Documentul care dinamitează pregătirea elevilor pentru examene: au interzis la şcoală dacă stau cu persoane de peste 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a intrat în posesia unui document potrivit căruia în teritoriu, pentru pregătirea examenelor, „este interzisă participarea elevilor şi a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecţiuni cronice, locuiesc cu persoane ce suferă de astfel de afecţiuni sau cu persoane de peste 65 de ani". Documentul a fost transmis Inspectoratelor Şcolare.

Este haos în învăţământ, declaraţiile contradictorii continuă, iar părinţii elevilor din anii terminali cer să fie ascultaţi de ministrul Educaţiei şi în acest sens au trimis mii de petiţii. 

Ample dezbateri în spaţiul public au fost legate de recomandările INSP de a nu permite elevilor şi profesorilor cu probleme de sănătate şi nici a celor care locuiesc cu persoane de peste 65 de ani să vină la şcoală în perioada 2 - 12 iunie, atunci când ar trebui să aibă loc pregătirile pentru examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat.

Ministrul Educaţiei a declarat, însă, că nu este de acord cu această recomandare a INSP.  "Vom propune ca aceşti copii să poată veni la şcoală, dacă părinţii lor decid că nu prezintă un risc", a spus Monica Anisie.

Ulterior, "propunerea" ministrei a fost regăsită în Ordinul nr. 4.220/769/2020 pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unităţile/instituţiile de învăţământ. Ordinul emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii a intrat în vigoare pe data de 12 mai, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial.

Mai multe Direcţii de Sănătate Publică din ţară fie au ignorat Ordinul, fie au vrut să tragă un semnal de alarmă şi au transmis deja către unităţile de învăţământ că pentru pregătirea examenelor  "este interzisă participarea elevilor şi a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecţiuni cronice, locuiesc cu persoane ce suferă de astfel de afecţiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani".

"Pericolul e uriaş, e prea riscant. Nu ne putem juca, nu putem să punem în pericol sănătatea copiilor şi a profesorilor. Nu ne putem asuma o astfel de responsabilitate", au declarat surse din mai multe Direcţii de Sănătate Publică.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj, de exemplu, a transmis chiar în 12 mai Inspectoratului Şcolar documentul prin care explică ce măsuri de protecţie trebuie să ia unităţile de învăţământ pentru pregătirea examenelor.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

"Suntem şocaţi. Nu se poate să asistăm la tot acest haos, mai ales când este vorba de copiii noştri" au scris mulţi părinţi pe reţelele de socializare. Există, însă, şi oameni care susţin hotărârea Ministerului Educaţiei şi consideră că examenele pot fi date în maximă siguranţă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite