Craiova

articolul anterior articolul urmator

De ce a rămas fără curent electric secţia ATI de la Craiova. „Ne-a trecut glonţul pe la ureche”

4
10 Oct 2021 16:18:46
Autor: Ana Popescu

Viaţa a opt pacienţi a fost pusă în pericol după ce în secţia ATI COVID, nou înfiinţată, au sărit siguranţele de la tabloul electric. Cadrele medicale spun că se aşteaptă ca incidentul să se repete pentru că în secţie consumul de oxigen este foarte mare.

Au fost momente grele pentru personalul medical care a fost de gardă sâmbătă, 9 octombrie, la Craiova, când, în jurul orei 13,30, curentul s-a oprit în noua secţie ATI COVID. Ventilatoarele nu mai funcţionau, aşa că medicii şi asistenţii au început să-i ventileze manual pe cei opt pacienţi internaţi în secţie. Totul a durat mai bine de 10 minute, însă din fericire, la acea oră, personalul tehnic era în spital şi a reuşit să rezolve la timp problema. Problemă care, însă, poate să reapară oricând, spun cadrele medicale. Asta şi pentru că noua secţie ATI de la Craiova a fost înfiinţată într-o situaţie de criză, fără să fie respectate toate măsurile de siguranţă.
 

Cum a fost transformată Unitatea de Primiri Urgenţă în ATI

La Craiova, corpul de clădire al Unităţii de Primiri Urgenţă a fost reabilitat, lucrarea era finalizată, dar până duminică, 26 septembrie, uşile au stat închise. Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a hotărât să deschidă UPU în momentul în care a văzut că în izolatorul spitalului erau 30 de pacienţi în stare critică. În cursul acelei seri s-a făcut recepţia şi au fost strânse din spital toate ventilatoarele şi concentratoarele de oxigen pentru a fi mutate în UPU. „Măsura a fost luată întrucât şi izolatorul era plin si nu mai aveam unde sa internăm pacienţii. A trebuit să luăm rapid o decizie, şi anume aceea de a redeschide unitatea de primiri urgenţe, sectorul vechi care a fost reabilitat recent. Am făcut recepţia lucrărilor efectiv aseară, pe întuneric, dar am reuşit sa deschidem acolo sectorul si să mutam o parte din pacientii în stare foarte gravă. Aveam de ales: ori lăsam oamenii să moară, ori făceam asta. Suntem copleşiţi. Cerem ajutor cu disperare", declara Laurenţiu Ivanovici, managerul spitalului, în urmă cu o săptămână. Ivanovici a mers în următoarea zi la Prefectură, s-a întâlnit cu reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar hotărârea a fost ca UPU recent reabilitată să devină ATI COVID. Doar că în noua secţie ATI nu au putut fi internaţi mai mult de opt pacienţi pentru că instalaţia electrică ar fi cedat. „E foarte, foarte riscant. Instalaţia din UPU nu este la fel ca în ATI. Consumul de oxigen este uriaş", spuneau îngrijoraţi medicii.
 
Peste exact o săptămână, siguranţele de la tabloul electric au sărit: „Ne-a trecut glonţul pe la ureche. Au fost momente foarte grele. Noi suntem hotărâţi. Nu vom accepta să se mai mărească numărul de paturi în ATI la Craiova. Riscul este mult prea mare", au mai declarat cadrele medicale.
 

Ce spune Arafat despre pericolul din spitale

Medicii din Craiova spun că s-ar simţi mult mai în siguranţă dacă ar şti că în curtea spitalului ar exista în permanenţă o autospecială ISU. „Dacă tot suntem împinşi să nu mai respectăm multe norme de siguranţă, dacă tot s-a uitat de distanţarea dintre paturi şi multe altele, măcar să fie pompierii lângă noi. Oricând putem să luăm foc", este părerea multor medici din ATI.
 
O astfel de cerinţă a venit şi de la managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, însă maşina de pomşpieri a fost retrasă după ce Raed Arafat a criticat demersul în termeni extrem de duri. „Nu am fost de acord cu acest lucru şi nici nu vom fi de acord, pentru că nicăieri în lume nu există să păzeşti o clădire cu o maşină de pompieri”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Sondaj IRES. 88% dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită. Varianta unui premier PSD, susţinută de 31% dintre cei chestionaţi
 
Medic, despre „imunizarea naturală“: Înseamnă aproape 5 milioane de morţi până acum. Şi nu e ultima strigare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ion Ion
10.10.2021, 17:37:31

Se simte lipsa de calificare . Ce treaba are consumul de oxigen cu cel de energie electrica? Nu am invatat ca un pat ATI trebuie sa fie o unitate independenta. O singura priza in perete pentru tot patul ! Iar priza aia are siguranta ei! . Se intind prelungitoare in care se baga alte prelungitoare si se intersecteaza circuitele . In caz de ceva ar trebui sa scoti un stecher si sa pleci cu patul . Sau se intrerupe curentul pe un pat. Circuitele in spitale se fac dupa alte reguli decit la apartamente !!!

+6 (8 voturi)
Codruta Presedinte!
10.10.2021, 17:41:15

Statistici Marius Nasta(publicate in Gandul): ATI: Persoane internate care au avut nevoie de ventilație invazivă – 197. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 74.181,74 lei Persoane internate care au avut nevoie de ventilație noninvazivă – 173. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 26.202,17 lei Persoane internate cărora li s-a administrat oxigen – 305. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 20.124,11 lei Persoane internate cărora li s-a administrat oxigen cu presiune pozitivă cu flux înalt – 8. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 14.802,40 Costuri totale: 25.419.417,97 lei, fiecare zi de spitalizare însemnând 7.485,11 lei. Salon: Persoane internate cărora li s-a administrat oxigen – 844. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 19.730,63 Persoane internate cărora nu li s-a administrat oxigen și nu au avut nevoie de ventilație – 1.111. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 14.677,08 lei Costuri totale: 32.958.885,58 lei, fiecare zi de spitalizare însemnând aproximativ 1.323 lei. Aproape 60 de milioane doar intr-un singur spital Covid 19.

+7 (7 voturi)
Codruta Presedinte!
10.10.2021, 17:52:49

Sa mearga ISU, dar intrebarea mea este: pe langa zecile de mii de lei cheltuiti cu fiecare pacient cu Covid 19, cine ii plateste si pe pompieri pentru deplasarile acolo? Eu m-am vaccinat, nu beau, nu fumez, evit dulciurile si alte alimente nesanatoase, vizitez medicul de familie s.a.m.d., in consecinta nu prea ajung prin spitale si sunt sanse mult mai mici sa tin un loc in ATI ocupat. Totusi platesc contributii pentru sanatate la fel de mari ca omul pesterii care nu face nimic pentru sanatatea sa, ba mai mult face si pe viteazul refuzand vaccinarea ca asa zic "iexpertii" cu 8 clase de pe Facebook. De ce?! Vreau o reducere, tovarasi alesi si guvernanti populisti, incurajati viata sanatoasa si medicina preventiva, nu prostia!

+9 (9 voturi)
Codruta Presedinte!
10.10.2021, 18:03:42

O precizare: nu cer sa platim mai putin(oricum sunt putini banii pentru sanatate), ci sa fie taxati in plus cei care isi bat joc de sanatatea lor si de sanatatea publica, pentru a acoperi pagubele pe care tot ei le produc. Contributii crescute. Reduceri pana la procentul platit acum doar pentru cei care fac ceva sa le merite.

+8 (8 voturi)
Modifică Setările