Craiova

articolul anterior articolul urmator

Doi contabili de la SC Electrificare CFR Craiova, trimişi în judecată de DNA

0
31 Jul 2013 15:00:20
Autor: Andreea Mitrache
Procurorii i-au trimis în judecată pe angajaţii SC Electrificare CFR Craiova Foto: Arhiva
Procurorii i-au trimis în judecată pe angajaţii SC Electrificare CFR Craiova Foto: Arhiva

Gheorghe Mitroi, contabil şef la SC. Electrificare CFR SA - Sucursala Electrificare Craiova, şi Valentina Ghizdăveţ, contabil în cadrul aceleiaşi instituţii, sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi evaziune fiscală.

Gheorghe Mitroi, în calitate de contabil şef la Sucursala Electrificare Craiova, în perioada 2005-2008,şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la achiziţiile de bunuri sau servicii şi la înregistrarea lor în contabilitatea societăţii şi plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu S.C. Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 euro). Bărbatul a fost ajutat de o colegă să pună la cale totul. 
 
Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, ambii şefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul S.C. Electrificare CFR SA, sunt acuzaţi şi ei de infracţiunea de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Gheorghe Mitroi fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulţi furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele Sucursalei, de achiziţii de bunuri şi servicii, care nu aveau nicio legătură cu activitatea instituţiei în care îşi desfăşura activitatea. Acesta a ridicat personal atât mărfurile cât şi facturile emise de către furnizori. Valentina Ghizdăveţ, contabil în cadrul S.C. Electrificare CFR SA Craiova a fost cea care l-a ajutat pe Gheorghe Mitroi să încalce legea.   
 
Alături de cei doi contabili mai sunt acuzaţi şi: Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, ambii şefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul S.C. Electrificare CFR SA.
 
Ce doi contabili au solicitat deducerea taxei pe valoare adăugată în valoare de 328.426 lei (echivalentul a 92.708,5 euro), fără a exista documente justificative care să ateste achiziţia efectivă a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unităţii, situaţie în care nu exista drept de deducere.
 
S.C. Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.325.599,9 lei. Ministerul Finanţelor Publice ANAF- Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 328.426,81 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
 
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Spînu Marian, Neacşu Alin Florin şi unui membru al familiei inculpatei Ghizdăveţ Valentina. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările