Craiova

articolul anterior articolul urmator

Cum s-au deschis degeaba sute de dosare penale. „Prea multe cauze aberante legate de COVID”

1
28 Feb 2021 10:05:55
Autor: Ana Popescu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

De la începutul pandemiei, procurorii din România au clasat, rând pe rând, sute de dosare penale, toate deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor. „Cam greu să găseşti probe”, spun oamenii legii.

„Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.” – Cod penal, art. 352. Acesta este articolul din Codul Penal pe care toţi procurorii de la Parchetele locale şi judeţene l-au dezbătut de la începutul pandemiei. Şi asta pentru că pe masa anchetatorilor, pe cele mai multe dintre dosarele penale scria: COVID. 
 
Oricât s-au străduit să găsească dovezi că fapta a fost comisă, procurorii nu au putut merge în instanţă cu cele mai multe dintre dosare. La Craiova, de exemplu, din 32 de dosare penale, 24 au fost deja clasate, iar restul se află încă în lucru. Niciun dosar nu a ajuns însă pe masa judecătorilor.
 
„A fost un haos total. Prea multe cauze aberante legate de COVID. Ne-am confruntat cu o infracţiune nouă. Cum să demonstrezi că cineva se face vinovat de zădărnicirea combaterii bolii? Pentru a ajunge cu astfel de dosare în faţa instanţei trebuie să ai probe solide, iar acestea nu aveai cum să le găseşti. Chiar dacă o persoană nu a respectat regulile de prevenire a răspândirii acestei boli, noi trebuia să demonstrăm că fapta persoanei respective a dus la infectarea altor oameni. Or, în vreme de pandemie, când ai atâtea întrebări fără răspuns, cam greu să găseşti probe indubitabile", a explicat unul dintre anchetatorii craioveni.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
Româncă de la Harvard: „Mă aştept la o primăvară grea, din cauza noilor tulpini ale coronavirusului“
 
Averea uriaşă lăsată moştenire de o profesoară. „Nu mă aşteptam să fiu şi eu în testament”
 
 
 
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

nea Ilie de la sculărie
28.02.2021, 12:34:03

Eh, acum hai sa nu ne spalam pe maini de toate. La Gerota a fost evident si tot s-a clasat. O mana spala pe alta.

+1 (1 vot)
Modifică Setările