Cât câştigă un bucătar, un ospătar, un chelner sau un mecanic auto. Cum poţi ajunge să primeşti un salariu lunar de 3.000 de lei fără să ai studii superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din Craiova care nu s-au visat olimpici şi au renunţat la diploma de BAC vor să înveţe meserii utile, care să le asigure un loc de muncă bine plătit. Mulţi se străduiesc să ajungă buni bucătari, ospătari, chelneri sau mecanici auto.

Angajatorii le oferă tinerilor salarii bune, însă cei care au şi calificare în domeniu pot ajunge să câştige pe lună şi 3.000 de lei. „Contează foarte mult diploma pe care o au. La atelierul nostru, un mecanic auto poate să câştige pe lună şi 3000 de lei. Din punctul meu de vedere, la şcoala profesională pot învăţa o meserie, iar după trei ani de studiu pot primi un job bine plătit. În momentul de faţă la mare căutare sunt şi electromecanicii, însă din păcate cu greu găseşti un bun profesionist în ziua de astăzi. Până în momentul de faţă am angajat trei tineri care au absolvit cursurile unei şcoli profesionale. Noi căutăm personal cu pasiune, pentru a ne putea asigura că putem face faţă în orice situaţie“, a spus Mihail Ciucă, reprezentant service auto.

Slujbă sigură după şcoală

Alin Iovan, în vârstă de 20 de ani, a absolvit şcoala profesională de meserii, iar în momentul de faţă lucrează ca ajutor de bucătar într-un restaurant. Tânărul recunoaşte că nu este suficient să ai o diplomă în buzunar, e mai bună practica decât teoria. „Am ştiut din prima clipă că o să îmi găsesc imediat un loc de muncă. Lucrez ca ajutor de bucătar şi câştig destul de bine. La şcoala profesională am învăţat să fac plăcintă cu mere ca la mama acasă. Practica este întotdeauna mai bună ca teroria. Reuşesc să îmi asigur un salariu de 2.000 de lei pe lună, însă după ce o să capăt experienţă vreau să merg să lucrez în străinătate. Acolo pot să câştig şi 2.000 de euro pe lună. Din păcate judeţul Dolj se află pe primul loc pe ţară ca număr de şomeri“, a povestit craioveanul.   

Firmele sunt cele care au de câştigat de pe urma şcolilor profesionale. Îi primesc pe tineri să facă practică, iar astfel îi pot vedea cum se descurcă pe parcursul celor trei ani de studiu. La final sunt aleşi cei mai buni. „Meseria de bucătar, mecanic auto, ospătar sau chelner este la mare căutare. Tinerii care au urmat cursurile unei şcoli profesionale îşi găsesc imediat un loc de muncă în domeniu, iar astfel vor putea ajunge să câştige între 1.000 şi 3.000 de lei pe lună. Sunt toate mai multe unităţi de învăţământ care şi-au dublat locurile în funcţie de cele mai căutate meserii“, a precizat George Nedelecu, recrutor de personal cu înaltă calificare.

Pe locul trei în topul celor mai căutate meserii este cea de ospătar sau chelner. Mihai nu a stat nici măcar o zi în şomaj, spre deosebire de majoritatea prietenilor care sunt absolvenţi de liceu. „Imediat m-am angajat ca ospătar pe un salariu de 1.500 de lei pe lună. Diploma pe care am obţinut-o la şcoala profesională a fost mană cerească pentru mine. În cei trei ani de studiu am făcut practică la multe localuri din Craiova, iar astfel am învăţat meserie. De trei luni sunt chelner într-un bar. Banii pe care îi câştig îmi ajung să fac tot ce vreau. Pot să spun că reuşesc să trăiesc din bacşişul pe care îl câştig, iar salariul îl pun deoparte. Am aplicat de curând pentru un job pe un vas de croazieră şi aştept răspun din partea firmei“, a spus tânărul.

Mai citeşte şi:

Meseria de administrator de pensiune turistică, la mare căutare în judeţul Olt. Nevoia de a-şi găsi o slujbă împinge persoanele aflate în această nedorită ipostază să încerce lucruri noi, unele aparent surprinzătoare şi pe care nu le luaseră niciodată anterior în calcul.

Studiile universitare nu ajută la angajare. Meseriile tehnice sunt din nou la mare căutare pe piaţa muncii.

Meseria de frizer, la mare căutare în judeţul Olt. Meseriile practice încep să le ajungă din urmă pe cele “teoretice”, cel puţin aceasta pare a fi situaţia în judeţul Olt. Astfel, potrivit doleanţelor şomerilor depuse la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, mai multe zeci de persoane fără un loc de muncă au cerut instituţiei să organizeze cursuri pentru meseriile de frizer sau instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze.





 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite