Firmele doljene, voluntare la insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de firme din Dolj sunt în insolvenţă cu datorii totale la buget de peste 400 milioane lei. Multe dintre firme au intrat în insolvenţă de bunăvoie, ca să nu mai plătească TVA.

Afaceriştii doljeni au găsit o nouă metodă de a ocoli legea pentru a nu plăti dări către bugetul de stat. 584 de firme din judeţ au intrat în insolvenţă în acest an şi nu mai sunt nevoite să plătească TVA pentru produsele livrate clienţilor. Potrivit conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, zeci de firme au intrat în insolvenţă voluntar tocmai pentru a beneficia de prevederile legii. „E o chichiţă legislativă prin care firmele speculează însă este legal. Practic, e o concurenţă neloială, pentru că în acest fel firmele intrate în insolvenţă pot practica preţuri mai mici decât firmele normale”,a spus Ioan Filipescu, directorul coordonator adjunct în cadrul DGFP Dolj. Cele 584 de firme au în prezent datorii totale la buget de 401,4 milioane lei.

Insolvenţa, pată pe cazierul fiscal

Pe de altă parte, directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, spune că situaţia este benefică şi pentru stat. Firmele în insolvenţă beneficiază de administrare specială, iar lichidatorii dirijează toate veniturile obţinute de aceste firme către buget. Există însă şi dezavantaje. Insolvenţa e trecută în cazierul fiscal al fiecărei firme şi apare ca o bilă neagră în faţa clienţilor care vor să se convingă că societatea respectivă nu dă ţepe. „Printr-un ordin al ministrului Finanţelor Publice intrat în vigoare în noiembrie, absolut toate faptele privind starea de insolvenţă, insolvabilitate sau starea de inactivitate sunt trecute în cazierul fiscal. „Având în cazier aceste fapte, nu mai pot înfiinţa alte firme pe numele lor”,a spus Călinoiu.

Mai puţine cazuri de evaziune

Finanţele doljene au înregistrat în luna octombrie doar două cazuri de evaziuen fiscală. Unul dintre acestea vizează o firmă care a reţinut contribuţiile la asigurări, impozitele pe dividende şi salarii de la angajaţi dar nu le-a virat către buget. Cel de-al doilea caz este al unei firme care nu a plătit TVA sau impozit pe profit pe mai multe tranzacţii cu floarea soarelui.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite