Craiova

articolul anterior articolul urmator

De ce se feresc ţăranii din Dăbuleni să vândă pepenii străinilor. „Ce, bă, noi muncim să-i îmbogăţim pe alţii?“

21
16 Jul 2019 12:54:36
Autor: Ana Popescu

Polonezii sunt primii care au început să prindă gustul pepenilor dulci din România şi deja marfa poate fi găsită în marile lor magazine. Pe locul doi se află bulgarii care au descoperit că afacerea cu lubeniţa este profitabilă. Şi ucrainienii au început să bată drumul Dăbuleniului. Comercianţii nu ştiu să vorbeasă româneşte, iar localnicii nu ştiu engleză şi de aici încep problemele.

În Dăbuleni au început să vină tiruri din străinătate. Zilnic, localnicii întâlnesc şoferi din Polonia, Bulgaria sau Ucraina. Oamenii, însă, nu se înghesuie să-i convingă pe cei de peste hotare să le cumpere marfa.

„Nu ne înţelegem cu ei. Doar ridicăm mâna unii la alţii şi ne salutăm. Ei nu ştiu o boabă româneşte, noi nu ştim limba lor. Cum să negociem? Unii nu ştiu nici engleză, că eu aş putea să-l mai aduc pe fiu-meu să-mi traducă, dar dau din umeri”, a declarat Mihai Oprişan.

Comercianţii străini găsesc, însă, de fiecare dată intermediari care să-i ajute. „Acum au apărut interpuşii ăştia. Sunt câţiva care au lucrat prin Polonia, ştiu limba lor, şi ei merg să negocieze direct pe câmp cu oamenii. Mulţi acceptă că scapă mai repede de marfă, dar primesc foarte puţin, în jur de 30 de bani pe kilogram”, spune un alt localnic, vecin de tarabă cu Oprişan.


Producătorii sunt convinşi că străinii oferă, însă, mult mai mult. „Eu nu cred că atât dă polonezul. Doar 30, maxim 40 de bani pe kilogram. Intermediarii cine ştie cât îşi pun... Am auzit că cel puţin tot pe atât. Nouă, normal, nu ne convine, mereu vorbim între noi. Ce, bă, noi muncim să-i îmbogăţim pe alţii? Aşa ar vrea intermediarii ăştia, dar nu-i corect”, a explicat Vasile Coman, un alt producător.
 
Conducerea Primăriei din Dăbuleni îşi doreşte ca lubeniţa să ajungă pe meleaguri străine, dar vrea şi ca drepturile producătorilor să fie apărate. „Avem deja înfiinţată Cooperativa Patria Lubeniţei, funcţionează de anul trecut şi are deja peste 60 de membri. Era exact ceea ce ne lipsea. Anul acesta vom încerca să încheiem  contracte ferme cu parteneri străini pentru anul agricol următor. Atunci sperăm ca toată lumea să fie mulţumită”, a declarat Claudia Ghiţă, purtător de cuvânt al Primăriei Dăbuleni.


Pe tarabele oamenilor sunt peste 150 de tone de lubeniţă care aşteaptă să fie vândute. Au recoltat deja toţi pepenii de pe cîmp. Localnicii spun că din cauza vremii capricioase, producţia a fost mai slabă decât anul trecut, dar sunt mulţumiţi că preţul a rămas acelaşi ca în 2018.
 
La Dăbuleni, pepenele verde se vinde între 50 şi 85 de bani, iar cel galben între 80 de bani şi 1 leu şi 50 de bani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

foarte atent
16.07.2019, 13:26:20

iarasi un titlu eronat! pai nu se feresc sa vanda strainilor doar daca aia ofera prea putin !! de unde pana unde titlul !?

+6 (6 voturi)
cloudvick
16.07.2019, 13:30:21

Intr-un cuvant HAOS! totul dupa ureche, produc dar nu au un contract semnat inainte unde sa-si vanda marfa, nu au asigurari, nu-s in stare sa se asocieze, sa depoziteze si sa vanda la pretul correct! In supermarketurile din Anglia, un pepene rosu (harbuz la mine la barlad) de aproximativ 3kg costa 3 lire! Adica in jur de 16lei la noi, si mai e si adus din Costa Rica. Aici ma doare pe mine!! pentru ca ministrul agriculturii vaneaza cormorani, in loc sa-i tragem de maneca pe astia de la bruxelles sa ne protejam pe noi insine ca membri ai aceeasi uniuni europene, mama ei de uniune

+8 (8 voturi)
Giorgione
16.07.2019, 14:19:24

Si nu s-a gasit nimeni care sa le spuna cultivatorilor ca exista aplicatie pentru tradus in aproape orice limba ?

+6 (6 voturi)
T. Timisorean
16.07.2019, 15:09:52

Terminati cu povestile astea de marketing, pepenii dulci din Romania. Nu mai exista asa ceva de cand se folosesc seminte din Olanda. Chiar daca sunt cultivati la noi, dar cu seminte de import, pepenii nu au gust, apa de ploaie, gust fad, cu cel mult miez dulce, daca esti norocos. La fel si la rosii. Au facut programul Rosia Romaneasca, si semintele sunt tot din Olanda. Rosiile sunt elastice ca o minge si nu au nici un gust. Ce este asa de greu sa finantezi un program national dar cu vechile seminte Romanesti, daca mai exista pe undev?. Cand eram copil, si se taia o lubenita mirosea in toata bucataria si era dulce pana la coaja ...

+3 (5 voturi)
cloudvick
16.07.2019, 15:20:06

si care e problema? Trump promova mesajul '' let's make America great again'' cu sepci made in China? :)))

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (21)