Colegiile de top din Craiova, în cădere liberă. „Nu se mai face carte ca pe vremuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO / arhivă Adevărul
FOTO / arhivă Adevărul

Cele mai „vânate" licee din Craiova au obţinut rezultate mai slabe decât anii trecuţi. Niciunul nu a avut promovabilitate de 100%.

În Craiova, la fiecare evaluare naţională, elevii care dau examen speră să obţină rezultate foarte bune pentru a putea intra la unul dintre liceele de top din oraş. Este vorba de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", Colegiul Naţional „Carol I" şi Colegiul Naţional „Elena Cuza". 

În anii trecuţi, elevii acestor licee obţineau cele mai mari note la Capacitate, iar promovabilitatea era aproape de fiecare dată de 100%. Anul acesta, însă, situaţia s-a schimbat. 

În ceea ce priveşte promovabilitatea, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti" a ajuns pe locul 9 (cu 98,55% promovabilitate), Colegiul Naţional „Carol I” pe locul 10 (97,89%), iar  Colegiul Naţional „Elena Cuza" pe locul 16 (94,37%).

Nici cele mai mari note din judeţ nu au mai fost obţinute anul acesta de cele trei Colegii.

La Dolj, patru eleve au obţinut media generală 10. Două dintre ele învaţă la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade", una la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu", iar alta la Şcoala Gimnazială „Traian”, toate şcolile fiind din Craiova.

De la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", doar doi elevi se regăsesc în primele 10 locuri cu medii generale de 9,95 şi 9,92, următorul elev de la acest liceu fiind clasat pe locul 44.

În ceea ce priveşte Colegiul Naţional "Carol I", elevii cu cele mai mari note ocupă locurile 27 şi 28, mediile acestora fiind 9,87, iar al treilea elev de la acest liceu este regăsit la poziţia.

Dintre cele trei licee de top din Craiova, Colegiul Naţional „Elena Cuza” stă cel mai prost în privinţa clasamentului. Primul elev care a învăţat la această şcoală se află abia pe locul 109, nota obţinută fiind 9,72, iar al doilea elev abia pe locul 213, cu 9,52.

Ce spun profesorii şi părinţîî

Pentru rezultatele slabe, cei mai mulţi dintre profesori, dar şi conducerea ISJ Dolj dau vina fie pe pandemie, fie pe schimbarea structurii subiectelor, după model PISA.

Mulţi dintre părinţi au, însă, altă părere: „Realitatea este că la aceste Colegii de top din Craiova, nu se mai face carte ca pe vremuri. Eu am avut copilul în Carol. Dacă nu-l meditam, nu lua peste 9 pentru că la clasă se lucra superficial şi, de cele mai multe ori, cu copiii care mergeau la olimpiade. Nu e normal. Mereu profesorii dau vina pe copii, dar cred că şi la dânşii este o mare problemă", a declarat Luminiţa Toader, mama unui elev de clasa 8-a.

„Cred că aceste şcoli au rămas doar cu numele, de top. Nepotul meu învaţă la Fraţii Buzeşti. Este în clasa a VII-a. Anul viitor dă capacitatea. a venit zilele trecute cu doi colegi pe la noi şi am discutat cu ei despre evaluare. Mi-au spus că nu le place geometria, că nu lucrează la clasă şi împuşcă notele. Exact aşa au spus. Că sunt conştienţi că împuşcă notele. Că au peste 9 la matematică, dar nu ştiu mai nimic. Nu-mi venea să cred. I-am întrebat ce e un triunghi isoscel. Niciunul nu a ştiut să-mi spună că este triunghiul cu două laturi egale. Niciunul. Copii cu 9 şi ceva la matematică?  Copii care învaţă în Buzeşti şi anul viitor au examen? Mi se pare extrem, extrem de grav. Acum căutăm un profesor dispus să lucreze cu el în această vară. Sperăm să recupereze cât de cât golurile din clasele 5-7 Nu e ok deloc ce se întâmplă", a povestit Brânduşa Miron.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Trafic de substanţe toxice pentru culturi la Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară  VIDEO

Avertismentul medicilor: Pandemia de COVID-19 a deschis cutia Pandorei. Virusuri cunoscute şi mai puţin cunoscute lovesc din toate direcţiile

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite