Craiova

articolul anterior articolul urmator

Foaie matricolă şcolară din anii '40. „Incredibil cum, într-un sat, un elev era evaluat ca un întreg“ FOTO

10
20 Jan 2021 04:01:08
Autor: Ana Popescu
Foaia matricolă a fost publicată de Linda Saskia Menczel, artist plastic
Foaia matricolă a fost publicată de Linda Saskia Menczel, artist plastic

Foaia matricolă aparţine unei eleve de clasa a 7-a din anul şcolar 1939-1940 . În document sunt trecute nu doar notele obţinute la fiecare materie, ci şi multe alte aspecte importante pentru a înţelege stadiul şi pentru a urmări dezvoltarea unui copil.

Documentul a fost făcut public de Linda Saskia Menczel, un cunoscut sculptor din Timişoara.
 
"Am gasit un document colosal într-un ziar al satului Şona (satul pictat de maestrul Câlţia). Este o foaie matricolă a unei eleve de clasa a 7-a în anul şcolar 1939-1940", a scris Linda Saskia Menczel pe pagina sa de Facebook.
 
Conform documentului, elevul era evaluat de mai mulţi specialişti şi fiecare dintre aceştia trecea concluziile în foaia matricolă şcolară.
 
În prima rubrică sunt trecute "Indicaţiuni asupra mediului social şi stării fizice". Aici este evaluată starea socială şi materială a părinţilor. Se menţionează daca i-a murit vreun frate, cu câte persoane doarme elevul în cameră sau în pat, cât de liniştit îi este somnul sau dacă alimentaţia primită acasă este potrivită. Foaia matricolă conţine şi două rubrici cu "examenul antropometric" şi "examenul medical" unde se menţionează care este "aspectul general al dezvoltării fizice" şi rezultatele analizelor medicale.
 
În document sunt trecute şi ce "talente deosebite are elevul", "ce profesiune" îşi doreşte copilul, dar şi care este dorinţa părinţilor.
 
Profilul psihologic al elvului este trecut lângă situaţia şcolară unde sunt toate mediile obţinute.
 
În rubrica „profil psihologic“ sunt trecute concluziile referitoare la "intelectul" elevului ( inteligenţa, atenţia, memoria, imaginaţia), apoi temperamentul (viteza de reacţie, sensibilitatea, puterea de munca, sârguinţa, voioşia), apoi: personalitatea şi caracterul copilului (neinfluenţabilitatea, sociabilitatea, camaraderia, onestitatea, bunătatea, simţul dreptatii, spiritul de conducător, starea sufletească),
 
Situaţia şcolară conţine următoarele categorii: educaţia sănătăţii - cu două materii, educaţia minţii care conţine opt materii printre care lucrul manual şi practica agricolă, apoi educaţia artistică unde elevii sunt evaluaţi la "recitări", muzică, desen, dar şi la caligrafie. 
 
"Este incredibil cum în acest SAT, în 1940, în România, se evalua un elev cu atâta complexitate şi atenţie la el ca întreg", şi-a încheiat Linda Saskia Menczel postarea.
 
 
Sursa Facebook Linda Saskia Menczel 
 
Vă recomandăm să citiţi şi:
 
Cum ratează profesorii vaccinarea în prima fază
 
Şofer achitat, deşi a condus băut şi a omorât un pieton. Explicaţia instanţei 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

L. L.
20.01.2021, 05:31:41

Am vazut un act intocmit in 1940 referitor la componenta proprietatii parasite in Bulgaria. Este un exemplu pentru actele intocmite de unele autoritati in 2020!

+4 (4 voturi)
Sergiu Simion
20.01.2021, 05:36:19

O simpla comparatie intre aceasta evaluare a unui elev dintr-un sat in anii `40 cu "educatia" oferita de comunisti intre 1945-1989 si de catre Ministerul Educatiei intre 1990-2020 ( https://www.edu.ro/misiune-viziune-valori-0 ) acum arata amploarea strategiei de dezumanizare si decivilizare aplicata societatii romanesti .

+6 (8 voturi)
Lica Mosu
20.01.2021, 08:23:55

@ SS Foaia matricolă din care se putea ,,vedea” clar cine este și ce poate elevul ! Cu așa ,,foaie” liceele își puteau ,,selecta”” candidații și fără examen de admitere. PS Dopă ,,brambureala” din 89, prin anii 2000 exista o ,,fișă psihopedagogică” asemănătoare - ,,portofoliul elevului - care se voia un fel de ,,pașaport” pentru studiile viitoare - numai că era ,,anulat” de... ,,admiterea computerizată”!!! Era cam complicată pentru unii profesori mai tineri, așa că puțini o completau !! (Mai păstrez ,,caietul dirigintelui” cu acele fișe, dar... n-m ,,face book” să le... postez ! )

+5 (5 voturi)
legiolegio
20.01.2021, 08:58:49

Nu ar trebui ca ,cu aceste fise matricole eliberate de gimnaziu ,liceu,facultate ,ar trebui sa se prezinte orice candidat la guvernare ,la intrarea in politica si ptr orice functie de conducere ?

+3 (3 voturi)
Andreas TSA
20.01.2021, 09:39:02

Este sigur o comisie pe educatie care studiaza din greu aspectul... La ce serveste articolul? Romania ❤️

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările