Cât de periculoasă este dependenţa de dulciuri: „Zahărul se aşează în creier pe aceiaşi receptori ca şi stupefiantele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul ne dă dependenţă şi ne afectează sănătatea Foto: descopere.ro
Zahărul ne dă dependenţă şi ne afectează sănătatea Foto: descopere.ro

Medicii avertizează că zahărul poate provoca dependenţă şi că afectează creierul şi sistemul nervos. Adulţii trebuie să consume zilnic maximum 25 de grame de zahăr, iar copiii 15 grame.

Medicii nutriţionişti susţin că zahărul poate avea efecte nocive asupra organismului şi poate cauza depresie, anxietate, nervozitate, dureri de cap, oboseală şi lipsă de energie.

„Este bine de ştiut că zahărul întotdeauna cere zahăr. Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna că ne afectează sănătatea, iar consumul zahărului în cantităţi mari duce la infarctul micoardic. Uneori acţionează la fel ca drogurile şi se aşează pe aceiaşi receptori ca şi stupefiantele în creierul nostru“, a spus medicul nutriţionist Liliana Coman.

Nutriţioniştii au mai precizat că este indicat să evităm băuturile acidulate. O doză de suc carbogazos conţine cantitatea necesară de zahăr pentru două zile. „Adulţii trebuie să consume 25 de grame de zahăr pe zi, iar copiii maxim 15 grame. În momentul în care am depăşit această cantitate există riscul să devenim dependenţi. Cantitatea de zahăr o luăm din iaurturi, cereale şi sosurile pentru salate. Dacă ajungem să consumăm doi litri de băuturi acidulate pe zi, creierul va crede că am băut doi litri de apă, iar alte lichide vor fi ignorate complet. După fiecare masă este important să facem şi mişcare, iar dacă învăţăm să avem o alimentaţie corectă cu siguranţă nu vom avea nici probleme de sănătate“, a mai declarat medicul nutriţionist Liliana Coman.      

Cu ce putem înlocui zahărul:

- Mierea este folosită ca îndulcitor natural şi are mai puţine calorii decât zahărul. Conţine vitamine şi proteine şi îmbunătăţeşte digestia.

- Siropul de arţar şi mai puţine calorii decât mierea şi este bogat în minerale şi magneziu. Poate înlocui zahărul fără probleme.

- Ştevia este de 300 de ori mai dulce ca zahărul şi nici nu creşte nivelul glucozei în sânge. 

- Siropul de curmale poate înlocui zahărul şi conţine calciu, fier magneziu, potasiu.

Mai citeşte şi:

Alimente care conţin mult zahăr. Îţi vine să crezi că poţi mânca zilnic până la 40 de linguriţe de zahăr? Oricât de greu ţi-ar fi să accepţi, este o situaţie reală dacă obişnuieşti să consumi alimente care conţin mult zahăr: produse de patiserie, iaurturi cu fructe, sosuri din comerţ, dulciuri, băuturi carbogazoase.

Zahărul ascuns din alimentele aparent sănătoase. Pe fondul recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), trebuie să reducem cât putem consumul de zahăr - maximum 5% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din zahăr. 

Alimente care te ajută să renunţi la zahăr. Alege alimente cu un conţinut ridicat de proteine sau bogate în grăsimi, deoarece acestea sunt cele care te ajută, în fond, să scapi de pofta de dulce. Iată care sunt acestea!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite