Dolj: Salvarea spitalului din Dăbuleni, pe masa aleşilor din Segarcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii din Segarcea dezbat azi transmiterea spitalului din localitate către Consiliul Judeţean în vederea comasării cu unitatea din Dăbuleni. La Segarcea lucrează în prezent 14 medici specialişti care deservesc zeci de mii de oameni.

Comasarea spitalelor din judeţ pune din nou pe jar autorităţile judeţene dar şi pe cele locale. Administraţia locală din Segarcea va propune astăi consilierilor transmiterea spitalului din oraş către Consiliul Judeţean, în vederea comasării acestuia cu Spitalul din Dăbuleni. Primarul Nicolae Popa a declarat că astfel se doreşte salvarea spitalului din localitatea, propus pentru desfiinţare. „Cei de la Ministerul Sănătăţii au propus desfiinţarea spitalelor din Segarcea şi Băileşti. Ca să nu dispară cel de la Segarcea, vrem să îl unim cu cel de la Dăbuleni”,a spus edilul-şef. Potrivit directorului spitalului, Doru Gofiţă, desfiinţarea unităţii este improbabilă, având în vedere că aceasta îndeplineşte toate condiţiile de acreditare, are 14 medici specialişti şi este unul dintre primele cinci din ţară. „E o chestiune care mă depăşeşte. Eu am spus că nu sunt de acord cu comasarea, transformarea sau desfiinţarea acestui spital. Este cel mai bun din judeţ şi unul dintre primele cinci din ţară”,a spus managerul.

Prefectul: „Hotărârea nu va fi legală”

De altfel, surse din cadrul Primăriei Segarcea ne-au declarat că, de fapt, se doreşte salvarea spitalului de la Dăbuleni, care nu îndeplineşte condiţiile necesare unei unităţi acreditate pentru că are doar şapte medici specialişti, lucru recunoscut de primarul din localitate. „Eu nu sunt de acord cu această comasare, pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic. E adevărat că ne lipseşte chirurgia, însă avem o maternitate nou nouţă. Trebuie să existe şi alte soluţii”, a spus primarul Nicolae Drăgoi.  De aceeaşi părere este şi prefectul Eugen Georgescu, care a precizat că, în cazul în care aleşii din Segarcea vor decide transmiterea spitalului către Consiliul Judeţean, hotărârea nu va primi viza de legalitate din partea Prefecturii. „Conform ordinului ministrului, orice modificare trebuie făcută cu avizul prealabil al Ministerului Sănătăţii, ori acest aviz nu a fost luat, ca atare hotărârea nu va fi legală”,a spus prefectul.

Conducerea executivă a Consiliului Judeţean susţine că decizia de comasare a Spitalului din Segarcea cu cel din Dăbuleni ar însemna practic salvarea unităţii din Segarcea, dar şi rezolvarea unor probleme ale celei din Dăbuleni. „Primarul din Segarcea ne-a transmis dorinţa sa de a ne transmite spitalul, pentru a-l salva. Nu avem noi o pasiune să luăm acest spital. Ne-a spus că acest spital este propus pentru desfiinţare. Dacă l-am comasa cu cel din Dăbuleni, am rezolva şi o parte din problemele de acolo, însă acest lucru se poate realiza doar dacă consilierii locali vor fi de acord, pentru că este nevoie de acordul a două treimi dintre aleşi, fiind o decizie legată de patrimoniu”,a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Comasarea spitalelor, mărul discordiei

Potrivit Ministerul Sănătăţii, activitatea de comasare a spitalelor presupune o analiză a indicatorilor de performanţă şi îndeplinirea unor criterii clare. Unul dintre criteriile care ar putea duce la desfiinţarea unui spital este inexistenţa unei linii de gardă dar şi lipsa unor medici specialişti. Din acest motiv, directorul spitalului din Calafat, Stelian Voinea, a declarat că este de acord ca spitalul pe care îl conduce să fie comasat cu cel din Băileşti.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite