Craiova

articolul anterior articolul urmator

Dăbuleni, Sahara României: temperaturi de 50 de grade, dune de nisip, aer fierbinte ca-n deşert

12
2 Jul 2017 14:40:11
Autor: Andreea Mitrache
Oraşul Dăbuleni este catalogat Sahara Olteniei
Oraşul Dăbuleni este catalogat Sahara Olteniei

Weekendul acesta a adus temperaturi ridicate în toată ţara. În Dăbuleni, judeţul Dolj, în „patria lubeniţelor“, termometrele au arătat chiar şi 50 de grade Celsius. Localnicii sunt obişnuiţi cu aerul fierbinte şi cu dunele de nisip şi spun că locuiesc în „Sahara României“.

Localnicii din Dăbuleni au trecut în acest weekend prin temperaturi extrem de ridicate, care le-au adus aminte că sunt „Sahara României“. Cu toate astea, oamenii rememorează că, înainte de 1989, pământul nisipos din zonă a fost transformat într-un paradis agricol.

În perioada 1960-1970, aici au fost cultivate peste 60 de specii de plante, iar pomii şi viţa de vie au servit ca perdele de protecţie în calea dunelor de nisip. „Imediat după Revoluţie s-a distrus sistemul de irigaţii şi s-a furat absolut totul. Zona s-a transformat imediat în Sahara, iar acum putem să observăm cu ochiul liber cum arată totul. Peste 20 de ani o să vedeţi cât de afectat va fi sudul Olteniei din cauza deşertificării. Au mai fost plantate perdele de pomi, dar nu suficiente pentru a putea face faţă acestei situaţii. La ora 12.00 temperaturile în această zonă pot ajunge şi la 50 de grade. Nisipul arde atât de rău încât nici încălţat nu poţi să rezişti mai multe de cinci minute pe câmp“, a povestit Gigi Bârzăneanu, locuitor în comuna Dăbuleni.

 
 
Oamenii din Dăbuleni susţin că zona este catlogată drept Sahara Olteniei 
 

Au început experimentele

Pentru că terenul este unul nisipos, în zonă oamenii s-au apucat de cultivat pepeni verzi, iar astfel au devenit celebrii în toată ţara. În urmă cu cinci ani, printre pepeni s-au plantat şi soiuri tropicale, ca un experiment. Imediau au apărut şi roadele, iar producţia a fost una peste aşteptări.

 
 

„Terenurile de la Dăbuleni sunt nisipoase, aride, dar şi slabe din punct de vedere al fertilităţi. În urma cercetărilor s-a dovedit că pe lângă salcâmi se pot amenaja şi anumite culturi care pot aduce beneficii. S-a început cu pepenii verzi, iar oamenii au obţinut imediat producţii-record, iar acum s-a ajuns să se planteze fasole africană, arahide, dar şi cartofi dulci din Coreea. În acest proces de degradare, factorul uman a avut contribuţia cea mai mare. În Dăbuleni au avut loc defrişări şi au fost eliminate perdelele de protecţie care au stat în calea acestor dune de nisip“, a declarat Dumitru Voicu, inginer agronom.


 
Oamenii susţin că imediat după Revoluţie sistemul de irigaţii a fost distrus 

„Cei din Africa sunt obişnuiţi cu astfel de lucruri, însă la noi au apărut aceste dune de nisip imediat după 1989. Dacă treci prin zonă în momentul în care bate vântul pur şi simplu nu poţi respira. Suntem singurul deşert din România. La noi la Dăbuleni temperaturile depăşesc vara 40 de grade, abia mai putem respira. Totul s-a distrus atunci după revoluţie şi nu s-a mai făcut mai nimic. S-a mai împădurit zona cât de cât şi a mai fost acoperit nisipul, dar mai este mult de lucru la acest capitol. Noi nu putem să cultivăm mai nimic pe aceste terenuri nispoase. Am încercat să punem grâu, porumb, dar degeaba. Nu există sistem de irigaţii, iar totul este ars de soare“, a spus Ion Avram din oraşul Dăbuleni.

 
   
Peste 100.000 de hectare de teren sunt afectate în judeţul Dolj din cauza deşertificării. „Toată lumea ştie care este situaţia noastră la Dăbuleni, însă Guvernul României nu a făcut absolut nimic pentru noi, agricultorii. Putea evolua doar cu ajutor şi trebuie să recunoaşte că în România agricultura este o posibilitate, însă dacă nu reuşim să depăşim momentele grele nu avem ce să facem. De aproximativ 20 de ani am auzit că o să avem din nou sistem de irigaţii în zonă, dar totul a rămas la stadiu de promisiune. Dunele de nisip există şi în zona respectivă totul este ars şi arată exact ca în Sahara. Cine a catalogat zona astfel a avut dreptate în totalitate“, a mai povestit un localnic din Dăbuleni.  

 

În Sahara Olteniei la Dăbuleni s-au înregistrat astăzi 47 de grade Celsius  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

gogu58
2.07.2017, 15:25:11

„Imediat după Revoluţie s-a distrus sistemul de irigaţii şi s-a furat absolut totul. Mai e ceva de comentat ?

+5 (5 voturi)
Ionel Marcu
2.07.2017, 16:02:36

Și cine le-a furat instalațiile de irigat și perdelele de protecție, Șoroș? Și nu e chiar ca-n Sahara, uite, cresc buruieni, din lipsă de altceva, numai astea cresc singure. Ar vrea cămilele tuaregilor din Sahara să aibă buruienile astea

+3 (5 voturi)
Badea Scârţan
2.07.2017, 18:22:46

Nu cred ca ai prin zona Ionele.

+1 (1 vot)
mircea georgescu
2.07.2017, 16:48:29

Totul un morman de fiare vechi! Petre Roman. Radeti tot, nu iertati nimc!

+3 (3 voturi)
Stefan din nord
2.07.2017, 17:55:15

Ceea ce-si face omul cu mana lui se numeste lucru manual .Punct

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările