Craiova

articolul anterior articolul urmator

Femeie înmormântată în câmp: preotul a refuzat să o îngroape în cimitir, pentru că era baptistă. „Ce păcat a făcut părintele! Au dus-o în câmp, ca pe un câine!“

100
27 Jan 2016 11:57:11
Autor: Andreea Mitrache
Femeia a fost înmormântată în câmp
Femeia a fost înmormântată în câmp

O baptistă din comuna Tălpaş, judeţul Dolj, a fost înmormântată pe un câmp din cauză că preotul a refuzat să o înmormânteze în cimitirul ortodox din localitate.

Dumitrana Ibolya, în vârstă de 62 de ani, din comuna doljeană Tălpaş, a fost înmormântată pe data de 22 ianuarie din cauză că preotul a refuzat să o inhumeze în cimitirul ortodx pe motiv că este baptistă. Rudele femeii au declarat că, deşi aceasta avea un loc de veci în cimitirul ortodox din comuna doljeană Tălpaş, preotul a refuzat să o înmormânteze. Părintele Nicolae Boiangiu a luat această deciziă din cauză că aceasta renunţase la religia ortodoxă, iar de patru ani era baptistă.

„Noi am mers să discutăm omeneşte cu preotul şi să punem la punct toate detaliile privind înmormântarea mamei. Părintele ne-a spus în faţă că nu o să ne lase să o înhumăm în cimitirul ortodox, iar cum nu am avut altă soluţie  a trebuit să o aducem în câmp pe terenul cumnatului meu. Nu este normal ce s-a întâmplat, dar nu am avut ce să facem. Noi suntem baptişti, iar din această cauză nu am ajuns la o înţelegre cu părintele. Mama şi-ar fi dorit foarte mult să fie înmormântată alături de tatăl meu. Chiar mi-a spus acest lucru înainte să moară“, a povestit Tanţa Năsturică, fiica femeii înmormântate în mijlocul câmpului.

Rudele femeii au fost nevoie să o înmormânteze în câmp

Bani pentru un punct de vedere

Preotul care a refuzat să înmormânteze o femeie în cimitirul ortodox pe motiv că era baptistă a declarat că este de acord să ofere un punct de vedre doar contra unei sume de bani. „Veniţi cu o pompă care să se ridice cel puţin 30 de metri sau îmi daţi bani. Este vorba despre 300 sau 400 de lei. Fac acest lucru pentru oamenii din localitate şi nu au apă de băut. Nu cer pentru mine. Vă rog să ajutaţi comunitatea“, a declarat Nicolaie Boiangiu.

Oamenii din comuna doljeană Tălpaş au declarat că prăintele Nicolaie Boiangiu a făcut mare păcat în momentul în care a refuzat ca femia de 62 de ani să fie înmormântată în cimitirul orthodox. „Au dus-o acolo, în câmp, ca pe un câine. Trebuia să o lase să se odihnească acolo lângă bărbatul ei. Dacă este de altă religie nu are voie să fie înmormântată? Baptiştii nu au cimitirul lor la noi în localitate, iar mare păcat a făcut părintele când a refuzat acest lucru. Chiar nu înţeleg de ce a luat această decizie. Am văzut că a fost dusă acolo în câmp şi înmormântată. Am trecut acum două zile prin zonă şi am rămas înmărmurit când am aflat toată povestea“, a povestit un localnic.

Primarul comunei Tălpaş a povestit că niciodată până în momentul de faţă o persoană din localitate nu a fost înmormântată pe un câmp. Edilul a precizat că a încercat să discute cu preotul, însă degeaba. „Familia mi-a solicitat o autorizaţie pentru a înfiinţa un cimitir în zonă. Nu au obţinut toate documentele ncesare, însă au înmormântat-o pe femeie într-un loc care nu este amenjat pentru astfel de evenimente. Este adevărat că nu puteau ţine persoană moartă în casă o lună să se împută. Eu am încercat să îi ajut cum am putut. L-am sunat pe preot de mai multe ori, dar nu am reuşit să îl conving să o înhumeze în cimitirul ortodox“, a precizat Gheorghe Casiu, primarul localităţii.

Localnicii sunt de părere că trupul înhumat al femeii de 62 de ani ar trebui dezgropat şi dus în cimitirul din localitate. „Trebuie să învăţăm să fim oameni. Ce a făcut părintele nu este bine. Chiar nu înţeleg de ce nu a lăsat familia să o înmormânteze în cimitirul nostrum din localitate. Chiar nu înţeleg pe cine ar fi deranjat acest lucru. Până la urmă orthodox, baptist sau catolic, ce contează? Odată ce ai murit ar trebui să ai parte de toate acest orânduieli pe care fiecare le ştim de atâta timp“, a spus Maria Sandu, din comuna Tălpaş.   

Oamenii din comuna Tălpaş au reclamat acest caz la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. „Noi am primit o sesizare de la un grup de cetăţeni din comuna Tălpaş cu privire la înmormântarea unei persoane în alt loc decât cimitirul comunei. Din verificările noastre la autorizaţii şi avize nu a fost nicio solicitare pentru înfiinţarea unui nou cimitir în această localitate. Inspectorii din cadrul instituţiei vor merge la faţa locului pentru a vedea care este situaţia“, a declarat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt din cadrul DSP Dolj.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Marcel Panciu
27.01.2016, 12:09:07

Comentariu considerat abuziv.

Geo
27.01.2016, 12:21:07

Asa fac cei de la "Adevarul", in loc sa se documenteze ! De ce penticostalii nu si-au facut propriul cimitir, cererea e absurda.

-24 (42 voturi)
Geo
27.01.2016, 12:13:16

E si normal sa nu fie ingropata in cimitirul Ortodox, din moment ce nu apartinea acestui cult ! Daca cimitrul era comunal era cu totul altceva. E ca si cum eu n-am nici in clin nici in maneca cu biserica Evanghelica, dar merg apoi cu pretentia sa ingrop pe cineva din familie in cimitirul lor. Articolul e intr-adevar o diversiune.

-9 (21 voturi)
gigel gigescu
27.01.2016, 12:22:14

f bine a procedat preotul. intr-un cimitir ortodox, nu poti ingropa un eretic, uns ectant, care s-a lepadat de Hristos si s-a alaturat satanei. asa cum musulmanii sau evreii au cimitirul lor si nu poti sa ingropi un crestin, asa si sectanti ar trebui sa aiba cimitirul lor. articolul este tendentios si se vrea inca un motiv de a arunca cu pietre in preoti si biserica. gresit! de data asta, puneti mana si cititi canoanele. fiecare institutie are regulile ei. asa si biserica: are regulile ei si nu se pot modifica dupa bunul-plac al unora...

-16 (26 voturi)
Plopsorelu Olt
27.01.2016, 12:31:32

Aici nu este vorba despre ce confesiune era femeia.Oamenii inainte de a fi ortodosi,baptisti,penticostali etc..sunt oameni si ce aleg sa fie dupa aceea e treaba fiecaruia.Nu era nici o problema daca ar fi fost inmormantata acolo.La acelasi hotel,magazin,spital merge toata lumea si este loc pentru toti.Este un c8iitir totusi.Era un normal sa o inmormanteze acolo.Nu a zis nimeni sa i faca slujba sau eu mai stiu ce.Ziarul vrea sa spuna cata cultura exista in mintea unora.Cunosc situatii cand ortodocsi au fost inmormantati in cimitire protestante la cererea familiei si nu s a impotrivit nimeni.

+10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (100)