persoane din păcate în ultima perioadă au probleme de auz, iar această lucru se aplifică din cauză că ascultă muzică în câşti zilnic timp câteva ore pe zi“, a spus medicul ORL, Tatiana Avram.

Ce se întâmplă dacă asultăm muzică în căşti:

- Utilizarea căştilor în mod frecvent poate determina afecţiuni precum otita. 

- Expunerea la sunete puternice ce depăşesc 90 de decibeli poate duce la hipoacuzie.

- Undele electromagnetice produse de căşti au efecte negative asupra creierului.   

Utilizarea căştilor în mod frecvent ne poate afecta şi sănătatea psihică pentru că sunt un fel de izolare faţă de realitate. 

Medicul ORL mai spune că două treimi dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16-30 de ani ascultă muzică la căşti şi nu realizează la ce risc se expun.

„În ureche există celule senzoriale, iar acestea transmit semnale creierului. Sunetele puternice distrug aceste celule care nu se mai refac, iar astfel apar probleme cu auzul. Este foarte important să realizăm atunci când sunetul din căşti este prea ridicat şi să reducem volumul. În momentul în care persoana de lângă noi aude muzica pe care o asultăm atunci cu siguranţă este o problemă. Este indicat să facem o pauză de cinci minute la fiecare oră de ascultat muzică, iar astfel le putem permite urechilor să se refacă“, a mai precizat Tatiana Avram, medic ORL. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite