Cum putem scăpa de retenţia de apă şi de ce trebuie să renunţăm la sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retenţia de apă reprezintă acumularea excesivă de lichide în ţesuturile organismului, însă medicii susţin că putem scăpa de această probleme cu o dietă sănătoasă sau dacă consumăm ceaiuri de plante şi facem cât mai multă mişcare. Zonele unde se acumulează apa sunt: mâini, picioare, cavitatea abdominală şi plămâni.

Medicii susţin că retenţia de apă apare în momentul în care lichidele nu sunt absorbite în sânge, iar imediat apar schimbări în organism care se observă la nivelul mâinilor, picioarelor, abdomenului sau feţei. Sarea favorizează întotdeauna retenţia de apă, aşa că este indicat să consumăm alimente care au un conţinut scăzut de sodiu.

„Excesul de sare favorizează şi apariţia unor afecţiuni precum hipertensiunea arterială, iar suprinzător o găsim în pâine şi cereale. Retenţia de apă devine o problemă în momentul în care lichidul nu este drenat de sistemul limfatic, iar apa rămâne la nivelul ţesuturilor, iar atunci apare inflamaţia. În momentul în care reţinem apa în organism apar inevitabil şi fluctuaţii de greutate, însă este bine să ştim că un om sănătos reţine aproximativ un litru de lichid“, a precizat Adriana Iovan, medic nutriţionist.

Cum putem combate retenţia de apă:

- Ceaiul de păpădie are efect diuretic şi ajută la eliminarea apei din organism.

- Sportul ajută la eliminarea apei din organism, aşa că este indicat să facem zilnic cel puţin 20-30 de minute de jogging, plimbări cu bicicleta sau alte exerciţii pentru picioare pe zi.

- Trebuie să renunţăm la execesul de sare şi să consumăm alimente neprocesate, cum ar fi fructele, legumele şi cerealele integrale.

- Consumul mai mare de apă ne poate rezolva problema retenţiei de apă, iar atunci când vom consuma mai multe lichide vom elimina şi mai multă sare din organism.

Medicii au mai precizat că în momentul în care avem picioarele umflate, abdomenul umflat, probleme la respiraţie, creşterea bruscă în greutate, dureri de articulaţii, de cap şi inflamaţii la nivelul picioarelor şi gleznelor cu siguranţă avem probleme cu retenţia de apă în organism.

„Diagnosticul de retenţie de apă se stabileşte în urma unor examene fizice şi clinice la care trebuie să fie adăugat şi istoricul pacientului. Pot să fie recomandate  administrarea de diuretice pentru a preveni sau pentru a ameliora edemele. Aportul de vitamina B este benefic în eliminarea apei întotdeauna“, a mai declarat Adriana Iovan, medic nutriţionist.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite