Desenele animate la care se uitau copiii în comunism. De ce a fost interzis „Popeye Marinarul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desenele din perioada comunistă erau difuzate cu porţia
Desenele din perioada comunistă erau difuzate cu porţia

Desenele animate din perioada comunistă fac parte din copilăria noastră. Mihaela, spre exemplu, era fetiţa cu codiţie de aur care a cucerit inimile românilor. Tot timpul era însoţită de căţelul Azorel, iar împreună treceau prin tot felul de peripeţii.

Desenele animate din perioada comunistă erau difuzate doar de singura televiziune publică din România. Puteau fi văzute în fiecare seară câte 10 minute. „Nu doar execuţia soţilor Ceauşescu a rămas vie în amintirea românilor. Desenele animate din perioada comunistă sunt un simbol pentru nou, iar de fiecare dată când ne aducem aminte de vremea respectivă cu siguranţă simţim o mare bucurie în suflet. În fiecare seară erau difuzate desene animate pe singur post public din România. Este adevărat că fiecare copil aştepta cu nerăbdare să vizioneze aceste seriale, dar de multe ori nu era posibil din cauza penelor de curent, care înainte de 1989 erau frecvente. Mihaela, fetiţa blondă cu trei codiţe de aur, impreună cu căţelul Azorel au cucerit inevitabil inima românilor. Este bine de ştiut că desenele animate erau difuzate cu porţia“, a povestit istoricul Constantin Nae.

Colana sonoară a serialului „Mihaela“ a fost compusă de Margareta Pâslaru, iar fetiţa blondă şi căţelul Azorel treceau prin tot fel de peripeţii. „Desenele animate „Mihaela“ au fost difuzate în perioada 1970-1980, însă imediat după această perioadă programula  fost scurtat, iar serialul preferat al copiilor a fost înlocuit cu propagandă comunistă“, a mai spus istoricul Nae Constantin.

Craiovenii povestesc acum cu zâmbetul pe buze despre perioada în care primeau desene animate cu porţia. „Părinţii erau cei care ne anunţau întotdeauna cu câteva minute înainte că vor începe desenele animate. Toată lumea era prezenta în faţa televizorului, iar fiecare serial în parte ne amuza teribil. „Lolek şi Bolek“, „Miaunel şi Bălănel“, „Pătrăţel“ sau „Nu Pagadi“ au fost desenele noastre de suflet. Cred totuşi că serialul „Mihaela“ a fost cel mai iubit. Era plăcut să vezi cum o fetiţă şi un căţel trec prin tot felul de situaţii“, a declarat craioveanul Alin Matei.

În perioada comunistă au fost probleme cu difuzarea serialului „Popeye Marinarul“. A fost cenzurat din cauză că Olive semăna cu Elena Ceauşescu şi nimeni nu era de acord să se facă glume pe seama primei doamne.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite