Cum putem preveni epuizarea şi când trebuie să mergem la psiholog. Semnele care arată că suntem extenuaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii susţin că din păcate oamenii nu se mai bucură de sfârşitul de săptămână, nu se mai odihnesc suficient, iar astfel ajung la epuizare. Extenuarea poate fi asociată cu boli cardiovasculare sau cu probleme ale apetitului.

Corpul este construit astfel încât să anunţe în momentul în care apare o problemă de sănătate. Psihologii au precizat că există o mare diferenţă între a ne simţi obosişi şi a fi extenuaţi. „Epuizarea fizică şi psihică îşi face simţită prezenţa în toate aspectele vieţii. Este bine de ştiut că din această cauză relaţiile sociale au de suferit, randamentul la locul de muncă scade, iar nivelul de energie este aproape zero de la o zi la alta. În astfel de condiţii, organismul are de suferit din toate punctele de vedere. De obicei aceste simptome ne atrag atenţia că stilul de viaţă ar trebui schimbat şi analizat. Programul prelungit la locul de muncă poate duce la instalarea unei stări de epuizare. Este bine să faceţi cât mai multă mişcare pentru a putea ieşi din această stare sau să vă petreceţi timpul în compania prietenilor şi familiei“, a spus psihologul Alexandru Mateescu.

Cum ne dăm seama când suntem epuizaţi:

- Persoanele extenuate au tendinţa tot timpul să mănânce mai mult. Simt nevoia să consume alimente bogate în grăsimi şi carbohidranţi. Este bine de ştiut că toate aceste aliment nu fac altceva decât să vă obosească şi mai mult.

- Insomnia poate duce imediat la epuizare. O singură nopate în care nu te-ai odihnit corespunzător poate distruge următoarea zi. Pot apărea probleme de concentrare, iar starea de spirit se poate schimba la 180 de grade. Este bine să stabileşti o oră de culcare, iar aceasta trebuie să fie respectată cu sfinţenie. 

- Majoritatea persoanelor care sunt stresate încearcă să ignore acest lucru. Este bine să apelaţi la tehnici de meditaţie pentru a scăpa de starea de extenuare.

- Persoanele extenuate au probleme din toate punctele de vedere. O să observaţi că nici antrenamentele la sala de sport nu mai dau randament, iar rezistenţa la efort va fi limitată.

- Majoritatea oamenilor stresaţi ajung să uite lucrurile importante pe care le au de rezolvat zilnic. Creierul are nevoie de somn pentru a putea procesa toate experienţele din ziua respectivă.

- În momentul în care eşti epuizat te simţi tot timpul deshidratat. Când simţi nevoia de consuma mai tot timpul lichide şi ai buzele uscate există posibilitatea să aveţi de a face cu un nivel redus de hidratare.

Psihologii au mai precizat că pentru a elibera stresul este indicat să aflaţi care sunt cauzele. „În momentul în care observaţi că nu scăpaţi de starea de oboseală este indicat să mergeţi imediat la un specialist. De cele mai multe ori simptomele de epuizare pot fi semnele unei depresii sau de oboseală cronică. Este adevărat că posibilele cauze ale epuizării pot fi: locul de muncă, stresul, alergiile sezoniere sau hipertensiunea arterială“, a mai precizat psihologul Alexandru Mateescu.

Mai citeşte şi:

Cum prevenim şi tratăm surmenajul şi epuizarea: efectele uriaşe ale fierului şi magneziului asupra organismului obosit. Când trebuie să mergem la psiholog

Oboseală nejustificată? Iată posibilele explicaţii!

Nu lăsa oboseala să facă parte din viaţa ta!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite