Toate păcatele baronului de Dolj: PSD-istul Ion Prioteasa, acuzat de aranjamente pe banii Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD este acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi abuz în serviciu
Preşedintele PSD este acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi abuz în serviciu

Şeful Consiliului Judeţean Dolj a fost până anul trecut preşedintele PSD Dolj şi baronul Craiovei şi al judeţului. Ion Prioteasa este acuzat de procurorii DNA de aranjamente pe banii Uniunii Europene.

Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. În perioada 2001-2008 a fost preşedinte executiv al PSD Dolj. Din anul 2010 şi până în luna aprilie a acestui an, când a avut loc Congresul PSD, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al partidului, filiala Dolj. La Congresul PSD din Bucureşti a candidat pentru un mandat la nivel naţional, de vicepreşedinte al PSD, însă nu a obţinut suficiente voturi. La scurt timp, Prioteasa a demisionat din funcţia de preşedinte al filialei Dolj a PSD.

Ion Prioteasa a fost mâna dreaptă între baronii  PSD, al lui Mircea Geoană. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a fost  pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Anchetatorii au precizat că şeful CJ Dolj, dar  şi şapte funcţionari publici au aprobat şi avizat plăţi nejustificate solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele societăţilor „protejate“ în detrimentul obiectivelor publice.

Printre firmele despre care procurorii DNA spun că li se cerea un comision la câştigarea licita’iei se numără firma Atlas SA – Aedilia Proiect. Aceasta a câştigat licitaţia pentru punctul de operare aeromedicală SMURD, iar valoarea investiţiei se ridică la suma de 708.000 lei. 

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova“ este de 8,2 milioane de euro, dintre care o parte provin din fonduri europene, iar restul sunt alocaţi de la bugetul de stat şi de la Consiliul Judeţean Dolj.   

Un alt proiect vizat este „Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap «Sfântul Dimitrie cel Nou»“ din Filiaşi, care a costat 1.533.743 lei şi a fost suportat din bugetul Consiliului Judeţean Dolj şi din fonduri europene. „Având în vedere că lucrările respective erau finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii Europene. În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj au pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre contracte“, se arată într-un comunicat al DNA. 

La Centrul cultural şi turistic Brâncuşi, un alt proiect cu probleme, pentru care s-ar fi cerut comision, investiţia se ridică la 29.298.471 de lei, iar banii sunt de la Uniunea Europeană şi Consiliul Judeţean Dolj. 

Familia Prioteasa a cumpărat în urmă cu 14 ani prin intermediul societăţii Mondial SRL fosta fermă din localitatea Scăeşti, pentru suma de 70.000 de lei. Apoi, a fost vândută unei alte firme deţinute de cumnatul lui Prioteasa, Petrescu. Acesta a vândut în final ferma de la Scăeşti primăriei din localitate pentru suma de 70.000 de euro.

Fiul baronului de Dolj, Sebastian Prioteasa deţine în Craiova clubul Krypton. Se zvonea că tinerii cu bani din oraş organizează parteed de poker pe bani. Oamenii legii au declart că nimic din in aceste informaţii nu s-au adeverit.

Ce au stabilit anchetatorii: 

     

Ion Prioteasa, Cristinel Nicuşor Leonard Iovan şi Dan Radu-Pappa au acţionat astfel încât, prin crearea condiţiilor tehnice şi organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova şi cel privind „Proiectarea şi execuţia punctului de operare aeromedicală SMURD” să fie atribuite unor firme agreate, aceleaşi în cazul celor două contracte. Folosindu-şi autoritatea, şeful Consiliului Judeţean Dolj i-a interzis şefului Biroului audit al instituţiei să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012. 

Preşedintele CJ Dolj a primit o sumă de banii de la unul din acţionarii firmei care s-au ocupat de lucrărilor din cadrul proiectului „Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail – Muzeul de Artă Craiova” (proiect realizat, în parte, din fonduri europene).    

Procurorii DNA au mai stabilit că, Ion Prioteasa a colaborat cu Ileana Măjină, şeful Serviciului Programe Europene. Aceasta a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziţie a serviciilor de proiectare aferente obiectivului „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră”, percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referinţă. Contractul de lucrări a fost direcţionat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăţi comerciale interesate, în contextul în care, iniţial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea.

Tot din dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Dan Radu Pappa şi Cristinel Nicuşor Leonard Iovan, au acţionat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităţilor de proiectare premergătoare aprobării finanţării proiectului „Centrul Cultural Brâncuşi – centrul turistic interactiv”. Astfel, ultimii doi menţionaţi au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative. 

În scopul obţinerii unor avantaje, Ion prioteasa, Dan Radu Pappa şi Cristinel Nicuşor Leonard Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract având ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico socială (UMS) Bechet. Acest fapt s-a realizat şi în urma intervenţiei lui Dan Radu Pappa, susţinută de Cristinel Nicuşor Leonard Iovan la nivelul directorului UMS Bechet, învinuita Luiza-Constanţa Tulitu. Pe segmentul derulării execuţiei, aceasta din urmă a aprobat şi a avizat plăţi nejustificate solicitate de către constructor.Ion Prioteasa şi Ileana Măjină, în înţelegere cu reprezentantul unei societăţi comerciale, au acţionat pentru promovarea intereselor respectivei societăţi, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului „Reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova”. 

Ileana Măjină în schimbul favorizării societăţii a convenit cu reprezentanţii firmei ca aceştia să achiziţioneze, la preţuri supraevaluate, materiale de construcţii necesare executării lucrărilor, de la anumiţi furnizori la care învinuita avea un interes.   Din dispoziţia lui Prioteasa Ion, în proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”, derulat în cadrul programului operaţional sectorial de mediu, Cristinel Nicuşor Leonard Iovan şi Ileana Măjină au făcut demersuri în sensul atribuirii unor contracte către firme aflate în sfera de influenţă a conducerii CJ Dolj. Există indicii în sensul că, în schimbul sprijinului acordat de funcţionarii publici din cadrul C.J. Dolj, învinuiţii Ion Prioteasa şi Ileana Măjină au primit o sumă de bani de la o persoana interesată.  

La Spitalul Orăşenesc „Aşezăminte Brâncoveneşti” Dăbuleni, Secţia Bechet, la solicitarea expresă a lui Ion Prioteasa, directorul unităţii sanitare menţionate, Ileana Maricuţoiu, a înlesnit atribuirea directă a 14 contracte de prestări servicii unei anumite firme, prin fragmentarea” lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie directă. Există indicii că o parte a veniturilor realizate de societatea respectivă i-a revenit preşedintelui C.J. Dolj. 

În perioada 1 februarie 2013 – 7 august 2013, firmele controlate de o persoană apropiată de preşedintele CJ Dolj au adjudecat, prin achiziţie directă, o serie de contracte de lucrări la Şcoala specială „Sfântul Vasile”, la Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni, la Spitalul Orăşenesc Filiaşi, la Şcoala specială „Sfântul Mina”.   

În schimbul favorizării anumitor firme în cadrul procedurilor de atribuire şi executare de lucrări publice, la data de 29.08.2013, Luiza-Constanţa Tulitu a primit suma de 10.000 de euro, iar la data de 08.10.2013 Ileana Măricuţoiu a primit 20.000 de lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite