Craiova: Constantin Popescu a prezentat meciurile Craiovei Maxima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape 500 de ori le-a urat suporterilor Ştiinţei „Bun venit pe «Central»!“,  vocea sa inconfundabilă fiind auzită după 1991 şi la Radio Oltenia Craiova.

Considerat sosia lui Sebastian Domozină, cu care a fost coleg de liceu şi de care l-a legat o prietenie pe viaţă, Costică Popescu a intrat în fenomenul sportiv în 1980, la solicitarea bunului său amic. „Sabi mi-a propus să fiu crainic de stadion. Universitatea era în ascensiune, eu, ca suporter, nu lipseam de la stadion, dar acum am intrat pentru prima dată în cabină. Şi, de atunci, am fost prezent la fiecare meci până acum câţiva ani, când am considerat că e timpul să mă retrag. Am mai transmis două partide alături de colegul Edi Nicola, iar apoi l-am lăsat pe el. Asta a fost despărţirea mea de Universitatea“, povesteşte nea Costică, aşa cum îi spun apropiaţii celui care timp de 27 de ani a însufleţit tribunele de pe arena centrală a Băniei.

De aproape 500 de ori le-a urat suporterilor Ştiinţei „Bun venit pe «Central»!“, fiind primul care a prezentat echipele în celebrul stil sud-american. „Eu am preluat în România modelul argentinian de prezentare a jucătorilor, iar apoi au făcut-o şi alţii. Dar când mi s-a cerut să ridic tribunele în picioare şi în timpul jocului nu am fost de acord“, susţine Popescu, care din 1963 şi până în 1996, când a ieşit la pensie, a fost angajat la Electroputere.

„Şi, totuşi, Benfica nu a învins Craiova!“

Meciurile mari ale Craiovei Maxima l-au prins pe Costică Popescu în cabina de crainic a stadionului „Central“. „Am asistat la toate partidele mari din acel sezon de senzaţie din Cupa UEFA. Returul de acasă cu Benfica (1-1, n.r.) a fost cel mai trist, pentru că a oprit Ştiinţa din drumul spre finală. Atunci, în acea mare de supărare, am deschis microfonul şi am fost primul care a spus: « Şi, totuşi, Benfica nu a învins Craiova!»“, îşi aminteşte craioveanul ajuns acum la 71 de ani.

Acesta nu a uitat nici cum îi păcălea pe cei din conducerea partidului că este poliglot: „Avem tot timpul scris textul de început în limba română, iar lângă tradus în greacă, turcă, germană, italiană, în funcţie de echipa cu care jucam. Mă duceam cu câteva zile înainte la cei de la Universitatea Populară, cum era pe atunci, şi îi puneam să mi-l traducă, dar aşa cum se citeşte. Şi aşa anunţam echipele pe stadion în toate limbile pământului, de-l uimeam pe secretarul cu propaganda. «Da’ te pricepi, tovarăşu, nu glumă», îmi zicea. «Normal», îi răspundeam eu“. 

16 ani de radio

Costică Popescu nu a fost doar crainic la stadionul „Ion Oblemenco“, ci şi la „Tineretului“, „Electroputere“ şi Sala Polivalentă. „Ajunsesem să prezint şi meciuri de box, nu mai făceam faţă solicitărilor“, afirmă Popescu, care, din 1991, a început să fie auzit şi la radio.

Domozină era director la Radio Oltenia Craiova şi m-a pus să comentez meciurile din Divizia B, în acel radiocircuit cu Timişoara şi Clujul care este şi acum. Mi-a arătat cum se face, aşa cum şi eu, la rândul meu, i-am îndrumat pe mai tinerii Dan Păsărin şi Liviu Balica“, spune nea Costică.

Acesta a fost comentator radio până în 2007. „Acum sunt un fel de joly-jocker, adică îi mai înlocuiesc pe unii dintre colegi când e nevoie, dar m-am lăsat de meserie, sunt bătrân“, susţine Popescu, care mai face însă două emisiuni pe săptămână la Electroputere, una pentru sindicat şi una pentru patronat.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost la prima transmisie?
C.P.:
Am crezut că mi-a pus Dumnezeu mâna în cap. Mi-am zis că trebuie să fac aşa cum a vrut El. Dar, dacă nu simţi că îţi dai sufletul pentru meseria asta, nu o face!

Un gând pentru noul an?
C.P.:
Sper ca 2010 să fie un an bun pentru fotbalul craiovean şi nu-mi doresc decât iubire faţă de Universitatea din partea tuturor celor care acum, în 2009, se mai îndoiesc de ce va fi Ştiinţa la finalul campionatului. La mulţi ani!

Ce-i place
„La vârsta mea nu mai pot spune ce îmi place. Am zero dorinţe personale, însă am dorinţe generale de bine pentru toţi cei care m-au iubit şi mă iubesc (dacă mai sunt) şi pentru cei care mă vor mai ţine minte (dacă vor mai fi)“, susţine Costică Popescu.

Ce nu-i place
Minciuna, jigodismul şi necinstea. „Am şi o vorbă: recunoaşte când greşeşti şi ridică mâna. Aşa este fair-play“, afirmă fostul comentator radio.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite